SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POSETA PČELARA LAZAREVCA ITALIJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.935

U želji za stalnim usavršavanjem i napredovanjem, pčelari UP „Budućnost“ redovno planiraju putovanja po Srbiji i inostranstvu. Ovoga puta u organizaciji klastera „Plodovi Kolubare“ čiji su članovi pored pčelara još i voćari i vinogradari, učestvovali su u ekskurziji po Italiji. Ciljevi obilaska su pored ostalog, bili jedan o najvećih proizvođača matica, konzorcijum koji se bavi otkupom i plasmanom meda, kao i proizvođači pčelarske opreme.

 

            Prvi domaćin je bio proizvođač matica Mateo Fineli, inače vlasnik 600 društava. Vrlo gostoljubivo i krajnje otvoreno nas je upoznao sa godišnjom proizvodnjom na svom pčelinjaku, i pčelarstvom u regionu Bolonje. Konkretno je odgovarao na sva postavljena pitanja, a bilo ih je dosta. Nije izostalo ni poređenje sa našom proizvodnjom, i moglo je lako da se zaključi da u ovom segmentu pčelari Lazarevca a ni Srbije ne zaostaju, ili su čak i napredniji.

 

            U istom regionu je smeštena i najveća pčelarska zadruga u Italiji „Konapi“. Organizovana u obliku konzorcijuma sa 240 članova okuplja oko 600 pčelara. Postoji od 1979. godine i stub je razvoja pčelarstva. Lazarevački pčelari su imali priliku da obiđu pogone i upoznaju se sa proizvodnjom ove zadruge.

            Pošto je ovo segment pčelarstva koji nije dovoljno razvijen u Srbiji, neizostavna su bila dodatna pitanja. Tako smo saznali da svako ko želi da se priključi konzorcijumu, može da otpočne procedauru, ali sama provera budućeg člana traje pune tri godine. Za to vreme se rukovodstvo uverava u znanje i odgovornost pčelara, i on tek nakon toga postaje punopravan član. Pored toga je potrebno uplatiti i učešće od 2.500 €. Naplata prihoda se vrši u mesečnim ratama srazmernim količinama predatog meda, a na kraju godine se vrši svođenje bilansa i isplata razlike.

            Na čelu konzorcijuma se nalazi Upravni odbor čiji su članovi uglavnom pčelari, sa mandatom od tri godine, i profesionalni menadžment. Ukupan broj zaposlenih je 35. Organizacija je postavljena tako da pčelari mogu da se usredsrede na svoju proizvodnju, a preuzimanje meda, kontrola, punjenje tegli i plasman na tržište vrši „Konapi“. Otkupna cena bagremovog meda u septembru 2016. godine je iznosila 5,80 €. Inače preuzimaju i med iz Srbije, a u skladištu smo zatekli burad jednog našeg poznatog otkupljivača.

 

            Nedaleko od Udina je smeštena najveća italijanska fabrika pčelarske opreme „Lega“. Naši pčelari su imali priliku i čast da prođu kroz proizvodne pogone i magacine ovog velikog preduzeća. Bilo je pomalo neobično videti kao se pod istim krovom prave i košnice, i vrcaljke, i sva ostala oprema. Mnoge mašine su posebno konstruisane za ovu firmu, i jedini su primerci na svetu. Među njima je i automatizovana mašina za pravljenje košnica, koja za 8 min kompjuterski kontrolisano iskroji sve delove. Bilo je impresivno videti kompletan proces proizvodnje od daske, do ofarbanih elemenata.

            Iako je visoka profesionalnost „Lege“ ostavila pozitivan utisak, i ovde je bilo neizbežno poređenje sa proizvodnjom opreme u našoj zemlji. Kod nas ovakvih fabrika nema, ali kvalitet naših proizvoda ne zaostaje mnogo za italijanskim. Ako se porede cene, onda smo mi daleko jeftiniji, pa je tako cena košnica približno tri puta niža kod nas nego u Italiji.

 

            Stručne ekskurzije se organizuju u cilju doučavanja, sticanja novih saznanja i razmene iskustava. Na taj način uviđamo gde smo, koliko zaostajemo u nekim oblastima, a šta radimo bolje od drugih. Ovo putovanje je sigurno ispunilo svoj cilj, jer Srbija ima stručne ljude i potencijale koje može još bolje da iskoristi.

 

Član IO SPOS-a, Goran Čakardić 

 

aitalija-proiz-matica-1 aKonapi-6 aLega-1 aLega-4

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE