SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ИНСПЕКТОРИ, НЕ БОЈТЕ СЕ!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.788

Како СПОС незванично, али поуздано сазнаје, током процеса контроле квалитета меда фирме Ириком, дошло је до нечувеног инцидента.

Наиме, фирма Ириком је у очигледном покушају да спречи поступак доказивања основане сумње на преварне радње, покушала да својеврсном нескривеном писаном „претњом“ односно „молбом“ једној лабораторији онемогући вршење лабораторијских анализа којима би се утврдило чињенично стање, док је савестан рад ветеринарских инспектора назвала „незаконитим радњама“. Наравно, у том допису наопако се тумачи Правилник о квалитету меда и то на скандалозан начин, тврдећи се да пекарски мед не подлеже испитивању на све параметре квалитета, чак ни на аутентичност (утврђивање порекла шећера у меду), иако пекарски мед по Правилнику МОРА БИТИ ПЧЕЛИЊИ МЕД, а може да има измењен квалитет по одређеним параметрима, што анализа на порекло шећера свакако није, као ни све друге анализе које Правилник није изузео. 

И иначе, невезано за овај случај, ветеринарским инспекторима се често прети, скривено или нескривено. Инспектори се чак и туже од странке, али странка не тужи ни државу ни Управу за ветерину, већ тужи директно ветеринарског инспектора као физичко лице, и то за „прекорачење овлашћења“, „злоупотребу службеног положаја“ као и „пословни мобинг“ алудирајући како конкретни инспектор контролише само њих, превелики број пута, како то ради намерно и смишљено и слично. 

Проблем је у томе што у таквим „личним“ тужбама, инспектора по закону НЕ БРАНИ ЈАВНО ПРАВОБРАНИЛАШТВО, већ он лично од сопствених пара мора да ангажује адвоката и плаћа га током процеса који трају некада и годину две. 

Зато се сваки, па и овакав притисак на инспекторе мора сматрати претњом, како би они кренули линијом мањег отпора и одустали од свог законитог посла. Јер сутра потегну питање сукоба интереса тог инспектора када их поново буде контролисао, пошто су у личном судском спору, а све се надајући да ће га надлежни зато заменити неким другим инспектором који ће бити „мекши“ поучен примером свог претходника. 

Све ово се на жалост стварно догађа, а ми не смемо на такве појаве бледо да гледамо, како неко изврће закон на главу, и злоупотребљава га у личне сврхе. 

Тужбу сличне врсте својевремено је добио и председник СПОС-а пре више година управо од стране на почетку поменуте фирме Ириком (ОВДЕ), претпостављамо са истим циљем, али ни тада ни сада нико није нити може да нас уплаши. Сва догађања везана за фирму Ириком у свим претходним годинама борбе СПОС-а можете погледати ОВДЕ

Зато ће, почев од данас, на основу једногласне одлуке ИО СПОС-а, СПОС помоћи свим ветеринарским и другим инспекторима у таквим судским процесима, како би одагнали страх који поједини покушавају да им наметну.

Наиме, свим инспекторима који савесно и темељно раде свој посао по питању сузбијања фалсификата меда и других злоупотреба у индустрији меда, СПОС ће пружити БЕСПЛАТНУ ПРАВНУ ПОМОЋ, тако што ће имати ПОТПУНО БЕСПЛАТНОГ АДВОКАТА ИЗ АДВОКАТСКИХ КАНЦЕЛАРИЈА КОЈЕ РАДЕ ЗА СПОС, током целог судског процеса! 

Инспектори, само ви мирно и савесно радите свој посао, СПОС неће дозволити никакав притисак на ваш рад! 

Сви инспектори са наведеним проблемом правну заштиту могу затражити путем мејла [email protected] 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien