SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KONFERENCIJA ZA MEDIJE ODBORA ZA ZAŠTITU PČELA SPOS-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.132

Dana 27. decembra 2019. godine je u prostorijama Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede održana redovna konferencija za medije Odbora za zaštitu pčela SPOS-a, u saradnji sa Upravom za zaštitu bilja i Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede, gospođom Svetlanom Đurović iz službe za saradnju sa medijima Ministarstva poljoprivrede, kao i portparolom Ministarstva poljoprivrede gospodinom Igorom Grabežom.

Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je medijsku pokrivenost, konferenciju je pratila novinska agencija TANJUG čije informacije su preuzeli brojni mediji.

Konferenciji su prisustvovali šef Odseka fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede gospodin Nenad Milojević, kao i načelnik odeljenja za poslove inspekcijskog nadzora i kontrole ispred Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede gospodin Zoran Ivanović.

Ispred Saveza pčelarskih organizacija Srbije prisustvovali su referent za administrativne i razvojne poslove SPOS-a Nenad Portić i predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Miloš Bogdanović.

Načelnik Fitosanitarne inspekcije u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Nenad Milojević izneo je vest da će u toku 2020. godine fitosanitarna inspekcija dobiti 14 novih inspektora, što znači da će inspektori biti prisutniji na terenu i na taj način će moći bolje da utiču na poljoprivredne proizvođače kako bi sredstva za zaštitu bilja pravilno primenjivali. 

Načelnik Veterinarske inspekcije u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede Zoran Ivanović istakao je da Uprava za veterinu zajedno sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije aktivno radi na podizanju javne svesti, a da kampanja mora da traje neprekidno, jer je cilj da informacija dopre do najmanjih poljoprivrednih gazdinstava koji koriste pesticide. Naglasio je da bi trovanje pčela, po njegovom mišljenju, organi tužilaštva trebali da klasifikuju kao određeno delo protiv životne sredine, što se uklapa sa zaključcima SPOS-a, NALED-a i GIZ-a sa okruglih stolova, da trovanje treba tretirati kao krivično delo. 

Predsednik Odbora za zaštitu pčela Miloš Bogdanović je govorio o sprovođenju projekta koji je SPOS dobio na konkursu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) (http://spos.info/spos-dobio-cetvorogodisnji-projekat-resavanja-problema-trovanja-pcela/), te je tom prilikom pozvao gradonačelnike i predsednike opština da potpišu Deklaraciju o zaštiti pčela u Srbiji (http://spos.info/potpisana-deklaracija-protiv-trovanja-pcela-u-srbiji/) koja je jedan od plodova projekta sa NALED-om. Takođe je govorio i o pokrenutoj Peticiji o zaštiti pčela u Srbiji (http://spos.info/peticija-o-zastiti-pcela-u-srbiji/) i pozvao ljubitelje prirode i sve ljude u Srbiji i van Srbije da potpišu Peticiju i na taj način se uključe u akciju zaštite pčela (https://www.peticije.online/zastitapcelausrbiji). Apelovao je i na poljoprivredne proizvođače da zimski period iskoriste za informisanje i edukaciju o biljnim kulturama koje gaje kako bi pravilno i u skladu sa Zakonom o zaštiti bilja primenjivali sredstva za zaštitu bilja. Izneo je i podatke o trovanju pčela kojima Odbor za zaštitu pčela SPOS-a raspolaže.

Referent za administrativne i razvojne poslove SPOS-a Nenad Portić govorio je o projektima sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP) koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i sa Nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ), vezanim za problem trovanja pčela .

 

Predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a, 

Miloš Bogdanović

060/444-01-83

[email protected]gmail.com 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien