SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ЕПОХАЛНА ПОБЕДА ПРОТИВ ТРОВАЧА ПЧЕЛА!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.652

Дана 19. маја 2018. године дошло је до тровања 529 пчелињих заједница на територији општине Кула (ОВДЕ). Одбор за заштиту пчела СПОС-а спровео је мере у својој надлежности (ОВДЕ), а и председник СПОС-а изашао је на терен и покушао да убеди за тровање окривљену фирму ”Фортунера аграр” да схвати да су сви докази упућени против ње и да треба да се нагоди са пчеларима и исплати им штету јер ће на судском процесу штета бити вишеструко већа по фирму, али је фирма то одбила. На крају су се уверили да су требали да послушају дати савет, јер су сви судски процеси завршени и пчеларима (њих 8) су данас исплатили 11.988.277 динара за причињену штету, плус 1.825.662 за судске трошкове, а на висину штете нанете пчеларима мора да плати и камату од првостепене пресуде донете 3. јуна 2022. до дана исплате.

Значи, првостепена пресуда на чак 54 странице текста донета је 3. јуна 2022. године и објављујемо је у 3 дела (ОВДЕ, ОВДЕ и ОВДЕ), како бисте сви могли да је прочитате а доста тога и научите из ње, јер је препуна научних чињеница о коришћеним пестицидима који су отровали пчеле. На жалост, оштећених 8 пчелара није се сложило да и њихова имена буду објављена, на шта је председник СПОС-а бурно реаговао јер сматра да ова пресуда није само њихова и да цела Србија треба да види шта се догодило и колико СПОС значи пчеларима јер без СПОС-а ове и овакве пресуде не би ни било, али против њихове воље се није могло, те су њихова имена зацрњена, али остатак пресуде можете у целости прочитати. 

Након првостепене пресуде, фирма ”Фортунера аграр” се жалила, али је апелациони суд одбио жалбу и потврдио првостепену пресуду. Правоснажну пресуду апелационог суда објављујемо ОВДЕ

Ова судска пресуда СИГУРНО представља највећу победу у борби против тровача пчела и НАЈБОЉУ претњу свима онима који би се у будућности усудили да понове овакво дело! 

СПОС се захваљује адвокатима СПОС-а на професионално одрађеном послу, а ова пресуда ће нам бити од значаја и у будућим процесима овог типа. Већ сутра, 26. јануара 2024. године, асвокати СПОС-а у Неготину имају суђење за тровање око 500 кошница, кроз истрагу и кривичном поступку због кривичног дела „Загађење хране и воде за исхрану, односно напајање животиња”, за које је запрећена новчана казна или казна затвора до 2 године, а ако то дело доведе до угинућа животиња, може се прописати новчана казна или затвор до 3 године. Невезано за то кривично дело, адвокати СПОС-а у овом случају наравно подносе и тужбу за накнаду штете оштећеним пчеларима. 

СПОС се такође захваљује и оштећеним пчеларима из општине Кула (њих 8) који нису поклекли и одустали, већ су се ухватили тешке борбе заједно са адвокатима СПОС-а да правду истерају до краја, што се и догодило. 

Посебна захвалност иде ка Управи за заштиту биља Министарства пољопривреде која је свој део посла одрадила одлично, и још једном показала да у њима имамо великог савезника. 

 

Објављујемо саопштење за јавност СПОС-овог адвоката који је водио судски процес против фирме ”Фортунера аграр”: 

 

Поштовани,

Са великим задовољством Вас обавештавамо да је парнични поступак који је вођен пред Основним судом у Врбасу због накнаде штете тужиоцима – пчеларима на име угинућа њихових пчелињих друштава због тровања инсектицидима правноснажно позитивно окончан.

Наиме, пресудом Апелационог суда у Новом Саду одбијена је жалба туженог, фирме која је користила средства за заштиту биља супротно одредбама Закона о средствима за заштиту биља због чега је дошло до тоталног угинућа пчелињих друштава у 372 кошнице и потврђена је првостепена пресуда Основног суда у Врбасу. Пресуду Апелационог суда у Новом Саду можете погледати ОВДЕ

На овај начин завршен је судски поступак који је трајао неколико година, у коме су били ангажовани најеминентнији стручњаци – професори, доктори наука, токсиколози и судски вештаци који су потврдили наше наводе о постојању узрочно-последичне везе између недозвољеног третирања засада под грашком од стране туженог и регистрованог угинућа пчелињих друштава.

Најбитнија чињеница поред тога што ће тужиоци пчелари наплатити извештачене износе на име претрпљене материјалне штете и изгубљене добити је потврђен начин обезбеђивања доказа након регистровања тровања пчела од стране поступајућих судова. 

С друге стране, имајући у виду образложење пресуде Апелационог суда у Новом Саду, обавештавамо пчеларе да ће вођење свих потенцијалних наредних судских поступака против субјеката који буду несавесно и супротно одредбама Закона о средствима за заштиту биља користили означена средства и доказивање њихове одговорности за утврђену штету на име угинућа пчелињих друштава бити умногоме олакшано. У будућим судским поступцима нећемо морати децидно доказивати постојање узрочно-последичне везе између сваког регистрованог тровања пчела и недозвољеног коришћења средстава за заштиту биља што умногоме олакшава ствари и нама адвокатима и пчеларима. Тиме је створена нова судска пракса која ће нам свима много значити у будућности. 

Самим тим, наведена пресуда Апелационог суда у Новом Саду представља једно од најзначајнијих „победа“ стручног тима СПОС-а и наших адвокатских канцеларија јер ће у будућности пчелари на неупоредиво лакши начин у судским поступцима моћи да заштите њихова права и интересе који буду повређени због тровања њихових пчелињих друштава.

Уз то, напомињемо да је успостављен конктакт са Градским заводом за јавно здравље из Београда, као референтном лабораторијом у којој се врше анализе узоркованих биљака на присуство активних материја одређених инсектицида и анализе угинулих пчела, који тарифира трошкове анализа у неколико пута мањим износима од других лабораторија.

Такође са задовољством истичемо да је током трајања конкретног поступка успостављена дугорочна сарадња са Одбором за заштиту пчела СПОС-а на челу са господином Милошем Богдановићем, иначе дипломираним инжењером заштите биља, као и са неколико стручњака, професора, доктора наука и судских вештака који су нам дали корисне савете и указали на битне чињенице везано за тровање пчела. Синергија знања и искуства која је тада направљена и убудуће ће бити коришћена у истоврсним поступцима.

Посебну захвалност упућујемо госпођи Татјани Мрдак без чијег залагања на терену вероватно не бисмо урадили ништа, председнику СПОС-а господину Родољубу Живадиновићу који је дао свој допринос током покушаја мирног решења спора (ОВДЕ) и корисним саветима током судског процеса, те господину Милошу Богдановићу, председнику Одбора за заштиту пчела СПОС-а, који нам је много помогао приликом обезбеђивања доказа.

Позивамо сва заинтересована локална удружења пчелара, чланове СПОС-а, да нас уколико постоји интересовање контактирају у циљу организовања предавања на тему “Тровање пчела и обезбеђивање доказа за судски поступак“ од стране наших адвокатских канцеларија и других стручњака из наведене области. Позиве слати преко мејла [email protected].

 

адвокат Никола Д. Јанковић

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE