SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ГОДИНУ ДАНА РАДА ПОГОНА „НАШ МЕД“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.882

На данашњи дан прошле године свечано је отворен Погон за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а „Наш мед“ доо у Рачи.

Како је то изгледало, погледајте ОВДЕ

За ових годину дана догодило се много тога. Већ после мање од месец дана од отварања Србија и српски пчелари ушли су у нову зону развоја, јер је Погон почео да објављује светску тржишну цену меда и да по њој пласира мед својих пчелара оснивача. Другим пакерима је требало само 24 часа да нас прате са ценом, и то чине до данас. Недавно смо објавили да пчелари Србије траже 8 евра за килограм багремовог меда, а ове године требало им је 48 сати да почну да дижу цене, и то само на основу те објаве цена меда је скочила за 60 евроценти, на 7,3 евра, а да СПОС-ов Погон још увек и није објавио цену, јер светска тржишна цена још није формирана. Надамо се да сада пчелари најбоље виде шта им Погон значи. 

Наравно, људима је све мало, па неки већ говоре да је и 8 евра мало, траже 10, а заборављају да су тачно пре 13 месеци буквално потрчали да продају мед по 4 евра, да цена не би пала, јер обично падне након првог откупа, а сада им је и 8 евра мало. Међутим, ми смо тим ставом јако задовољни, тржишна свест је пробуђена код пчелара, и то је наш највећи успех, да се ослободе и да траже цену за свој мед, а не да чекају да им неко саопшти цену! Јер, кад одете на пијацу, не кажете „нудим за кромпир 50 динара“, него питате „пошто кромпир“? 

За ових годину дана уведени су HACCP и HALAL систем, за тачно 10 дана добијамо и BRC сертификат, ради наступа у маркетима на иностраном тржишту. Kупљена је привремена пунилица за мед у тегле. Немачка агенција за међународну сарадњу ГИЗ одобрила је наш пројекат и испоручила донацију опреме за лабораторију и производни део Погона у вредности од 16.300 евра.

Док већина смањује број радника, Погон је повећао број запослених за 40%. Један од запослених примљен је у оквиру програма Владе Србије „Моја прва плата“.

Тренутни повољни тржишни услови су такви да је било могуће постићи одличне цене меда. Ипак, највећи бенефит Погона је сигурност пчелара у сваком погледу у свим наредним годинама. Више нема ризиковања, нема неплаћања меда, закидања на мерењу меда, уцењивања са класама меда и слично, што се догађало произвођачима протеклих година. А наивнима се догађа и данас. 

Погон мед намењен извозу у откупу плаћа унапред, пре преузимања меда из дворишта пчелара. Мед се мери одмах на терену. Рад Погона је потпуно транспарентан и у свему јаван за све чланове Савеза пчеларских организација Србије. Циљ Погона био је развој поверења са пчеларима, тај је циљ остварен, сада остаје да се до краја развије поверење са потрошачима, али не празним флоскулама, већ анализама меда и другим доказима.

За малопродају је у препознатљиву теглу СПОС-а спакован мед из стандарда квалитета СПОС-а “Добра пчеларска пракса”, а понудили смо и медљиковац под нашим брендом ДАР ШУМЕ. Ставили смо на тржиште и теглу од 0,4 кг меда. 

Извезен је један шлепер шумског меда (20.880 кг) преко посредника из БиХ, који ће завршити на тржишту Саудијске Арабије. До сада је укупно откупљено и плаћено и 5 шлепера багремовог меда, а плаћање и преузимање шестог шлепера уследиће ових дана. Један шлепер мери 20.880 кг меда. 

Део контигента багремовог меда спремљеног за Италију купила је винарија Статус из Сврљига како би направила јабуково сирће са медом, и то ће бити први производ на тржишту са медом из нашег Погона. 

Јавиле су се још две фирме које желе мед из стандарда квалитета „Добра пчеларска пракса“ да пласирају кроз своје производе, те очекујемо ускоро потписивање уговора и са њима. 

Погон за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а „Наш мед“ доо у Рачи, започео је са малопродајом меда покретањем свог првог малопродајног објекта у Београду на води, односно Тржном центру Галерија, почев од 4. јануара 2021. године.

Сви потрошачи сада могу набавити мед директно од пчелара, без посредника, јер су власници овог Погона сами пчелари. 

Потписан је уговор са домаћом трговином „АРОМА“ у чијих 11 објеката у Београду се сада такође може купити „Наш мед“ из стандарда квалитета „Добра пчеларска пракса“ (детаљније ОВДЕ и ОВДЕ). 

Позивамо потрошаче да мед купују директно од Погона, преко малопродајног места у Београду на води и маркете АРОМА. Kао што видите, прави мед се највећим делом извози, зато искористите до скоро ретку прилику да набавите мед са апсолутном гаранцијом квалитета. У читавој Србији исти тај мед можете набавити директно код пчелара Савеза пчеларских организација Србије, који они сами пакују, јер је стандард квалитета Савеза “Добра пчеларска пракса” то омогућио.

Надамо се да смо већ за овако кратко време оправдали поверење како пчелара и потрошача, тако и општине Рача и Владе Републике Србије, посебно председника Србије, председнице Владе, потпредседника Владе и министра пољопривреде, и саветнице у Јединици за имплементацију стратешких пројеката кабинета председнице Владе, који су веровали у нас и значајно нам помогли финансијски и организационо да дођемо до овог нивоа развоја. Посебно им се захваљујемо на интензивираној борби против фалсификатора меда и на врхунским првим постигнутим успесима, чиме држава штити пчеларе и омогућава им да коначно могу да живе од свог рада. 

Идемо даље! 

 

_______________________________________________________________________

РЕКОРДАН ИЗВОЗ МЕДА ИЗ СРБИЈЕ У 2020.

Иако је пчеларска сезона била лоша, залихе меда из претходне две године су због добрих цена од јула 2020. године, практично скоро у потпуности извезене, те ће 2020. остати запамћена као година са највећим извозом меда у историји Србије гледано у новчаном износу, јер је укупни извоз износио чак 15.133.300 долара (13.096.048 евра).

Укупно је извезено 2.701.204 кг меда

Највише извозимо у Италију, Норвешку, Немачку, Босну и Херцеговину и Пољску. 

_______________________________________________________________________

 

     

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien