SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ СПОСDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.977

Објављујемо ексклузивни интервју са председником СПОС-а др мед. Родољубом Живадиновићем, успели смо да кратко поразговарамо са њим усред највећих активности СПОС-а у својој историји, које се управо ових дана догађају, јер је почела процедура пласмана меда преко Погона СПОС-а.

 

Разговор водио: Властимир Спасић

 

БУДУЋНОСТ ЈЕ СТИГЛА,

ПОГОН „НАШ МЕД“ РАДИ!

 

Уредник: Председниче, нама, који смо веровали у овај пројекат, није необично што смо дочекали да Погон за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а „Наш мед“ доо проради, али управо сви ми Вас нестрпљиво питамо имате ли сада шта да поручите неверним Томама?

Председник: Шта да кажем онима које не разумем? Шта да кажем онима који су вођени личним интересима, а не општим? Ко нормалан не види корист од нашег заједничког Погона? Максималне цене уз пуну јавност у раду и увид у све финансије сваком члану СПОС-а? То је некоме лоше? Па немојте, молим вас. Цела суштина је у томе да Јуда Искариотски мора да заради своје сребрњаке.

 

Уредник: Мислите да међу њима има плаћеника интересних група?

Председник: Кад изузмемо оне који се ни са собом не слажу, остали а посебно коловође, су дефинитивно плаћеници. Прво су говорили да Погон неће ни почети да се гради, кад је градња почела причали су да никад неће бити завршен, кад је завршен причали су да никад неће прорадити… сад чујем причају како нам Погон није требао, већ да нам треба пчеларска академија, а пре него што смо Погон почели да градимо причали су да имамо довољно знања, и да нам треба пласман меда, а сад кад смо решили пласман, треба нам академија јел те, јер су господа напрасно заборавила да гаје пчеле… Ко њих још озбиљно схвата?

 

Уредник: Сви смо свесни да је Погон идеја Вас и Вашег трагично преминулог заменика Милутина Петровића, настала још у Ирској на Конгресу Апимондије 2005. године. Такође смо сви свесни да је искључиво захваљујући Вашој идеји да се позову све општине да доставе финансијске понуде да се баш код њих гради Погон, и Вашем анимирању државе Србије да безусловно помогне градњу Погона за пример другим пољопривредницима, обезбеђено укупно преко 835.000 евра, без којих Погон не би био још годинама завршен. Сада видимо да је Погон почео да ради, имате ли још неку идеју која би помогла да Погон одмах проради пуним капацитетом?

Председник: Ви сте баш авангардни, ха, ха… Ни обезбеђивање тих 835.000 евра није уопште било лако како се наслућује из Вашег питања. Протеклих неколико година више него озбиљног рада СПОС-а допринеле су да општина Рача и држава Србија одлуче да уложе тако велики новац практично безусловно, јер нико не даје новац на лепе очи, то је ваљда јасно. Иначе би нам требале године да стигнемо до циља. Ја им се свима још једном захваљујем најсрдачније! Што се тиче нових идеја, свакако их има. Али бих Вас подсетио на једну лепу народну изреку: Стар прича шта је радио, млад прича шта ради, а будала прича шта ће да ради… Извршни одбор СПОС-а је тај који доноси круцијалне одлуке, и када их буде донео, све ће бити јавно објаљено, као и увек…

 

Уредник: Видимо да је донета одлука да власници картица лојалности СПОС-а добијају нешто боље цене меда. Да ли ће то бити пракса и на даље?

Председник: Наравно. То су људи који су без икаквих очекивања, од срца и за општу ствар донирали средства за Погон и стекли картице лојалности СПОС-а (још увек физички нису код њих, али их имају). За њих је као награда за добро дело које су учинили за све будуће генерације пчелара Србије обезбеђена нешто већа цена меда. Мада, та разлика није уопште мала! Пчелари који су донирали 120 динара по кошници у првој години донације, добиће при овој цени багремовог меда чак 7 центи по килограму више од редовне цене, што значи да ће, ако су имали 60 кошница (што је просек у СПОС-у) и тако донирали 7.200 динара, практично тај новац добити назад већ са првих предатих 872 кг меда! А све док пчеларе, и они и њихови наследници, добијаће већу цену меда. Нека сви виде да се исплати бити несебичан! Зато позивам и све остале пчеларе да и у наредном периоду наставе са донацијама, много нам је још потребно до масовног пласмана меда у теглама, што ће тек донети праву револуцију у ценама меда!

 

Уредник: Буквално само 24 часа након што је „Наш мед“ објавио цене меда за пласман преко Погона, приватни откупљивачи меда подигли су своје откупне цене и за 40 евро центи, а кроз неколико дана неки су их подигли и за 55-60 евро центи. Да ли то они желе да „затворе“ наш Погон?

Председник: Ха, ха, ако им је то намера, само нека наставе, то је и био циљ Погона – да подигне цене меда на тржишту! Ако је услов за то да Погон не ради, нема ту ништа лоше, и на то смо рачунали, само нека цене буду реалне и тржишне… Ако су стварно мислили да нас могу уништити, па то је онда заиста права комедија. Баш сте ме слатко насмејали. Не могу нам ништа. Једино што ту желим да додам је оно што сваки нормалан пчелар већ зна, а то је да само Погон „Наш мед“ може да понуди пчеларима максималну могућу цену на тржишту, јер „Наш мед“ нема газду који очекује профит, сав профит уграђен је у цену меда.

 

Уредник: Видимо да је кренуло узорковање меда на терену. Кад очекујете први пласман?

Председник: Јако брзо, чим анализе меда буду завршене, надамо се да неће бити неисправних. Пчелари ће добити свој новац пре него што мед изађе из њихових магацина. То је и био идеал којем смо тежили годинама, да имамо пласман меда по максималним тржишним ценама, а да наплата буде апсолутно сигурна. Од исплате унапред у износу од 100% сигурније наплате нема, сложићете се. Погон „Наш мед“ МОРА пчелару да обезбеди сваку врсту сигурности, и ту нема компромиса.

 

Уредник: Председниче, захваљујем на конкретним одговорима. Да употребим Ваше речи које често користите: Идемо даље!

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien