SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

HITAN SASTANAK U UPRAVI ZA VETERINUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.667

Danas u 15 sati održan jdvočasovni sastanak u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, na kome je razgovarano o zahtevu SPOS-a, dostavljenog juče Upravi, po pitanju konačnog rešavanja problema sa neispravnim medom na tržištu, bio on pogrešno deklarisan ili lošeg kvaliteta.

Predsednik SPOS-a poslao je juče u 12.39 sati dopis tržišnoj i veterinarskoj inspekciji Republike Srbije, sa zahtevom da se u roku od 7 dana reši problem neispravnog meda na tržištu, ili će SPOS osmog dana oštro reagovati.

Tržišna inspekcija ni do ovog trenutka nije odgovorila na dopis, a iz Uprave za veterinu su nam u roku od par sati zakazali sastanak za danas u 15 sati.

Naime, još 15. decembra 2015. godine, delegacija SPOS-a sastala se sa novopostavljenim direktorom Uprave za veterinu (OVDE), kada je dogovoreno puno toga, pre svega na planu suzbijanja neispravnog meda na tržištu. Dogovorili smo i način prijavljivanja sumnji na ispravnost meda u prometu, i SPOS je proteklih meseci revnosno prijavljivao sve što je uočio, konstantno tražeći rezultate. Još u novembru na osnovu prijave SPOS-a Uprava za veterinu započela je sa velikom akcijom kontrole kvaliteta meda na tržištu, postignuti su lepi rezultati, ogromne količine meda su povučene iz prometa, prvi rezultati su i javno objavljeni, i obećano nam je da će se finalni izveštaj objaviti čim pristignu svi izveštaji od inspektora sa terena. Takav izveštaj do danas nije objavljen, iako smo više puta na njemu insistirali.

U međuvremenu, iako je bilo i novih sporadičnih akcija, pčelari su sa svih strana počeli da prijavljuju SPOS-u sve više sumnji na prisustvo neispravnog meda na tržištu. SPOS je prijavio sumnju na nepravilno deklarisan pekarski med (OVDE), dobili smo nezvanične informacije (nisu objavljene na sajtu Ministarstva) da je neka količina povučena, ali se taj nepravilno deklarisani pekarski med i dalje sreće i to u ogromnim količinama i u ogromnom broju prodajnih objekata, te je predsednik SPOS-a u subotu 10. aprila i lično prijavio tržišnoj i veterinarskoj inspekciji ono što je video u „Slatkoj kući“ u Aleksincu (OVDE), a to je isti takav nepravilno deklarisani med.

Ukratko, prijave pčelara pokazuju da tako pogrešno deklarisanog meda ima apsolutno svuda, i u prodavnicama gde ga ranije nikada nije bilo. Ogorčenje pčelara je veliko.

SPOS ODGOVORNO TVRDI da nikada do sada nije bilo bolje garniture rukovodioca u Upravi za veterinu u proteklih osam godina, ODGOVORNO TVRDI da je saradnja na najvišem nivou do sada, ali to jednostavno očigledno nije dovoljno da neispravni med nestane sa tržišta, već ga iz dana u dan ima sve više.

Pošto su prijave pčelara sve veće, kao i prisustvo takvog sumnjivog meda na tržištu, SPOS je juče poslao oštar mejl Upravi za veterinu, koji je bukvalno iznuđen, jer adekvatnih rezultata vidljivih javnosti nema, ni posle skoro puna četiri meseca od dogovora da se problem konačno reši po osnovu novog Pravilnika o kvalitetu medu koji je stupio na snagu 1. januara. Ispostavilo se da je on doneo više problema, umesto da ih reši, po nama samo iz razloga nedovoljno rigoroznog sprovođenja Pravilnika od strane nadležnih. Uprava za veterinu jednostavno MORA DA NATERA svoje inspektore na terenu da rade svoj posao. Ni manje ni više. A posebno to važi i za tržišnu inspekciju koja za sada mudro ćuti i ne oglašava se, kao da se to nje uopšte ne tiče, i kao da to nisu i njene ingerencije. Da li Srbija treba da dozvoli da se jedna izvozno važna grana poljoprivrede koja ima i sadašnjost i budućnosr, jednostavno ugasi zbog neaktivnosti inspektora na terenu?

SPOS ima osnovane sumnje da neko neradom želi da minira napore Vlade Republike Srbije na unapređenju vladavine prava u Srbiji, i na približavanju regulativi EU. Sada regulativu po pitanju meda imamo, ali se nedovoljno rigorozno primenjuje i imamo haos na tržištu, shodno našoj oceni.

Još na ulazu u Upravu za veterinu, kad smo predali lične karte na portirnici, portir nam je u šali rekao (parafraziramo): A vi ste ti što ste poslali opasan mejl! Odgovorili smo: Da, mi smo ti koji žele da otkriju ko minira Vladu Republike Srbije i premijera u ispunjavanju zacrtanih ciljeva!

Inače, delegaciju SPOS-a činili su predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, zamenik predsednika SPOS-a Milutin Petrović, i član IO SPOS-a Dejan Milošević.

Ispred Uprave za veterinu prisustvovali su direktor Uprave za veterinu gospodin Miodrag Petrović, šef veterinarske inspekcije Srbije gospodin Zoran Ivanović, i veterinarski inspektori gospodin Boban Stošić i gospođa Zorica Novaković, kao i gospodin Dragan Macić, inspektor za bezbednost hrane.

Sastanak je tekao u atmosferi punoj razumevanja problema koje imaju obe strane, ali je rasprava bila veoma žučna i argumentovana sa obe strane, jer je od SPOS-a traženo da Upravi za veterinu da više vremena da reši probleme, traženo je u jednom trenutku dodatnih desetak dana, ali je naš stav bio da su prošla skoro puna četiri meseca, a da se problem dalje produbljuje, a ne rešava.

Predstavnici Uprave za veterinu izneli su svoje aktivnosti u proteklom periodu, koje ovde ne možemo da objavimo jer nisu prenete kao zvanična informacija (ukratko, povlači se neispravan med iz jednog lanca marketa od juče, obišli su nekoliko punionica meda i utvrdili brojne nepravilnosti i slično), i mi smo tim aktivnostima apsolutno zadovoljni, ali to je daleko od rezultata koji smo dogovorili i očekivali, jer rezultat mora biti da neispravnog meda ne bude na tržištu. Svojevremeno na sastanku sa ministarkom poljoprivrede smo se malo „našalili“ kad smo joj rekli da na tržištu Srbije 101% meda nije ispravno, da u EU oko trećine nije ispravno, a da ćemo mi za početak biti zadovoljni ako se taj procenat spusti na oko 50% u prvom aktu, a kasnije i znatno niže. Međutim, taj rezultat je, po nama, trenutno od nas udaljen milion godina, ako se nastavi sprovođenje propisa dosadašnjim tempom.

Iako je sastanak trajao praktično dva sata, nismo dobili nikakvo konkretno obećanje da će zbog uočenih nepravilnosti neka firma biti zatvorena ili pokrene postupak za zatvaranje i kažnjavanje, ili da će neispravan med brzom reakcijom inspekcije biti povučen sa tržišta U POTPUNOSTI, jer se to itekako može učiniti u roku od par dana bar sa medom koji je pogrešno deklarisan, ako se nema vremena za proveru kvaliteta, ali rezultata mora biti. Jer, zaista je dogorelo do nokata, tržište je preplavljeno neispravnim medom i to se više ne može tolerisati. Dali smo i više nego dovoljno vremena nadležnima da reše problem.

Tržišna inspekcija je poseban problem, i o tome će tek biti reči, jer oni po osnovu Zakona o zaštiti potrošača, ITEKAKO imaju ingerencije u uklanjanju neispravnog meda sa tržišta i u gonjenju počinioca, ali se do sad, koliko je nama poznato, uopšte nisu uključili značajnije u taj posao, pa je veterinarska inspekcija preopterećena.

Učinilo nam se da su neki akteri sastanka pomislili da se SPOS šali, kad kaže da će osmog dana oštro reagovati. Verujte da se ne šali. Predlozi pojedinih članova IO SPOS-a su veoma oštri a možda i neprimereni za ovaj trenutak, ali za sada preovladava umereno mišljenje da osmog dana, 19. aprila, Beograd preplavimo desetinama bilborda putem kojih ćemo predsednika Vlade Republike Srbije obavestiti da ga neko minira, i čini nezadovoljnim veliki broj pčelara i još veći broj potrošača meda! A on neka vidi ko je to, za to ima instrumente. Mi ćemo ga itekako podržati u razdvajanju žita od kukolja, jer opredeljenje SPOS-a je apsolutno praćenje propisa EU, godinama se za njih borimo, podržavamo kurs Vlade za ulazak u EU jer je to naša najveća šansa za dalje unapređenje srpskog pčelarstva, samozapošljavanje velikog broja ljudi, i obezbeđenje značajnog deviznog priliva Republici Srbiji. Podsećamo sve, posebno premijera, da je pčelarstvo JEDINA grana srpske poljoprivrede koja može da upošljava nove ljude, da se u ostatku poljoprivrede broj radnika smanjuje zbog industrijalizacije, a u pčelarstvu postoje oštra ograničenja u tome zbog specifičnosti tehnologije pčelarenja, te je to nemoguće. Pčelarstvo može da zaposli najmanje 5000 ljudi u narednim godinama, a da postojećih petnaestak hiljada pčelara pretvori u robne proizvođače za izvoz, samo kada bi se srpsko tržište oslobodilo neispravnog meda, i otvorilo za med srpskih pčelara, a ne da vrhunski med isključivo izvozimo, a da se u Srbiji jede sve i svašta.

Mi očekujemo rezultate tržišne i veterinarske inspekcije objavljene na sajtu 18. aprila. IO SPOS-a sastaće se ovih dana da donese konačnu odluku o daljim koracima, koja će zavisiti pre svega od aktivnosti nadležne tržišne i veterinarske inspekcije do kraja ove nedelje.

 

Delegacija SPOS-a na sastanku

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien