SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

LITIJUM PROTIV VAROE???Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.397

U januaru smo objavili ohrabrujuće vesti iz Nemačke o perspektivnom novom sredstvu protiv varoe – litijumu, ali je u međuvremenu već krenula neznalačka i primitivna upotreba litijuma u suzbijanju varoe, što je VEOMA OPASNO, i SPOS mora da reaguje na tu pojavu.

Sve o prvim vestima o litijumu pročitajte OVDE

Nakon ove vesti, SPOS je tri puta pokušavao da dovede vođu projekta dr Rozenkranca u Srbiju, najpre na sajam u Vranju, onda u Novom Sadu i na kraju na XI Državni pčelarski sajam u Beogradu naredne godine 9. februara, ali je on sva tri puta odbio. Iz jednog intervjua koji je dao jednom naučnom časopisu zaključujemo ono što je i logično, da istraživanja još nisu završena, te da je to verovatni razlog zašto jedan ozbiljan naučnik kao što je on ne želi da govori o nečemu što je daleko od završnih i pouzdanih preporuka. U međuvremenu se proširila i nezvanična informacija da litijum negativno utiče na pčelinje leglo, te da su potrebna dalja istraživanja koja bi našla adekvatan način primene i dozu. Zato apsolutno nije preporučljivo nestručno primenjivati litijum u bilo kojoj formi i bilo kojom metodom, dok naučnici ne završe svoj rad i dođu do konačnih odgovora na sva otvorena pitanja. 

Ovih dana je jedna firma za prodaju hemikalija iz Beograda pozivala pčelare Srbije telefonom i nudila im litijum preporučujući ga za varou, što je više nego neozbiljno, a na kraju krajeva i protivzakonito. Time se značajno dovodi u pitanje reputacija našeg pčelarstva, ako bi se kasnije, zbog nekontrolisane primene litijuma, litijum ne daj Bože našao u pčelinjim proizvodima ili naneo neke nepredvidljive štete pčelama. 

I u radu objavljenom u oktobarskom časopisu „Srpski pčelar“, kako sami autori navode, pokazan je veliki potencijal upotrebe litijuma u borbi protiv varoe, ali takođe navode da nastavljaju istraživanja u cilju dobijanja novih formulacija i načina aplikacije u zimskom periodu. Svakako treba sačekati da se završe napori naučnika, i eventualni preparat protiv varoe za koji će potencijalno biti završena naučna analiza i primena, na kraju bude registrovan kao lek. Bez zvanično registrovanog leka, nikako vam ne možemo preporučiti primenu litijuma po raznoraznim naučno nepotvrđenim recepturama koje mogu naneti više štete nego koristi. 

Zato apelujemo na pčelare da NIKAKO ne upotrebljavaju litijum u bilo kom obliku protiv varoe, dok se sva istraživanja na završe i ne nađe adekvatan i bezbedan način primene. Nemojmo se igrati našom budućnošću i reputacijom! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien