SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

INOVATIVNA VILJUŠKA ZA OTKLAPANJE SAĆADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.304

Na srpskom tržištu pojavila se inovativna viljuška za otklapanje saća. Zamolili smo njenog autora da detaljnije predstavi srpskoj pčelarskoj javnosti ovaj svoj izum.

Zoran Đurđević dipl. maš. Ing.

Ul. Tamiška br. 22, 14000 Valjevo,

Telefon: 065 33 444 22,

E-mail: [email protected]

 

Pored mnogih operacija u pčelarstvu smatram da je ceđenje meda jedan od težih ali u isto vreme i najslađi posao. Mnoge kolege kažu, lako je to samo kada ima šta da se vrca. Delimično se slažem sa njima ali akcenat ipak stavljam na otvaranje ili otklapanje saća.  

Kao pčelar početnik nisam bio zadovoljan na obične viljuške za tu namenu a o skupim alatima nisam razmišljao. Tražio sam neko prosto, jeftino a u isto vreme i efikasno rešenje.

Pošto sve poslove u mojoj porodici vezane za pčelarstvo trenutno obavljam sam, uslov je bio uraditi posao što brže i što lakše.

Ideja se pojavila čitajuci forum SPOS-a gde su kolege pčelari iznosili svoja iskustva opisivajući ih raznim slikama i video snimcima. Svideo mi se sistem kontra viljuške za otklapanje saća o kome je bilo reči, pa sam rešio da napravim nešto na tom principu.

Improvizovao sam primitivno na izgled ali je radilo posao. Pokazao sam to kolegama na forumu. Nadahnut njihovom podrškom  počeo sam da osvajam ovaj proizvod konstruktivno i tehnološki.

 

I evo zvanično posle nekoliko proba različitih verzija primat uzima ova, proverena i dokazana u praksi, potvrđena video snimcima sa iskusnim kolegama pčelarima. Ispostavilo se da je stvarno alat za svakoga kako za profesionalce tako i za pčelare hobiste.

Prohromski otklapač saća sa kontra viljuškom, jedinstven na našim prostorima a od sada dostupan svima.

Princip rada je zasnovan na prevlačenju otklapača preko rama sa medom sto povećava efikasnost u odnosu na standardne viljuške za otklapanje saća koje je potrebno gurati.

 

Sa aspekta ergonomije položaj ruke u ovom slučaju je bolje kontrolisan što u mnogome utče na kvalitet i brzinu rada sa njim.

Viljuška se sastoji od 16 ubodno skidajućih igala kvadratnog poprečnog preseka tako da svaka igla ima 4 rezne ivice koje prosecaju sebi putanju skidajući poklopce voska sa veoma malim slojem meda na njima.

Vremenom ako se igle zatupe moguće ih je naostriti što kod klasičnih igala kružnog preseka nije slučaj. Krajnje dve igle su ojačane i sprečavaju krivljenje od slučajnog pada ili dodirivanja letvica rama pri radu.

 

Otklapač je izrađen od INOX-a za prehrambene svrhe i nije mu potrebna nikakva površinska zaštita. Takođe ovu vrstu prohroma nije moguće termički poboljšavati (kaliti) niti je to potrebno.

Delovi su zavarivani aparatom u zaštitnoj zoni argon gasa bez dodavanja elektrode. Ova vrsta prohroma poseduje veliku žilavost, otpornost na habanje i deformaciju te stoga garantuje da zadovolji sve vaše potrebe pri radu. Naravno nije preporučljivo dozvoliti oslanjanje vrha igala na tvrdu podlogu.

Tokom faza ispitivanja najbolje se pokazala i definisana je dubina od 3,5mm kojom otklapač skida medišne poklopce. Nakon toga pčelama ostaje veoma malo posla za popravku saća.

 

Drvena drška je prohromskim torban vijkom i specijalnom navrtkom unutar drške pričvršćena za nosač viljuške. Drška je izrađena od tvrdog drveta anatomskog oblika i savršeno leži u svakoj ruci.

Do vas je da se naviknete na alat i ugao vaše ruke koji posle nekoliko poteza po ramu sa medom prelazi u rutinu.

Ovaj otklapač saća svakako treba da zauzme svoje mesto pored svake vrcaljke, a provereno tvrdim da će vam zafaliti još vrcaljki.

Zahvaljujem se još jednom svim kolegama pčelarima koji su pružili podršku tokom izrade ovog proizvoda od kojih bih posebno istakao dvojicu profesionalnih, Borivoje Marković iz Valjeva i Starčević Ivicu iz Valjeva, na društvenim mrežama poznatijeg kao Pčelinjaci Starčević.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien