SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

КАДА КРЕЋЕ ПРИЈАВА ЗА СУБВЕНЦИЈЕ ПО КОШНИЦИ?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 14.849

Ових дана поново смо били сведоци како непријатељи српског пчеларства, најкраће речено интересџије, користе сваку прилику не би ли ољагали СПОС, државу, или било кога другог ко се годинама бори за развој пчеларства.

Јако брзо смо заборавили време када је СПОС био само издавач часописа Пчелар и ничим другим се није бавио (док сад постижемо продоре које нисмо могли раније ни да замислимо), или време када је држава Србија за пчеларство издвајала 0 (нула) евра годишње (не тако далека 2012. година). 

Сада СПОС има свој Погон за пласман меда наших пчелара, бори се грчевито у овим тешким временима за што бољу цену меда, и до 5,2 евра смо добацивали у последњих годину дана, уз тешке муке и чак лична одрицања, у време кад нико више малтене и не пита пошто багремов мед! На жалост, још увек нисмо постигли продор по питању извоза меда али и то мора доћи ускоро! Ако радимо – урадићемо! Ако седимо и кукамо, судбина нам је позната. Зато је битно да сви пчелари буду у СПОС-у, тек онда се можемо надати победама у свим сферама развоја пчеларства. 

Држава ове године у буџет уписала 1.000.000.000 (милијарду) динара за пчеларство само за субвенције по кошници, плус за субвенције за опрему и друго. Никада раније нисмо имали ту суму намењену пчеларству. 

Интересџије, које би најрадије да СПОС нестане, ових дана обмањују јавност како је Погон ”Наш мед” у некаквим великим проблемима, плашећи пчеларе решетом. Јесте изузетно тешко, али коме није? Огроман број фирми у Европи за пласман меда се угасио или мења делатност, пчелари напуштају пчеларење због ниских цена меда и огромног процента фалсификованог меда на тржишту. Свима је тешко! И шта требамо да урадимо? Да кукамо? Да се плашимо? Ко се уплаши интересџијских прича, тако му и треба. Или ћемо бити јединствени и борити се против оних који мрзе све нас из личних интереса, или и требамо да нестанемо. Борба је велика и не одустајемо од налажења нормалног купца за наш мед који цени квалитет. Постоји. Потписник ових редова се не брине, иако је сам себи забранио исплату накнаде за рад од октобра 2023, док не решимо кризу у којој се налазимо. 

Државу блате како неће исплатити субвенције по кошници јер нема пара. Који мозак треба имати да би се таква гадост осмислила? 

СПОС све пчеларе још једном позива да ставе прст на чело и да се запитају да ли су им те интересџије икада до сада иједну једину истину рекле? Да ли су се икада као СПОС изборили за неку корист за пчеларе у сарадњи са државом? Да ли су они издејствовали увођење субвенција у пчеларству или СПОС? Да ли су се они изборили за измену бројних прописа, или СПОС? Да ли су се они изборили за једноставну регистрацију просторија у домаћинству и директан пласман меда или СПОС? Да ли су се они изборили за актуелни модел контроле здравственог стања пчела, по узору на Аустрију, са минималним трошковима за пчеларе, или СПОС? Да ли су они укинули пашарину у националним парковима или СПОС? Да ли се они боре против фалсификата меда уз личне пратеће штете или СПОС? Да ли су они изградили Погон ”Наш мед” или СПОС сопственим средствима уз помоћ својих самосвесних пчелара, државе и општине Рача? Не, господо, ништа они нису изградили, они знају само да руше. 

 

Ових дана успоставили смо контакт са новим министром пољопривреде господином Александром Мартиновићем, ускоро ћемо се и састати. Изнели смо му већ пар приоритета, а један од њих је било и питање када ће кренути пријављивање за субвенције по кошници. Министар је рекао да почетак пријављивања можемо очекивати почетком јуна. Надамо се плодној сарадњи са новим министром! 

 

Све пчеларе још једном позивамо да се учлане у СПОС, заједно ћемо постићи још више! Што будемо бројнији, рашће нам кредибилитет и отвараће се нове могућности! Заједно до победе за јаче пчеларство Србије, да се изборимо са свим недаћама које нас море већ две године! 

 

Др спец. мед. Родољуб Живадиновић 
Председник СПОС-а 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE