SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

И СТАРА ПАЗОВА ПОТПИСАЛА ДЕКЛАРАЦИЈУ О ЗАШТИТИ ПЧЕЛАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.333

Након што је 20 општина и градова Војводине још крајем 2019. године потписало Декларацију о заштити пчела у Србији како би се зауставила штетна пракса запрашивања комараца и крпеља из ваздуха и коришћења пестицида који су отровни за пчеле, прва општина која је наставила са овом праксом, након застоја због пандемије, је општина Стара Пазова.

Председник општине Ђорђе Радиновић потписао је 11. марта 2021. године Декларацију о заштити пчела у присуству извршне директорке НАЛЕД-а Виолете Јовановић, чиме је Општина Стара Пазова постала 21. потписница Декларације након Новог Kнежевца, Бачке Тополе, Чоке, Сомбора, Алибунара, Бачког Петровца, Шида, Малог Иђоша, Бачке Паланке, Зрењанина, Сремске Митровице, Пећинаца, Сенте, Врбаса, Kуле, Ирига, Суботице, Аде, Србобрана и Житишта.

Према подацима СПОС-а, у Војводини је до сада чак 37 од 45 општина третирало комарце из авиона. Очекује се да ће примена Декларације имати позитиван ефекат на пчеларство, унапређење одрживе пољопривреде и заштиту животне средине. Пчеле опрашивањем повећавају приносе пољопривредних култура до 80% и сваке године подигну приносе у пољопривреди Србије за више стотина милиона евра. Из године у годину, популација пчелињих заједница глобално опада услед масовног тровања проузрокованог третирањем комараца и крпеља из ваздуха и неадекватном применом средстава за заштиту биља. Пчеле су од виталног значаја за опстанак биљног и животињског света и без предузимања хитних мера, оне ће постати угрожена врста.

Већ имамо добру праксу примене обавеза преузетих потписивањем Декларације, јер општина Шид прошле године није третирала против комараца из авиона током трајања липове паше, на чему јој се безгранично захваљујемо. Остаје да се та пракса временом укине у целој Србији. 

Очекује се да се и друге општине и градови у Србији придруже потписивању Декларације и тиме постану и званично локалне самоуправе које штите пчеле и тиме чувају животну средину. СПОС у сарадњи са НАЛЕД-ом припрема интерактивну мапу третирања комараца из ваздуха која ће уживо показивати у ком периоду, на који начин (са земље или из ваздуха) и којим средствима ће се третирати комарци на територијама локалних самоуправа на целој територији Србије. Преко ове мапе сви пчелари ће моћи да добију правовремене информације и да на време заштите своје пчеле. Надамо се да ће у будућности све општине Србије потписати Декларацију и прекинути са праксом третирања комараца из ваздуха, те тиме коначно заштитити пчеле. Имамо одличне примере из праксе да су третмани са земље сасвим довољни. 

На крају, још једном велика захвалност НАЛЕД-у на прегалачком раду на сузбијању штетне појаве тровања пчела пестицидима, остаје нам да даље заједно радимо док у потпуности не искоренимо ову појаву у Србији. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien