SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ISPRAVNO DEKLARISANjE MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 12.399

Pošto je primećeno da pčelari u velikom procentu deklarišu med na nezakonit način, pa zbog toga imaju ili mogu imati velikih problema sa veterinarskom inspekcijom, napominjemo da se na etiketama moraju nalaziti svi podaci koje zahteva Pravilnik o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela (objavljen u celosti u časopisu „Srpski pčelar“, broj 2/2016, strana 111, kao i na sajtu SPOS: www.spos.info/donet-novi-pravilnik-o-kvalitetu-meda-i-drugih-proizvoda-pcela) i Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (www.spos.info/spos/propisi/pravilnici).
SPOS je u proteklim mesecima izradio etiketu i banderolu za med iz svog standarda kvaliteta „Dobra pčelarska  praksa“, uvažavajući čak i nacrt Pravilnika o deklarisanju koji još uvek zvanično nije donet, a planirano je da stupi na snagu 1. januara 2018. godine, pa je mudro već sada etiketi dodati elemente koje će i on zahtevati, da se posle ne bi štampale nove etikete. Etiketu i banderolu smo poslali Upravi za veterinu, i uverili se da je ispravna u potpunosti i usklađena sa propisima. Pčelari SPOS-a koji su u standardu kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“ imaju navedenu jedinstvenu etiketu, i oni su svoj problem rešili. Pčelari SPOS-a koji sami sebi izrađuju etikete za klasične tegle, na etiketu moraju da unesu sve podatke sa priložene etikete i banderole, te ih ovim putem o tome obaveštavamo (naravno, ne morate navoditi sve vrste meda kao na etiketi SPOS, ako ne želite ili ih nemate, već samo onu za koju eventualno namenski pravite etiketu). Jer, kada inspekcija utvrdi da neki med nije pravilno deklarisan, on se odmah povlači sa tržišta i proglašava neispravnim bez ispitivanja kvaliteta, što vam može naneti ogromnu ekonomsku štetu i brojne neprijatnosti. Radi legalnog prometa, svakoj vrsti etiketa dužni ste da dodate i tzv. RS broj dobijen od Uprave za veterinu, koji predstavlja dokaz da ste registrovali prostorije u domaćinstvu za pakovanje meda. 

 Etikete Multi serija L-1 - 3mm banderola - 3mm

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE