SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

КРЕЋЕ ОБУКА ЗА ПРИМЕНУ ПЕСТИЦИДАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.723

Након последње измене Закона о средствима за заштиту биља (детаљније ОВДЕ), остварен је највећи број захтева СПОС-а, а у наредном периоду очекујемо да се усвоје и остали наши захтеви формирани у сарадњи са НАЛЕД и УСАИД (детаљније ОВДЕ, где можете прочитати преостале захтеве СПОС), чиме би се комплетирала пуна заштита пчела од тровања пестицидима какву законодавно буквално неће имати ниједна друга земља.

На РТС је јуче најављена обука пољопривредника, након које ће и продаја пестицида престати да буде слободна, већ ће моћи да се набави само она количина која је неопходна за засад који се третира. 

Прилог погледајте ОВДЕ

 

Познато вам је да се СПОС изборио да се 2019. године донесе нови Закон о средствима за заштиту биља, који је предвидео да третман пестицидима могу да врше само лица која су прошла обуку, као и да су дужна да суседима 24 сата раније најаве третман. Корона је одложила почетак обуке, али од ове године, Закон се у потпуности мора применити.

Подсећамо, пољопривредници су дужни да обавесте власника парцела које се граниче са парцелом коју намеравају да третирају средствима за заштиту биља најмање 24 сата пре почетка примене, без обзира да ли су њихови суседи пчелари или не, што је још једна додатна мера превенције. Овај закон доноси неке новине које је СПОС одавно тражио, а то је пре свега контрола продаје пестицида, јер данас можете отићи у пољопривредну апотеку и купити пет тона пестицида, а да вас нико и не пита шта ће вам и где ћете их и како употребити.

По новом закону, пољопривредник ће морати да прође обуку за безбедну примену, руковање, складиштење, транспорт и одлагање средстава за заштиту биља, и моћи ће да купи само онолико средстава колико му је потребно за културе које гаји, и тачно ће се знати ко је и колико средстава за заштиту биља купио, а мораће да води евиденцију о њиховој примени.

Наиме, нови Закон прописује да се правно лице, предузетник, односно физичко лице које користи средства за заштиту биља у оквиру својих професионалних активности, као и у случају стављања својих пољопривредних производа на тржиште, сматра такозваним професионалним корисником.

Професионални корисник дужан је и да редовно врши подешавање и техничку проверу уређаја за примену, као и користи уређаје за примену који су периодично прегледани у складу са овим законом.

Средство за заштиту биља намењено професионалном кориснику може да купује и примењује физичко лице које има сертификат професионалног корисника издат у складу са овим законом, као и правно лице, односно предузетник, који има запослено лице које има сертификат професионалног корисника.

Сертификат професионалног корисника издаје Министарство. Сертификат ће бити услов да професионални корисници у догледно време, када већи број лица буде обучен, могу само уз њега да купују средства за заштиту биља у пољопривредним апотекама.

Сва лица која користе средства за заштиту биља у оквиру својих професионалних активности и лица која своје пољопривредне производе стављају на тржиште сматрају се професионалним корисницима и дужни су да примену пестицида спроводе тако да ничим не угрозе живот и здравље људи и животиња. Ускоро ће бити организоване обуке за стицање сертификата професионалног корисника. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE