SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MAJSTORSTVO PRIMENE MATIČNE REŠETKEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.832

Završen je časopis „Srpski pčelar“ za april 2024. godine.

 

Matična rešetka, posle tipa košnice, verovatno je tema najvećih polemika u pčelarstvu. Jedni je osporavaju kao štetnu i nepotrebnu, drugi bez nje ne bi mogli niti hteli da pčelare. Postoje i treći koji tvrde da je matična rešetka neprirodna i da nas udaljava od prirodnog pčelarenja. Autor majstorskom primenom razrešava dilemu i prikazuje načine efikasne primene matične rešetke, kojom se uvećava prihod i postiže ekstra kvalitet pčelinjih proizvoda.

 

Ima li radilički život smisao? Autor postavljenog pitanja uzeo na sebe obavezu da se izrazi o pojedinostima koje mogu biti zanimljive u domenu pčelarskog interesovanja. Dubljim poimanjem svakodnevnih odnosa u pčelinjem svetu otvaraju se mnoga pitanja – zašto je to baš tako?

Koliko je efikasan i primenljiv metod jednostavnog suzbijanja rojenja, opisanog u „Pčelaru“ broj 6, 1977. godine? Tekst je, iz današnje pozicije, ocenio i komentarisao pčelar sa 40-godišnjim iskustvom, koji je u početku svog pečalrenja navedeni tekst naučio kao pesmicu i sve što je napisano primenjivao.

Na koji način možemo najlakše zbrinuti prirodne rojeve, ako ciljano uvećavamo pčelinjak ili ako postupke na suzbijanju rojenja ne stignemo pravovremeno da uradimo i imamo masovnu pojavu rojenja u pčelinjaku?

Poslednjih godina učestale su saobraćajne nezgode u kojima učestvuju vozila koja prevoze pčele. Najveći broj tih nezgoda je bio sa velikom materijalnom štetom i teškim povredama, ali i smrtnim stradanjem učesnika. Prikazujemo koje osnovne i posebne mere bezbednosti pri prevozu pčela, treba preduzeti da biste bezbedno i zadovoljni stigli na izabranu lokaciju.

Kompletan sadržaj aprilskog broja pogledajte OVDE.

 

ŠTAMPANJE I SLANJE ČASOPISA

Časopis će se štampati u petak, ponedeljak i utorak, 22, 25. i 26. marta, a pakuje se i šalje u sredu i četvrtak, 27. i 28. marta, i već od petka, 29. marta, stizaće na adrese pčelara širom Srbije i inostranstva.

Digitalno izdanje časopisa „Srpski pčelar“ moći će da čitaju na svom mobilnom telefonu već od nedelje, 24. marta, svi koji su uplatili osnovnu članarinu SPOS-a za 2024. godinu, a dostupni su im i svi brojevi od 2013. do danas, iz godina kada su bili članovi.

Detaljnije o članarini za 2024. godinu pročitajte na internet stranici SPOS-a www.spos.info/membership/clanarina-spos-a-i-pretplata-na-casopis-srpski-pcelar-u-2024/ i u časopisu „Srpski pčelar“ za jun 2023. na strani 364.

 

Obrazac za učlanjivanje preuzmite OVDE na ćirilici, i OVDE na latinici.

PIŠITE ZA „SRPSKI PČELAR“ JER VAS PORED NOVČANOG HONORARA ZA NAJBOLJI TEKST I NAJBOLJU FOTOGRAFIJU OČEKUJU I VREDNE NAGRADE, 

ČAK DVE CENTRIFUGE PO BROJU ZA NAJBOLJE TEKSTOVE,

A SATNE OSNOVE I HRANILICE ZA NAJBOLJE FOTOGRAFIJE

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE