SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

КРИМИНАЛЦИ НЕ МИРУЈУ! ПОЧЕЛО ЈЕDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.093

Нису прошла ни цела два дана од објаве резултата анализа меда на природност (детаљније ОВДЕ), кренули су први напади на квалитет иновативне акредитоване методе која је употребљена.

Наиме, на интернету су се појавиле тврдње са неких на брзину отворених лажних профила, да је, између осталог, метода нетачна и непрецизна, и да даље и не набрајамо, ради се о ординарним лажима које немају апсолутно никакво утемељење у чињеницама, нити уопште заслужују да се спомињу, али их спомињемо само зато да сви виде да су криминалци заиста радили оно што анализе показују, јер да нису, не би се служили оваквим перфидним лажима! 

Зато пазите коме верујете! 

 

Најпре, метода је акредитована код Акредитационог тела Србије (АТС), а то значи да је проверена и тачна, иначе никад не би могла да буде акредитована. Ми из СПОС-а смо такође били по мало скептични до дана акредитације, али кад је акредитација завршена, наравно да ту више није било места сумњи, тог дана смо сви били испуњени срећом јер смо знали шта то значи у пракси за борбу против фалсификата меда. 

Метода је патентирана у преко 40 земаља света, и прошло је више од 10 година колики је био период за евентуалне примедбе на ауторска права, тако да је прича у потпуности завршена, те нема места било каквој дискусији. 

Метода је до сада валидована од стране више светских институција, а за све валидације постоје званични извештаји са печатима и потписима: 

-C.N.R.I.F.F.I. – Chinese National Institute for Food and Fermentation Technologies, Beijing – национални кинески институт за стандардизацију, који је уједно и контролно тело и центар за испитивање аутентичности хране и ПТ провајдер за преко 300 лабораторија које раде изотопска испитивања у целој држави Кини, 
-RUDN Institute који је у склопу РУДН универзитета из Москве, Руска Федерација, један од 3 најјача универзитета у Москви,
-Atomki Institute из Дебрецена, Мађарска – део Мађарске академије наука и надзорна организација која ради мерење радиоактивности нуклеарних електрана у Мађарској,
-COIL – Cornell Univerzitet, Ithaca, New York, United States, америчка лабораторија за изотопска испитивања,
-Imprint Analytics – изотопска лабораторија из Аустрије.

У току је пројекат са Турцима на тему испитивања аутентичности меда са њиховим ТУБИТАК-ом и националном пчеларском организацијом која је турски пандам СПОС-у, као и МЕТУ – Middle East Technical University из Анкаре, који је најјачи технички Универзитет у Турској. 

У току је и сарадња са Stellenbosch Универзитетом из Јужне Африке.

Очекује се и приступање пројекту ИАЕА (Међународне Агенције за атомску енергију) УН-а који укључује званично 27 држава на пројекту аутентичности хране. 

Постоји и публикација поређења EIM-IRMS методе и NMR методе: https://www.bio-conferences.org/articles/bioconf/full_html/2023/01/bioconf_oiv2022_02017/bioconf_oiv2022_02017.html 

Yрађене су и 2 упоредне интерне валидације за узорке меда који су претходно рађени у 3 немачке лабораторије где су постојали резултати са свих њихових инструменталних метода (NMR-PROFILING, LC-HRMS, EA-IRMS, HPLC-IRMS, течна хроматографија и др.) са једне стране и EIM са друге стране и усаглашеност њихових и ANALAB налаза за 20 узорака меда. 

Анализирано је и преко 1200 узорака различитих медова из различитих крајева света, а преко ХОРИЗОН пројекта са 11 међународних партнера, и ту је показана поузданост EIM методе. Tакође су рађене анализе и великог броја шећерних сирупа, мeласа, кристал шећера из свих крајева света, од Чилеа до Индије и Пакистана од различитих индустријских биљака. 

Чак су већ кренули и напади на председника СПОС-а, али то је небитно, он је свакако увек за све ”крив” тако да то само успут спомињемо, то је већ постала ”стандардна процедура” интересних група у пчеларској мафији. 

Према томе, господо лажови и фалсификатори, ДОСТА ЈЕ БИЛО! 

 

 

Ево и извода са састанка OIV SCMA када је метода прихваћена од стране 200 експерата из 48 држава чланица OIV (Међународна организација за вино и винову лозу, чији је Србија члан од 1926. године), те је метода ушла у Step by step процедуру за израду нове резолуције OIV на глобалном нивоу. У овој институцији се налазе врхунски ”изотопски” научници из лабораторија које не раде само вино, већ испитивање аутентичности и многих других производа. 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE