SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

INTERVJU PREDSEDNIKA SPOS-a LOZNIČKIM NOVOSTIMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.486

Predsednik SPOS-a dao je intervju „Lozničkim novostima“ koji ovde objavljujemo u celosti.

Stranicu na kojoj je intervju objavljen možete pogledati u PDF formatu OVDE

A evo i celog teksta: 

 

Stop falsifikovanom medu 

Maksimalno smo državu podigli na noge i insistiramo da se reši falsifikovanog meda na tržištu, kaže predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) dr Rodoljub Živadinović koji je posetio prošlog vikenda 4. sajam meda, sastao se sa pčelarima iz regiona i  bio na sednici Izvršnog odbora.  Prema njegovim rečima, organizacija će napraviti svoj  pogon za otkup i pakovanje meda članova SPOS-a i da bi uskoro trebalo da bude poznata njegova lokacija

Prvi čovek pčelara Srbije dr Rodoljub Živadinović kaže da se godinama neispravan med nalazi na tržištu i da je u trgovinama med koji vrlo često nije ni “video” pčelu, odnosno totalni falsifikat ili onaj kome je dodat kukuruzni ili šećerni sirup.

– Problem je kulminirao krajem prošle i početkom ove godine neverovatnim procentom neispravnog meda na tržištu, pre svega u marketima i trgovinama gde bi sve trebalo da bude kontrolisano, a ispostavilo se da nije. Insistiramo da država to reši. U toku je velika akcija, čekamo rezultate i objavićemo ih kada budu gotovi. Nećemo  odustati dok marketi ne budu očišćeni od falsifikata. Zbog falsifikata, ali i velikog broja pakera meda u Srbiji koji ne žele da sarađuju sa nama na korektnim osnovama, prinuđeni smo, a nismo to uopšte želeli, da izgradimo pogon SPOS-a za otkup i pakovanje meda naših članova. To je skupo, ali jedina prava budućnost leži u tome. Prioritet nam je da dobijemo maksimalnu moguću cenu na tržištu u godinama kao što je ova, kada je pala cena meda na svetskom tržištu, a mi smo izvozno orijentisani. Proizvodnja raste iz godine u godinu, a trenutno izvozimo više meda nego svih vrsta mesa zajedno – kaže Živadinović za LN.

SPOS-a se obratio lokalnim samoupravama da se izjasne da li su zainteresovane da se na njihovoj teritoriji izgradi pogon i u narednih petnaestak dana treba da bude izabrana lokacija, a onda kreće traženje dozvola. Pogon će biti rađen po fazama, a pčelari  očekuju i podršku države koju je, kaže Živadinović,  nedavno obećao resorni ministar. U Loznici je na sajmu pokazana i nova tegla SPOS-a koja ovih dana “kreće” na celoj teritoriji Srbije i u koju ne može svako da sipa med već samo članovi koji prave med u skladu sa standardom kvaliteta “Dobra pčelarska praksa”. Cilj je zaštita potrošača i da proizvodnja meda bude takva da nema nikakvih načina da on bude bilo čim zagađen  ili neispravan.

– Ovakve manifestacije značajne su ne samo da pčelari prodaju med, već i da se građani upoznaju sa vrednostima meda.  Nije uopšte tačno da je med skup jer je doza neophodna da se koristi svakog dana kako bi imunitet bio na zavidnom nivou jedna kašičica. Bitno je da med bude svež, što je vrcanje bliže kupovini meda, to je bolje za potrošača. Kristalizacija meda je važna, a mnogi građani to ne znaju. Kristalizacija je prirodno svojstvo meda i neke vrste meda kristališu mesec od vrcanja (vađenja meda iz košnice), neke za dve-tri godine, ali svaki pravi med mora da kristališe pre ili kasnije. U Rusiju ili Norveškoj građani podozrivo gledaju tečan med, a kod nas je obrnuto – kaže predsednik SPOS-a.

T.M.S

IMA SLIKA

Antrfile: Izvoz meda

Živadinović kaže da Srbija godišnje izvozi dve do tri hiljade tona meda. Najveći izvoz u istoriji Srbije bio je 2013. godine kada je izvezeno 3.371 tona meda u vrednosti od oko 15 miliona dolara. Međutim, 2014. i 2016. godina su loše, a ova godina je “nezapamćeno loša”.

– Ko je selio košnice na suncokret, imao je nešto meda, svi ostali pčelari sad moraju debelo da dohrane pčele kako bi mogle da prezime. Za prvih osam meseci ove godine iz Srbije je izvezeno 1.166 tona meda u vrednosti od 5,3 miliona dolara što je za deset odsto manje nego prošle godine u istom periodu. To su bruto cene sa troškovima – rekao je on za LN.

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien