SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IZMENJEN ZAKON PO PITANJU REGISTRACIJE PČELARSKIH VOZILA! SLEDI PRAVILNIKDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 8.217

Kao što smo i najavili, sa Ministarstvom poljoprivrede je postignut sporazum da se delimično preuzme hrvatski model registracije pčelarskih vozila, gde ministar poljoprivrede donosi pravilnik o registraciji. Nedavno je slična odredba ušla i u srpski Zakon o bezbednosti saobraćaja, a danas to možemo i da objavimo, jer nam je ministar poljoprivrede upravo potvrdio da će radna grupa za pisanje odgovarajućeg Pravilnika koji će sve to detaljno regulisati, biti formirana već naredne nedelje.

Sve pohvale za ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića koji je sve ovo ipak završio u rekordnom roku, umesto da ova odredba sačeka tek narednu izmenu zakona, kako je prvobitno najavljeno! To još jednom potvrđuje njegovu opredeljenost da pomogne pčelarstvu maksimalno, te da razume sve naše probleme koji su se gomilali decenijama, a do sada ne samo da niko ništa po mnogim pitanjima nije rešavao, već do pre nekoliko godina nije ni pokušavao da reši! Veliku zahvačnost dugujemo i drzavnom sekretaru Ministarstva poljoprivrede Atili Juhasu koji je operativno sproveo najveći deo posla neophodnog da do izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja i dođe. 

Zahvaljujemo se i Agenciji za bezbednost saobraćaja koja je sve vreme bila naš veliki saradnik i čiji su poslenici pronašli najbolje rešenje za naše probleme, kako bi konačno rešenje bilo što pre ugrađeno u Zakon. Najveću zahvalnost dugujemo Dejanu Tomaševiću, Zoranu Alimpiću i Jasmini Milošević, jer su realno sagledali naše probleme i prihvatili da se nešto mora menjati kako bi se ubrzao razvoj pčelarstva. 

Sada ostaje da se odgovarajući Pravilnik što pre napiše, a najteže će biti usaglasiti naše specifične potrebe sa postojećim stavovima nadležnih za bezbednost saobraćaja. Iako SPOS već ima osnovnu platformu koju će zastupati, ona je više puta objavljivana proteklih godina, a jednom i u potpunosti usaglašena sa članstvom nakon javne rasprave, PONOVO molimo sve pčelare koji imaju dobre ideje kako na jednostavan i praktičan način, a ne narušavajući preduslove za punu bezbednost saobraćaja, registrovati pčelarska vozila, pošalju sve svoje predloge u narednih 10 dana na mejl [email protected] 

SPOS će imati predstavnike u radnoj grupi za pisanje Pravilnika. 

Zakon predviđa da ministar nadležan za poslove saobraćaja donosi bliže propise o uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putu u pogledu dimenzija, tehničkih uslova i uređaja, sklopova i opreme i tehničkih normativa. Međutim, izuzetno od ove odredbe, samo za pčelarska vozila (mi smo jedini izuzetak, i na tome se zahvaljujemo najsrdačnije ministru poljoprivrede što je ovo izdejstvovao na našu molbu i time značajno ubrzao razvoj pčelarstva), ministar nadležan za saobraćaj, uz saglasnost ministra nadležnog za poljoprivredu, donosi propise kojima se bliže određuju uslovi koje moraju da ispunjavaju pčelarska vozila u saobraćaju na putu u pogledu dimenzija, tehničkih uslova i uređaja, sklopova i opreme i tehničkih normativa, sadržaj i način vođenja evidencija koje se vode za ova vozila. 

Ovo je definitivno najveći uspeh SPOS-a u ovoj godini do sada. 

Evo i celog člana 246 Zakona o bezbednosti saobraćaja kojim je sve navedeno propisano: 

 

Član 246

Vozilo u saobraćaju na putu mora da ispunjava propisane tehničke uslove, tehničke propise i da bude tehnički ispravno.

Vozilo je tehnički ispravno ako ima ispravne sve propisane uređaje i opremu i ako zadovoljava sve tehničke normative za vozilo.

Vozila u saobraćaju na putu ne mogu imati uređaje, sklopove i opremu čija upotreba može ugroziti, ometati ili izazvati zabunu drugog učesnika u saobraćaju.

Vozila ne smeju na prednjoj strani da imaju uređaje ili materije koje daju, odnosno odbijaju svetlost crvene boje, a na zadnjoj strani koje daju, odnosno odbijaju svetlost bele boje, izuzev uređaja i materija predviđenih propisima iz stava 6. ovog člana, kao ni trepćuće svetlo koje nije predviđeno odredbama ovog zakona.

Na vozilu se ne smeju nalaziti niti koristiti uređaji koji daju, odnosno odbijaju svetlost vidljivu učesnicima u saobraćaju u bojama koje nisu predviđene propisima iz stava 6. ovog člana.

Ministar nadležan za poslove saobraćaja donosi bliže propise o uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putu u pogledu dimenzija, tehničkih uslova i uređaja, sklopova i opreme i tehničkih normativa.

Izuzetno od stava 6. ovog člana, ministar nadležan za unutrašnje poslove, uz saglasnost ministra za poslove saobraćaja, donosi propise kojima se bliže određuju uslovi koje moraju da ispunjavaju vozila koja koriste ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove, službe bezbednosti Republike Srbije, kao i vozila državnog organa nadležnog za zaštitu i spasavanje i vatrogasnih jedinica u saobraćaju na putu u pogledu dimenzija, tehničkih uslova i uređaja, sklopova i opreme i tehničkih normativa.

Izuzetno od stava 6. ovog člana, ministar nadležan za saobraćaj, uz saglasnost ministra nadležnog za poljoprivredu, donosi propise kojima se bliže određuju uslovi koje moraju da ispunjavaju pčelarska vozila u saobraćaju na putu u pogledu dimenzija, tehničkih uslova i uređaja, sklopova i opreme i tehničkih normativa, sadržaj i način vođenja evidencija koje se vode za ova vozila.

U saobraćaju na putu ne sme da učestvuje prevozno sredstvo koje ovim zakonom nije određeno kao vozilo.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE