SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

МЕД У ИСХРАНИ ДЕЦЕ И ПРИМЕНА КОД БОЛЕСТИ РЕСПИРАТОРНОГ СИСТЕМАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.652

Дана 30. марта обележава се Светски дан апитерапије. Тим поводом, објављујемо текст др мед. Марине Златановић Терзић, под насловом: „Мед у исхрани деце и примена код болести респираторног система“.

 

Др мед. Марина Златановић Терзић, специјалиста педијатрије
064/140-9693
[email protected]  

                                                                                                                                           

МЕД У ИСХРАНИ ДЕЦЕ И

ПРИМЕНА КОД БОЛЕСТИ

РЕСПИРАТОРНОГ СИСТЕМА

 

Свакодневни унос меда код деце доприноси јачању одбрамбених снага организма, подстиче раст и правилан развој организма, па су деца отпорнија на разне микроорганизме из спољашње средине као и на повећане физичке и психичке напоре.

 

Хранљивост и лековитост меда познате су још из праисторијског доба, а у новије време то је и научно потврђено, али се и даље истражује на пољу лековитости меда. Свеж мед је густа слатка полутечна маса која временом постепено кристалише. Треба имати у виду да је кристализација потпуно природан процес који не утиче на смањење хранљиве и биолошке вредности меда.

 

Мед садржи око 200 разноврсних састојака, који га чине здравом храном са лековитим својствима. Специфичан састав, боја, арома и укус меда зависе од цвећа и биља чији нектар пчеле сакупљају и прерађују у мед. Мед у свом саставу има највише угљених хидрата, и то углавном глукозу и фруктозу (70–80%). Мед је лако сварљива храна, брзо се апсорбује у организам јер садржи висок проценат простих шећера који директно прелазе у крвоток, и врше брзу надокнаду енергије, тако да је мед погодна храна за децу јер не оптерећује органе за варење додатном прерадом, и потпуно се искоришћава у организму. У састав меда улазе и бројни ензими, минерали и витамини. Од минерала заступљени су: гвожђе, калијум, натријум, калцијум, магнезијум, хлор, фосфор, бакар, манган, силицијум и др. Сваки од њих, иако су заступљени у малим количинама, даје посебну вредност меду, јер су неопходни за нормално функционисање организма. Присутни су витамини групе Б комплекса, витамин Е, А, Ц, К и провитамин Д. Мед садржи и мале количине липида и протеина, али су и ове количине важне за правилан развој деце. Због присуства фитонцида (биљних антибиотика) мед делује као природни антибиотик, али и као добар антиоксиданс захваљујући присуству флавоноида.

 

Конзумирање меда код деце

 

Да би се искористила сва хранљива својства меда, треба га правилно конзумирати, најмање пола сата пре јела. Малој деци најбоље је дати мед растворен у млакој води. За разлику од њих, школска деца могу узимати и нерастворен мед. У циљу бржег деловања, потребно је лагано отапати мед у устима, јер се тада ресорбује одмах преко слузокоже уста у крв. Никако не треба растварати мед у врелим напицима, јер на високим температурама губи антимикробно дејство и уништавају му се биолошки важни састојци. Уколико се мед одмах прогута, може изазвати код деце нелагодност у желуцу. Препоручене дневне количине меда за децу су 1 грам меда на килограм телесне тежине детета, подељено у две или три дневне дозе. Посебно треба водити рачуна о количини меда код деце оболеле од дијабетеса.

 

Деци се у почетку препоручује багремов мед, због свог благог угодног мириса и укуса. Он се лагано вари, делује умирујуће на нервни систем и помаже код несанице. Након друге године живота, у исхрану се могу увести ливадски мед и друге врсте меда.

 

Потребно је опрезно увођење меда у јеловник детета, због могућности појаве алергије. Најбоље је почети са 1/4 кашичице меда раствореног у млакој води, чају или соку. Уколико нема знакова алергије и нежељених ефеката, након четири дана од првог давања може се наставити са давањем уз постепено повећање, тако да се током две недеље унесе дозвољена дневна количина. Након тога може се давати сваког дана дневна доза. Уколико се било када појаве знаци алергије, треба прекинути узимање и јавити се лекару специјалисти педијатрије.

 

Конзумирање меда који је контаминиран спорама бактерије Clostridium botulinum код одојчади може изазвати ретко али тешко обољење ботулизам. Неки од симптома ботулизма који се могу јавити код одојчета су: опстипација, безизражајно лице налик маски, отежано гутање, па се течност враћа преко носа, смањена саливација, слабост мишића, поремећај дисања.

 

Ботулизам представља неуроинтоксикацију изазвану егзотоксином бактерије Clostridium botulinum, који преко слузокоже црева доспева у крвоток условљавајући оштећење ендотела крвних судова и нервних ћелија. Дигестивни систем одојчета има нижу киселост, што погодује развоју спора у вегетативну форму бактерије и излучивању токсина, због чега се превентивно препоручује увођење меда у исхрану детета са пуних годину дана. Светска здравствена организација и Америчка академија за педијатрију саветују да мед не би требало да се даје одојчади млађој од 12 месеци живота. Присуство спора у храни одраслих није опасно, јер кисела средина у дигестивном систему одраслих не одговара развоју бактерије, тако да се не може излучити токсин, опасно је само уношење ботулотоксина или одрасле форме бактерије.

 

Примена меда код болести респираторног система код деце

 

Традиционални начин ублажавања гушобоље је чај или топла лимунада у којима је растворен мед. Међутим, да бисе постигло директно дејство на упаљену слузокожу ждрела, препоручује се старијој деци мед у саћу или мед са воштаним поклопчићима. Уколико се узима више пута у току дана и дуже отапа у устима, за врло кратко време мења се састав микрофлоре усне дупље и ждрела, са ублажавањем гушобоље. Светска здравствена организација и Америчко удружење педијатара препоручују мед као третман за упале ждрела и кашаљ код деце. Детету које кашље добро је дати мед пре спавања. Тиме ће се мало ублажити ноћни кашаљ, јер ће мед обложити и умирити задњи зид ждрела, док сладак укус изазива лучење пљувачке, што разређује слуз и смањује потребу за кашљањем. Аутори научне студије из 2012. године истичу да мед,

захваљујући бројним супстанцама које имају антиоксидативно и антимикробно својство, утиче на ублажавање дечјег кашља. Према другим ауторима, лепљивост и вискозност меда чине да мед добро делује на кашаљ и упалуждрела. Истраживање спроведено код деце узраста две године и код старије деце са инфекцијом горњих респираторних (дисајних) путева показује да узимање две кашичице меда пре спавања смањује ноћни кашаљ и тиме обезбеђује мирнији сан. Код блажих инфекција горњих респираторних путева мед се може користити самостално, док се код тежих инфекција са налазом на плућима саветује коришћење уз редовну медицинску терапију као помоћно средство при лечењу, јер ће свакако побољшати одбрамбене снаге организма и допринети бржем оздрављењу.

 

Фото: Shutterstock

 

Употреба меда у облику инхалације је позната још од давнина, а посебно је ефикасна у лечењу горњих респираторних путева. Група научника са Медицинског факултета у Каиру Ain Shams University Abbasia 2007. године је проучавала ефекте меда у облику инхалације код 300 одојчади и деце са благим до умереним нападима астме. Само 60 минута након терапије инхалације медом забележен је пораст сатурације кисеоником, код 94% пацијената дошло је до побољшања диспнеје (отежаног дисања), док је визинг у грудима (звиждање у грудима) нестало код 35%, а драстично смањено код 31% пацијената. Сматра се да је терапија инхалације медом безбедан третман за благе и умерене акутне нападе астме код одојчади и деце. Инхалација медом може да се спроводи код куће инхалацијом медним парама, два пута дневно у трајању од 10 до 20 минута. Припрема се тако што се у 250 ml кључале воде дода кашика меда и удише медна пара.

 

Терапија инхалације ваздухом из кошнице показала је добре ефекте код бронхиолитиса, бронхитиса, бронхијалне астме, алергија на полен и многих других болести. Још 1990. године апитерапеут Б. А. Охотски, лекар из Украјине, објавио је своја дугогодишња истраживања инхалације болесника ваздухом из кошнице и истакао велику ефикасност ове терапије код одраслих и код деце. Инхалација се врши преко маске за лице која је повезана за један крај еластичног црева, а други крај црева је у кошници. Третман инхалације у трајању 15–20 минута примењује се два пута на дан, у току три недеље. Ова терапија спроводи се у апитерапеутским центрима или се може апаратура направити у сопственом пчелињаку. Етерична уља прополиса, меда, воска и матичног млеча, као и друге ароматичне материје из кошнице, које се удишу при инхалацији ваздуха из кошнице, присутне су и у ваздуху око пчелињака. Оваква микроклима утиче на повећање апетита, бољи сан, делује благотворно на респираторне органе и јача имунитет организма, тако да је боравак у пчелињаку изузетно користан за децу.

 

Свакодневни унос меда код деце доприноси јачању одбрамбених снага организма, подстиче раст и правилан развој организма, па су деца отпорнија на разне микроорганизме из спољашње средине као и на повећане физичке и психичке напоре. Школска деца треба да узимају мед јер поправља концентрацију и памћење, повећава издржљивост и даје енергију, тако да је мед једнако важан како за малу децу, тако и за предшколску и школску децу. Деца која добијају мед у исхрани имају бољи апетит, мирнији сан и знатно су отпорнија према многим болестима. Одмалена треба навикавати децу да једу мед, и то не само када су болесна већ свакодневно, јер је добробит меда за здравље вишеструка.

 

Фото: Depositphotos 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE