SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

КОНФЕРЕНЦИЈА ПРЕДСЕДНИКА ПЧЕЛАРСКИХ САВЕЗА РЕГИОНАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 945

У Словенији је 18. септембра одржана Конференција председника пчеларских савеза региона. Циљ конференције је била подршка борби за измену ЕУ прописа по питању обележавања порекла меда, као и представљање проблематике појаве фалсификованог меда у државама региона.

Конференцији су присуствовали Боштјан Ноч, председник Пчеларског савеза Словеније, Жељко Врбос, председник Хрватског пчеларског савеза, Дамир Барашин, председник Савеза пчеларских организација Републике Српске, Хајрудин Сабић, председник Савеза пчелара Унско-санског кантона БиХ, др мед. Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије, доц. др Мојца Корошец, Биотехнички факултет и Дражен Лушић, Медицински факултет Ријека.

Дискусија се водила о искуствима са фалсификованим медом у свим наведеним државама, али је акценат стављен на главну тему скупа, а то је захтев Европској унији да промени прописе и обавеже пакере меда да обавезно наводе земље порекла на спакованом меду, а потрошачи нека онда бирају шта желе да купе. Тренутно стање траје деценијама, при чему морате на тегли написати само да је то мешавина меда из ЕУ и ван ЕУ, не наводећи детаље, па тако на тржишту имате мед који 1% потиче из ЕУ, а 99% рецимо из Кине, Молдавије и слично, а потрошач НИКАКО то не може да сазна, иако по свим прописима мора да зна све о производу који купује, што му је сада ускраћено.

Потписана је декларација која је упућена надлежнима у ЕУ са захтевом да се то стање промени. 

Ако дође до промене прописа, он ће аутоматски бити примењен и у Србији која је на путу ка ЕУ и преузима њене прописе, и тиме бисмо решили и наш проблем увозног меда сумњивог порекла и квалитета, који је почео прошле године са покретањем увоза меда условљеног притиском надлежних инспекција на фалсификаторе меда у Србији.

Председник СПОС-а изложио је стање у Србији, након што су одличан увод дали професор Норберто Гарсија, председник Комисије за економику пчеларења Светске пчеларске федерације АПИМОНДИЈА, и председник Пчеларског савеза Словеније Боштјан Ноч.

Председник СПОС-а посебно је подржао не само ову декларацију која је на крају конференције и потписана, већ и идеју председника Пчеларског савеза Словеније да је неопходно да Европа има своју пчеларску федерацију која би се у Европском парламенту и другим органима залагала за интересе пчеларства. Оваквих накарадних прописа у ЕУ не би ни било да је имао ко да се залаже за пчеларске интересе, али пре свега интересе потрошача, који су оваквим прописима угрожени бар подједнако као и пчелари. Овако, постојао је само лоби увозника меда, и наравно да је излобирао оно што њему одговара још пре више деценија, јер није имао ко да му се супротстави. Ово је још једна од више него квалитетних идеја председника Пчеларског савеза Словеније, иза кога стоје дела која ће чинити историју не само словеначког, већ и светског пчеларства. Сигурни смо да само он може изгурати ову идеју на корист пчелара читаве Европе, јер у Апимондији имате и чланице које су велике извознице меда, и тешко је остварити довољно јак утицај преко Апимондије, већ се она треба бавити другим пословима, а ми у Европи морамо сами да се изборимо за свој бољи статус.

На крају, све честитке Пчеларском савезу Словеније на гостопримству и напредним идејама којима представљају светионик пчеларства данас, око кога се окупљају сви поштени пчелари. 

 

ПОДАЦИ О УВОЗУ МЕДА У ЕУ ПРЕКО ДИСТРИБУТИВНИХ ЦЕНТАРА УВОЗНОГ МЕДА У САМОЈ ЕУ, И О ИЗВОЗУ И УВОЗУ МЕДА ЗЕМАЉА БИВШЕ СФРЈ 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien