SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NEVEROVATAN USPEH TEGLE SPOS U BAČKOJDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.896

U Bačkoj je prodata 1/5 do sada proizvedenih tegli SPOS-a! Ideja o jedinstvenoj i zaštićenoj tegli SPOS-a je stara, ali se na njenu realizaciju čekalo do 2010. godine kada je njen oblik definisan i zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu, tj. do 2013. godine kada je SPOS dobijanjem projekta od Austrijske razvojne agencije i Evropske Unije, stekao i finansijske mogućnosti za njenu izradu. Plasiranjem proizvoda pod zajedničkim brendom „Naš med“, u jedinstvenoj i zaštićenoj tegli sa jedinstvenom i prepoznatljivom etiketom i banderolom, pčelari su dobili priliku da, bez obzira na njihovu veličinu i ekonomske mogućnosti, dođu do većeg broja potrošača bez sopstvenih ulaganja u promociju i marketing.

Pravo da pakuju med u ovoj tegli imaju pčelari koji ispunjavaju set različitih pravila i procedura standarda kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“, i koji obuhvata sve faze proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda koje je potrebno da pčelari primenjuju u svom radu kako bi njihovi proizvodi ispunjavali visoke standarde kvaliteta. A znamo da u uslovima otvorenog i globalnog tržišta, samo proizvodi visokog i kontinuiranog kvaliteta mogu dobiti trku kod savremenih potrošača.

O fantastičnom prijemu SPOS-ove jedinstvene tegle u Bačkom regionu, govori i činjenica o ukupno prodatim teglama od 2016. godine kada su prvi put bile puštene u prodaju do sad, i to 59.653 tegli, tj. 18,61% od ukupno poručene količine. Potražnja za teglama je značajno veća od ove količine, budući da su pčelari Bačke koji nisu na vreme obezbedili potrebne količine tegli kupovinom u Sivcu, kupovali iste u susednim regionima, i to čak 7.502 komada tegli. To znači da je jedna petina ukupno prodatih tegli SPOS-a izvršena od strane naših članova. Ovako uspešnom prijemu tegli kod pčelara, ali i potrošača pčelinjih proizvoda, između ostalog možemo zahvaliti i projektu „Reka meda“ koji je realizovao SPOS u saradnji sa Austrijskom razvojnom agencijom i Evropskom Unijom, a kojim su bile zahvaćene dve opštine našeg regiona, i to Apatin i Novi Sad. Naime, pčelari u ovim opštinama su među prvima dobili obuke o standardu kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“, mogućnost da pristupe istom i da plasiraju svoj med u ovim teglama. Tom prilikom je 40.000 jedinstvenih tegli stavljeno u promet na teritoriji ove dve opštine. Na taj način su i potrošači iz prve ruke, od svojih pčelara, saznali za brend „Naš med“ i principe na kojima se on zasniva. Dokazanim kvalitetom proizvoda zapakovanim u ovoj tegli, raste poverenje, ali i tražnja od strane potrošača da kupe med u baš toj tegli.

Rade Stevanović, predsednik Društva pčelara „Dunav“ Apatin ističe: „Članstvo našeg Društva pored redovnih aktivnosti podržava, ali i vrlo rado se odaziva na poziv SPOS-a za učešće u projektima i akcijama, pa smo tako i prepoznali projekat „Reka meda“ kao jedan od značajnih za budućnost pčelarstva. Ulazak u standard kvaliteta Dobra pčelarska praksa, kao i korišćenje jedinstvene tegle SPOS-a za naše pčelare je vrlo značajno, o čemu svedoče kupljene količine tegli od strane naših članova. Kako se s vremena na vreme na tržištu pojave falsifikati meda o čemu je SPOS izveštavao pčelare preko sajta i časopisa, mi smo sproveli i akciju protiv mogućih falsifikata meda u našoj okolini prijavama na med sumnjivog kvaliteta. Naš cilj je da potrošači u našoj okolini konzumiraju med domaćih pčelara koji u okviru svojih gazdinstava pčelare u skladu sa principima Dobre pčelarske prakse i sve više uživaju poverenje potrošača“.

Važna napomena za sve članove iz Bačkog regiona, potpuno je rasprodata i treća tura pristiglih tegli, te sad tegle možete uplaćivati i preuzimati u susednim regionima u kojima ih ima na stanju.

Tatjana Mrdak, predsednica Pčelarskog društva Sivac i članica IO SPOS-a

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE