SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KONFERENCIJA DOING BUSINESSDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 936

U  sredu 31. oktobra NALED je u saradnji sa Svetskom bankom, Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) i Britanskom ambasadom održao treću po redu godišnju “Doing Business” konferenciju.

Na konferenciji govorili su Slavko Carić, Savez za imovinu i urbanizam, NALED / predsednik Izvršnog odbora Erste banke, Stephen Ndegwa, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, Nj.E. Denis Keefe, britanski ambasador u Srbiji, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Zajedničke grupe za Doing Business, Nika Gilauri, nekadašnji predsednik Vlade Gruzije, Thomas Lubeck, regionalni menadžer IFC za centralnu i jugoistočnu Evropu, Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda, Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre, Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu, NALED / članica Zajedničke grupe za Doing Business, Emmanuel Koenig, glavni partner za Srbiju, PwC.

Po novom rangiranju svetske banke o lakoći poslovanja Srbija se ove godine plasirala na 48. mesto među 190 zemalja. Prošle godine smo bili 43. što znači da smo ostvarili pad od 5 mesta. Ocenjeno je da je u pojedinim kategorijama Srbija bila reformski aktivna, ali te reforme nisu urađene na vreme kako bi bile uvrštene na listu i njihove efekte očekujemo u narednim izveštajima. Ipak, više je oblasti u kojima su reforme izostale što je omogućilo agilnijim zemljama da nas prestignu. Doing business lista koja je kvalitetan putokaz i indikator za merenje efikasnosti o sprovođenju reformi sugeriše da je digitalizacija ključ za stvaranje boljih uslova za poslovanje jer smanjuje korake  koje je potrebno napraviti kao i troškove prolaska kroz administraciju. Svetska banka je i ove godine debitirala unapređenje sistema dobijanja građevinskih dozvola kao potpuno sprovedenu reformu što potvrđuje preko 20.000  izdatih elektronskih građevinskih dozvola u roku od 7 do 10 dana u protekle 3 godine. Nova reforma koja bi mogla da nam pomogne jeste uvođenje jedinstvenog elektronskog šaltera za upis imovine u katastar. U pripremi reforme katastra NALED je bio podrška osmišljavanju novog zakonskog i elektronskog rešenja. NALED je izradio i amandman u korist rodne ravnopravnosti u kojem je omogućen automatski upis supružnika kao suvlasnika nekretnine koje su se stekle u braku. NALED će u narednih par meseci organizovati preko 120 obuka za službenike na lokalnom i nacionalnom nivou kako bi pomogli uspešnu primenu zakona o koordinaciji velikog broja institucija uključenih u ovaj sistem. Obuke će biti vršene uz pomoć Fonda za dobru upravu Vlade Velike Britanije.

Od 1. oktobra ukinuta je obaveza upotrebe pečata za privredu koji je uz NALED-ovu podršku izbrisan iz više od 100 propisa što bi sledeće godine trebalo da se odrazi na bolji plasman u kategoriji pokretanja biznisa, gde smo na žalost sada pali sa 32. na 40. mesto. Digitalizacija će nam pomoći  i u plasmanu kategorije dobijanja priključaka za struju, gde smo ponovo dodatno pali sa 96. na 104. mesto. U međuvremenu je Ministarstvo energetike uz pomoć NALED-a pripremilo uredbu i pravilnik koji je prvi korak u pojednostavljivanju procedure za povezivanje objekata na mrežu i u poslednja 33 meseca 85% investitora u Beogradu je dobilo ugovor o priključenju koji je dostavljen nadležnim institucijama elektronski i nadamo se da će ovaj napor biti evidentiran u sledećem izveštaju. U kategoriji upisa imovine popravili smo plasman za dva mesta i ovde ima prostora za dodatni rast jer je novi zakon stupio tek u julu, dok smo u kategoriji izvršenja ugovora pali za 5 mesta i sada smo na 65-om mestu. Malo toga je urađeno i u kategoriji plaćanja poreza gde nameti kao što su naknada za zaštitu životne sredine i dalje obavezuju privredu na 12 godišnjih plaćanja što poskupljuje administraciju. Takođe NALED godinama upozorava na nedostatak pravnih reformi u oblastima kao što je stečaj i probleme implementacije propisa kao što je slučaj sa izdavanjem građevinskih dozvola i uslova javnih preduzeća u Beogradu koja je nažalost najmanje efikasna lokalna samouprava u ovom domenu. Po evidenciji Svetske Banke izdavanje lokacijskih uslova u Beogradu traje 33 dana iako je zakonski rok 25 dana. Novi Doing Business izveštaj nije korak nazad za Srbiju ali predstavlja opomenu i zato treba svi zajedno da radimo efikasnije i sledimo primere najboljih. 

Svetlana Potkozarac, referent SPOS-a za opšte poslove 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien