SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KRENUO UVOZ MEDA U SRBIJUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 11.697

Kako SPOS i upozorava već nekoliko meseci unazad, a predviđa već 11 godina (još od 2009. godine), krajem aprila 2020. godine u Srbiju je uvežena prva ozbiljna količina meda.

Do sada su u Srbiju uvožene simbolične količine meda, uglavnom su to bili neki ekskluzivni medovi sa ekskluzivnih lokacija i država. Međutim, upravo je krenuo pravi uvoz meda. 

Od 2009. godine SPOS upozorava da moramo napraviti svoj domaći brend meda kako bismo se odupreli jeftinim uvoznim medovima kada budu počeli da se uvoze u pogodnom trenutku za uvoznike. Takođe smo upozoravali da će sve ozbiljnija sistemska borba protiv falsifikata na kraju dovesti do uvoza meda često sumnjivog kvaliteta (ali i pravog meda) po nerealno niskim cenama, te da ćemo se protiv tog problema moći da borimo ISKLJUČIVO našom teglom jedinstvenog dizajna i brendom meda NAŠ MED, jer je to jedini način (drugog nema) da domaći potrošač napravi razliku između domaćeg i uvoznog proizvoda. Zato smo i napravili našu teglu meda još 2013. godine, pustili je u promet 2015. godine, a 2020. godine i završili Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, ozbiljno se spremajući za ovakav trenutak. Mada nam se čini da pčelari celo vreme sve to što smo govorili nisu dovoljno ozbiljno shvatali, i verovali su da je uvoz meda nešto što se događa „tamo nekome“, nekim Hrvatima, nekim Italijanima i slično… 

Ovakav uvoz meda vodi u krah pčelarstva, tj. u probleme koje sada imaju recimo upravo Hrvatska ili Italija, koje su preplavljene kineskim medom sumnjivog kvaliteta uvezenim po smešnim, nemogućim cenama.

JEDINI SPAS od takve nelojalne konkurencije jeste upravo ISKLJUČIVO plasman domaćeg meda sa garancijom kvaliteta, u posebnoj ambalaži, koja će ga razlikovati od uvoznog meda, i naravno kvalitetan marketing domaćeg meda, koji može napraviti samo naš zajednički Pogon „Naš med“, jer smo kao pojedinci apsolutno nemoćni za tako nešto. Pčelari sa malim brojem košnica koji to ne shvate danas, nestaće već sledeće godine, jer će, pošto je krenuo uvoz meda, gajenje pčela morati da sufinansiraju od drugih prihoda. 

Naravno da je uvoz meda legitiman i legalan, jer privreda traži profit, i tražiće ga na slobodnom tržištu. Problem je samo u tome što je to nekorektno prema domaćim proizvođačima. Naravno, to nije argument za privrednike, ali bi trebalo da bude argument za pčelare, da jednom stanu na zemlju i shvate da su sami na ovom svetu, i da samo zajedničkim snagama možemo da se spasimo nastupajućeg problema. Priča je potpuno identična sa problemima koji su na vlast doveli američkog predsednika Donalda Trampa, jer je pokrenuo nastojanja da u svojoj zemlji favorizuje svoju američku robu i tako zaposli Amerikance (od njegovog stupanja na mesto predsednika SAD zaposleno je 7 miliona ljudi, što je epidemija korone na žalost devalvirala). 

Ovde je poenta u tome da evidentno ne postoji nikakav obzir privatnog kapitala prema saradnicima i kooperantima, već će ih se „odreći“ onog trenutka kad mu to bude odgovaralo. I tome se ne treba posebno čuditi, tu vladaju isti zakoni kao i na međunarodnom planu – nema ljubavi, već samo interesa. Zato pčelari Srbije moraju da se drže zajedno i da samostalno rešavaju svoje probleme ne bi li se zaštitili od ovakvih legitimnih i legalnih nastojanja privatnog kapitala, koji nama ne odgovaraju, te moramo drugim legitimnim i legalnim nastojanjima da se borimo protiv takve pojave. 

 

ODAKLE JE STIGAO MED? 

Kako nezvanično, ali pouzdano saznajemo, firma AZA doo iz Starih Ledinaca uvezla je 40 tona cvetnog meda iz Moldavije, po konačnoj ukupnoj ceni od 2,2 evra (sa svim troškovima dostave i ostalim troškovima) po kilogramu, a uskoro se uvoz nastavlja novim kontigentom. 

Javno pitamo firmu AZA doo, da odgovori na sledeća pitanja pčelarima Srbije, bez opterećenja, jednostavno nas interesuju odgovori, pa ćemo biti veoma zahvalni ako ih budemo dobili: 

 1. Da li su tačne informacije o uvozu meda firme AZA, do kojih je SPOS došao? 
 2. Ako nešto od podataka nije tačno, molimo firmu AZA da navede tačne podatke. 
 3. Koji je motiv za uvoz meda iz Moldavije? 
 4. Da li je med poreklom iz Moldavije ili iz neke druge države? 
 5. Da li firma AZA smatra da će uvozom meda u Srbiju unaprediti Srbiju? 
 6. Da li firma AZA smatra da su pčelari Srbije sa kojima su godinama sarađivali, zaslužili ovakav poslovni potez? 
 7. Da li firma AZA smatra da je med srpskih pčelara skup?
 8. Da li firma AZA zna kolika je proizvodna cena meda u Srbiji? 
 9. Da li fimra AZA kao i druge firme koje uvoze robu koju Srbija ima, misle da time neće stvoriti siromašnijeg potrošača, te da na kraju ni njima neče biti dobro kako očekuju? 

Unapred se zahvaljujemo na odgovorima, ali moramo priznati da ih ne očekujemo, i silno ćemo se iznenaditi ako ih budemo dobili. Ako firma AZA odluči da ih ipak pruži pčelarskoj javnosti Srbije, onda je najlepše molimo da odgovori budu što detaljniji. 

Prema tome, dragi naši pčelari, dolazi teško vreme koje najavljujemo već 11 godina. Ako Pogon SPOS-a ne proradi u najskorije vreme, ne piše nam se dobro… 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE