SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IZBORNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA PČELARA NIŠDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 925

U petak 29. marta 2019. godine, u sali Gradske opštine Crveni krst, održana je redovna godišnja Skupština Udruženja pčelara Niš, koja je ove godine i izborna. Pored većine članova udruženja, Skupštini je prisustvovao i zamenik sekretara Sekretarijata za poljoprivredu Grada Niša i rukovodilac Sektora za poslove budžetskog fonda za poljoprivrednu proizvodnju Ljubiša Stojanović.

Na Skupštini su podneti izveštaj o radu i finansijski izveštaj i predstavljeni planovi za ovu godinu. Predsednik udruženja Milorad Novković podneo je vrlo sadržajan izveštaj o radu, u kojem je prezentovao ostvarene rezultate, kojim se niški pčelari s pravom mogu ponositi. Najviše uspeha postignuto je na planu obrazovanja pčelara, koji je realizovan kroz različite oblike: seminare, predavanja, tribine i debate.

Značajno mesto u izveštaju zauzele su informacije o afirmaciji Standarda kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“, izgradnja Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo i omasovljenje članstva u SPOS-u.

Pored obrazovanja ostvaren je visok nivo pravovremenog stručnog informisanja pčelara o svim bitnim događajima i aktivnostima, ne samo na nivou udruženja već i aktivnosti koji proističu iz programa Asocijacije i SPOS-a. 

Usvojen je i program rada za ovu 2019. godinu. Dogovoreni su planovi delovanja i aktivnosti za 2019. godinu i usvojena je strategija razvoja udruženja u dužem periodu. Kao najznačajnije programske aktivnosti navode se kupovina poslovnog prostora udruženja, pripreme za obeležavanje 100-te godišnjice organizovanog pčelarstva u Nišu, omasovljenje članstva i unapređenje saradnje sa SPOS-om, RAPOJS-om i Sekretarijatom za poljoprivredu Grada Niša.

Članovi udruženja kroz diskusiju izneli su svoje predloge i ideje budućeg delovanja. U diskusiji su izneti problemi sve učestalije krađe košnica i opreme sa pčelinjaka, a u poslednje vreme i slučajevi krađe meda iz kuće. Jedan od najčešće potenciranih problema je kriterijum za ostvarivanje prava na subvencije koje dodeljuje Grad Niš, preko Sekretarijata za poljoprivredu, koji ne uvažavaju specifičnosti pčelarstva, a koji se ogleda da pravo na subvencije ne mogu ostvariti pčelari čiji se pčelinjaci nalaze na teritoriji druge opštine ili grada. To svakako ne doprinosi na pravi način širenju i unapređenju pčelarstva i sigurnosti pčelara kao proizvođača.

Zamenik sekretara Gradskog sekretarajata za poljoprivredu Ljubiša Stojanović najavio je novu aktivnost za poljoprivrednike, samim tim i za pčelare, koja se ogleda u Programu kreditiranja poljoprivredne proizvodnje.  

Na Skupštini je izabrano rukovodstvo udruženja. Za predsednika Udruženja jednoglasno je izabran dosadašnji predsednik Milorad Novković. Izvabaran je novi Izvršni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti udruženja. Usvojen je i predlog kandidata za najznačajnija priznanja SPOS-a za 2019. godinu.

Boban Ilić, član IO Udrušenja pčelara Niš 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien