SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

GRADNJA POGONA „NAŠ MED“ TEČE PO PLANUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.257

Prošlo je nešto više od mesec dana od početka gradnje Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a (OVDE), te sa zadovoljstvom možemo da saopštimo da gradnja za sada teče po planu.

Da podsetimo, Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) u saradnji sa opštinom Rača, uz svestranu podršku Vlade Republike Srbije i NALED-a, gradi sopstveni Pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš med“ u Rači. 

Cilj Pogona je da prikuplja i plasira med pčelara sa cele teritorije Srbije. 

Funkcija Pogona je da pčelari sami plasiraju svoj med, bez posrednika, bez ucena nekorektnih otkupljivača, te da tako postignu realnu cenu za svoj med, u odnosu na sadašnje nerealno niske cene koje nude trenutni otkupljivači meda. 

Kapacitet Pogona za prijem i pakovanje meda je najmanje 3.000 tona godišnje. 

Pogon će med plasirati i u buradima i u malim pakovanjima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, a potrošači u Srbiji imaće konačno priliku da u trgovinama dođu do pravog meda, sa svim garancijama kvaliteta, potvrđenim u najboljim evropskim laboratorijama. 

Pogon će obrađivati kako konvencionalni med, tako i med iz standarda kvaliteta SPOS-a „Dobra pčelarska praksa – DPP“ kao ekskluzivni proizvod sa pristupačnom cenom za potrošače. 

Površina Pogona je 1480 kvadratnih metara bruto, odnosno 1308 neto.

Cena izgradnje Pogona je 833.988 evra. Cena opreme iznosiće do 200.000 evra. Cena parcele na kojoj će se graditi sa infrastrukturnim priključcima je oko 127.000 evra. 

Izvor finansiranja su sopstvena sredstva, sredstva iz kredita, sredstva iz donacija pčelara za gradnju, podrška opštine Rača u iznosu od oko 380.000 evra, a nadamo se i podršci Vlade Republike Srbije. 

Kamen temeljac položen je 26. juna (detaljnije OVDE), a gradnja je zvanično krenula 23. jula (OVDE). 

Gradnja teče po planu, iako je bilo problema na početku, jer je vlasnik firme koja izrađuje betonske elemente nesrećnim slučajem poginuo na jednom od svojih gradilišta. Sa naslednicima je postignuto ispunjenje preuzetih obaveza, te su betonski elementi prethodnih dana u potpunosti izliveni, i sada ih izvođač radova već uveliko postavlja na licu mesta. 

 

Neka nam je sa srećom! Molimo pčelare da još jednom dobro razmisle da li im je Pogon potreban ili ne, te ako smatraju da jeste, to i proprate podrškom od bar 120 dinara po košnici, kako bismo Pogon završili u planiranom roku. Detalje o načinu davanja pomoći za gradnju pročitajte OVDE. Dok razmišljate, OBAVEZNO pročitajte i ovo otvoreno pismo koje smo nedavno dobili (OVDE). 

Inače, nakon gradnje Pogona, sledi opremanje neophodnom opremom, nabavka vozila za prevoz meda, uvođenje HACCP-a, uvođenje svih potrebnih radnih procedura, dobijanje potrebnih dozvola za rad i obezbeđenje druge neophodne dokumentacije, kao i probni rad, što sve zahteva dodatni novac, preko onog potrebnog za samu gradnju Pogona. Realno je očekivati da Pogon proradi krajem naredne godine, i to ako sredstva za gradnju u potpunosti obezbedimo u narednih par meseci! Smatramo da smo dovoljno godina i decenija propustili, te da je vreme da se trgnemo i pomognemo gradnju sopstvenog Pogona koji će nam obezbediti realne tržišne cene meda! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien