SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

МЕДНИ ДОРУЧАК УЗ ”НАШ МЕД” У ПАНЧЕВУDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 797

Друштво пчелара подружница Панчево, у сарадњи са градом Панчевом и Секретаријатом за зивотну средину организовало је у школама у Панчеву медни доручак са називом пројекта Вратимо пчелице у школске клупе. За потребе акције коришћен је ”Наш мед” из Погона СПОС-а у Рачи.

 

Циљ пројекта је да се ученицима нижих разреда скрене пажња о корисћењу меда и медних производа, као и да се едукују колико је пчела корисна за човека и природу. Већ годинама уназад радимо у општини Панчево по школама медни доручак. Наше колеге пчелари радо помажу око целе организације и сами учествују у пројекту. Деца воле едукативна предавања када им причамо о пчелама и меду, а да би било још занимљивије укључимо и квиз знања, где деца на крају квиза буду награђена са пчеларским капама и мајицама. Оно што је свакако занимљиво је да су пчелари Панчева на састанку извршног одбора донели одлуку да мед који се буде користио за медни доручак буде мед СПОС-а „Наш мед“ из Погона у Рачи. Овом одлуком извршни одбор пчелара Панчево је постигао више циљева.    

А зашто баш „Наш мед“ рећи ће нам председник Александар Цвејић:

„У последњих 6 месеци у Србији се појавило много фалсификатора меда због веома доброг тржишта за мед као и пласман. Да би стали на пут томе у Панчеву је отворена лаобораторија за испитивање квалитета и аутентичности хране „Аналаб“ која врши детаљне анализе меда, а извештаји анализа нису сјајни, већ насупрот има доста меда плагијата. Да би осигурали квалитет меда који ћемо сервирати на Медном доручку нашим најмлађима и били 100% сигурни у његову исправност зато смо се одлучили за мед из погона СПОСа. Знамо да је са сигурношћу прошао кроз много лабораториских испитивања како би могао да иде на тржисте и извози се у друге земље. Са друге стране на један начин смо и помогли погону Наш мед“ у продаји као и у маркетингу. Позивам сва удружења да подигну свест људима о значају меда и покушају да са својим општинама организују медне доручке са најмлађима, а за мед користе искључиво мед погона СПОСа из поменутих разлога“.

 

„У школи „Мирослав Антић“ у Панчеву присуствовало је преко 100 малишана четвртих разреда. Малишанима смо представили значај пчела у природи, зашто је важно да пчеле опраше цвет, како се мед добија и конзумира“, истиче секретар удружења Драган Зенг. 

У сред предавања имали смо и квиз знања. Деци која су знала одговоре на одређена питања поклонили смо пчелараске капе и пчеларске мајице удружења пчелара. На самом крају предавања деца су могла да се послуже са медним доручком и уживају у чарима меда.

У даљем плану нам је да обиђемо што већи број школа у општини Панчево и малишане едукујемо кроз акцију медни доручак.

Александар Цвејић,
председник Друштва пчелара подружница Панчево

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE