SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IO SPOS-a RAZMATRAO KOMPLETNU PROBLEMATIKU TROVANJA PČELA U 2015. GODINIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.979

U subotu, 15. avgusta 2015. godine, IO SPOS-a razmatrao je kompletnu problematiku trovanja pčela u 2015. godini u Srbiji.

U pripremi za ovaj važan sastanak, predsednik SPOS-a sastao se 12. avgusta 2015. godine u kabinetu premijera sa savetnikom premijera za poljoprivredu prof. dr Draganom Glamočićem, kome je izneo svu trenutnu problematiku srpskog pčelarstva, sa akcentom na trovanje pčela. Dogovoreno je da se posle 26. avgusta 2015. održi zajednički trojni sastanak sa direktorom Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, koji je odmah telefonom potvrdio spremnost da se radi na urgentnom rešavanju ove problematike, jer za iduću godinu svi moramo biti spremni, da se ovakve stvari ne ponove, a da se za ovogodišnje slučajeve trovanja nađe odgovarajuće rešenje (Surdulica, Kikinda, Prijepolje…). Dogovoreno je i da savetnik premijera za poljoprivredu i direktor Uprave za zaštitu bilja, a biće pozvani i drugi odgovorni u Ministarstvu poljoprivrede, prisustvuju Saboru predsednika društava i udruženja članica SPOS-a krajem septembra.

IO SPOS-a je nakon što je saslušao izveštaj sa spomenutog sastanka, i iščitao otvoreno pismo pčelara Kikinde upućeno SPOS-u, doneo sledeće odluke:

1) Sabor predsednika društava i udruženja članica SPOS-a održaće se u Kragujevcu 27. septembra 2015. godine sa sledećim dnevnim redom: 1) Problematika plasmana meda u Srbiji nakon pokušaja neopravdanog obaranja cene meda; 2) Problematika trovanja pčela u Srbiji; 3) Prezentacija projekta „Bee Web“; 4) Razno. Na sastanak će biti pozvani svi predsednici društava i udruženja SPOS-a, bez obzira na broj njihovih članova i bez obzira na to da li po Statutu SPOS-a ostvaruju pravo na delegata na Skupštini SPOS-a ili ne (njih ukupno 220).

 2) Usvojeni su apsolutno svi zahtevi pčelara Kikinde iz pisma upućenog SPOS-u.

3) IO SPOS-a zahtevaće na narednim sastancima sa nadležnima odgovornost za davanje dozvole za ponovnu setvu semena suncokreta tretiranog neonikotinoidima i ove godine, uprkos zabrani EU koju poštuje i Srbija, zahtevaće hitnu javnu objavu rezultata uzorkovanja na suncokretovoj paši u 2015. godini i spisak preduzetih mera, zahtevaće izradu konkretnog državnog plana za sprečavanje ponovnih trovanja u budućnosti, zahtevaće da se pojednostave procedure za uzorkovanje u sličnim situacijama, zahtevaće stvaranje uslova za urgentno reagovanje fitosanitarnih i drugih nadležnih inspekcija u sličnim slučajevima trovanja pčela, kao i obezbeđenje dovoljnog broja inspektora, uz striktno poštovanje zakona.

4) IO SPOS-a poziva sve pčelare sa dobrim idejama kako se ovaj veliki problem može najjednostavnije rešiti, da svoje predloge dostave SPOS-u pre održavanja Sabora predsednika, najkasnije do 21. septembra 2015. godine, na adresu SPOS-a (SPOS, Ul. Dr Agostina Neta br. 30 A, 11070 Novi Beograd), ili na mejl [email protected] . IO SPOS-a smatra da je apsolutno svaka ideja dragocena i više nego dobro došla, jer samo zajedničkim snagama možemo pobediti ovu pošast.

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien