SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRVA ŠANSA ZA STAVLJANJE DVORCA U RAČI U FUNKCIJUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.540

Kao što je poznato, prilikom biranja lokacije za Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, u konkurenciji više plačeva koje nam je ponudila opština Rača, odlučili smo se za lokaciju koja se nalazi odmah preko puta jedinog dvorca ispod Save i Dunava (Karađorđev dom), koji je kraljica Marija prvobitno namenila ratnoj siročadi, a građen je od novca koji je dobila od Rumunije kao pomoć za srpsku decu. Dvorac je nakon odrastanja dece neko vreme bio i škola, a sada je van upotrebe, i opština Rača je spremna da ga ustupi radi stavljanja u funkciju.

Prve procene kažu da bi adaptacija ovog velelepnog zdanja koštala ne manje od 5 miliona evra, te smo imali u planu da nađemo finansijera koji bi nam u tome pomogao kroz neki projekat ili na drugi pogodan način. 

Ovih dana ukazala se prva takva prilika, koja ima ozbiljne šanse da se ostvari možda već iduće godine. Ako bi se ostvarila, jedan deo dvorca mogao bi da bude iskorišćen za potrebe pčelarstva, što bi činilo savršenu celinu sa Pogonom „Naš med“ doo, i dodatno uticalo na kvalitetniju promociju ne samo našeg meda, već i čitavog privrednog pčelarstva Srbije. 

Zahvaljujemo se rukovodstvu opštine Rača na ovom gestu, posebno predsedniku opštine Nenadu Savkoviću i članu opštinskog veća Aleksandru Seniću. 

SPOS za sada ima ideje da u tom prostoru mogu da se nalaze: 

  • edukativno-kongresni centar za pčelare Srbije 
  • apiterapijski centar Srbije
  • centar pčelarskog turizma Srbije i 
  • nacionalni muzej pčelarstva Srbije. 

Da li će nešto od ovoga moći da se ostvari i šta tačno, pokazaće vreme i realne mogućnosti, ali sada moramo najpre hitno da napravimo konsenzus oko prioriteta, te vas molimo da u narednih par dana, pre nego nastavimo razgovore sa mogućim investitorom, dostavite u komentaru ove vesti vašu listu prioriteta. 

Napominjemo da u prioritetima ne navodite Institut za pčelarstvo, jer je apsolutno nemoguće da u ovoj fazi svog razvoja SPOS finansira tako zahtevnu instituciju čije održavanje košta više od godišnjeg budžeta SPOS-a, a pored toga već postoji ideja koju je SPOS podržao, da se Institut za pčelarstvo u narednim godinama osnuje u Novom Sadu pri postojećim naučnim institucijama, tako da je to najizvesniji i racionalni scenario, naravno ako država jednog trenutka bude izdvojila sredstva za tako nešto, jer bi Institut zaista mnogo pomogao daljem razvoju pčelarstva. 

Prilikom polaganja kamena temeljca za Pogon „Naš med“ doo, premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je posebno interesovanje za ideju opštine Rača i SPOS-a da se dvorac privede upotrebi i dobije novu namenu, jer bi to mnogo značilo za srpsko pčelarstvo, na čemu joj se zahvaljujemo i nadamo se podršci. 

 

 

DCIM100MEDIADJI_0026.JPG

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien