SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ФИРМА „MED-HONEY“ СТАВЉА У ПРОМЕТ ФАЛСИФИКАТЕ МЕДА!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 18.112

Фирма „MED-HONEY“ из Вучака код Смедерева је коначно ухваћена на делу. Све оно што смо годинама уназад знали и скретали пажњу надлежнима, се сада и потврдило. Ова фирма ставља у промет фалсификовани мед!

У последњем кварталу прошле године, ветеринарска инспекција је узела узорке багремовог и ливадског меда фирме „MED-HONEY“ из Вучака код Смедерева. Пошто власник фирме није био задовољан резултатима анализе, затражио је суперанализу, те је инспекција послала мед на суперанализу у Лабораторију за испитивање аутентичности хране InovaLab. СПОС је дошао до резултата суперанализе сходно Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, на основу захтева Управи за ветерину од прошле недеље, и сада можемо да јавно објавимо комплетне анализе које су утврдиле да су ОБА МЕДА стављена у промет заправо ФАЛСИФИКАТИ МЕДА.

Иначе, у овој фирми се већ данима налази полиција и ветеринарска инспекција (ОВДЕ). 

И багремов и ливадски мед имају мирис и укус несвојствен декларисаној врсти меда.

Код ливадског меда је утврђено да садржи 27,99% шећера пореклом од C4 биљака (кукуруз, шећерна трска). 

Код багремовог меда је утврђено да садржи 22,8% шећера пореклом од C4 биљака (кукуруз, шећерна трска). 

Целу суперанализу, као и све пратеће анализе и документе, погледајте ОВДЕ. У питању је ПДФ фајл величине 6,1 МБ, који смо добили од Управе за ветерину Министарства пољопривреде. 

Колико су у целом процесу фалсификатори усавршили технологију израде фалсификата, најбоље говори чињеница да су сви основни параметри квалитета меда у границама прописа, односно „мед“ без проблема пролази основне законске анализе, али је мед „пао“ на утврђивању аутентичности, односно на утврђивању порекла шећера у меду, јер садржи значајну количину шећера која се природно НЕ МОЖЕ наћи у меду! 

ЕВО КОМПЛЕТНОГ АСОРТИМАНА ПРОИЗВОДА ове фирме, која мед пласира под ПЕТ РАЗЛИЧИТИХ БРЕНДОВА

  1. MED-HONEY: https://www.med-honey.com/proizvodi/#MED-HONEY
  2. EXTRA-QUALITY: https://www.med-honey.com/proizvodi/#EXTRA-QUALITY
  3. MEDA: https://www.med-honey.com/proizvodi/#MEDA
  4. DOMAĆI: https://www.med-honey.com/proizvodi/#DOMACI
  5. PLANINSKI: https://www.med-honey.com/proizvodi/#PLANINSKI

Уз све то, „слобода“ коју показује ова фирма најбоље се види на њиховом бренду EXTRA-QUALITY (https://www.med-honey.com/proizvodi/#EXTRA-QUALITY) где на амбалажи још увек стојe речи ПРИРОДНИ МЕД 100%, иако је то практично покушај довођења потрошача у заблуду, што је противзаконито. Колико се далеко ишло у тој идеји, говори податак да је чак основана фирма са тим именом, и тај текст уграђен у име фирме, али то не значи да је тако заобиђено довођење потрошача у заблуду јер на етикети не пише ДОО поред имена фирме, што доказује да је покушај довођења потрошача у заблуду итекако пажљиво осмишљен, а никако случајан: 

А ради сигурности, да не дође до изненадног „гашења“ сајта ове фирме, објављујемо и фотографије сајта са свих ПЕТ брендова ове фирме (да парафразирамо генерала Монтгомерија који је наредио да се сними што више филма и фотографија у Аушвицу, јер ће се „једног дана наћи неки курвин син који ће рећи да се све ово није ни догодило“): 

И на крају, још једно довођење потрошача у заблуду од стране ове фирме, такође добро осмишљено, У оквиру бренда „MED-HONEY“ продаје се и такозвани „DIET MED with honey“, који по закону у свом називу не би смео да користи реч МЕД (https://www.med-honey.com/shop/diet-med/): 

СПОС се захваљује свим надлежним на спровођењу акције која је у току, посебно председници Владе Републике Србије Ани Брнабић која се, док још није ни била у Влади Србије, ни као министарка ни као председница Владе, већ као тадашња председница Управног одбора НАЛЕД-а, заинтересовала за решавање овог проблема након што је председник СПОС-а проблем изнео на годишњој Скупштини НАЛЕД-а. Пришла нам је са разумевањем и од тада до данас чинила све што је могла да се појава фалсификовања меда искорени (шта је све урадила за пчеларство пре него је постала председница Владе, можете прочитати ОВДЕ). Захваљујемо се такође и министру пољопривреде Браниславу Недимовићу чија подршка је такође више него максимална у сузбијању ове нежељене појаве, као и свим његовим сарадницима, пре свега државном секретару Богдану Игићу, директорки Управе за ветерину Емини Милакари и начелнику ветеринарске инспекције Србије Зорану Ивановићу, који сви од реда савесно и одговорно обављају свој посао! Посебна захвалност упућена је и Министарству унутрашњих послова, јер је ово први пут да се полиција укључи овако систематски у сузбијање превара у производњи меда, као и Министарству трговине, које се такође по први пут преко своје тржишне инспекције укључило у акцију оваквог типа. Тек ће бити посла и за Министарство финансија, односно пореску инспекцију, јер овде има и енормно много утајеног пореза, али и других финансијских прекршаја. Само тако нека и наставе, наредних дана очекујемо нове резултате, пратите сајт СПОС-а! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien