SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MINISTAR POLJOPRIVREDE ISPUNIO JOŠ JEDNO OBEĆANJE DATO SPOS-u!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.831

Kao što je poznato, krajem avgusta došlo je do masovnog trovanja pčela u Bačkoj Topoli (OVDE). Pošto je bilo problema sa izlaskom inspekcija, predsednik SPOS-a je morao da kontaktira lično ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji je naložio hitan izlazak. Nakon toga, ministar je dao i jednu izuzetnu izjavu za medije kakvu Srbija do tada nije čula (OVDE), i lično se založio da se u korenu saseče ova pojava, te da se počinilac otkrije i najstrožije kazni. Ovih dana doneo je još jednu odluku, i time ispunio još jedno obećanje dato SPOS-u, a to je da će DRŽAVA OBEŠTETITI sve oštećene pčelare. Država će nastaviti sa postupkom gonjenja osumnjičenog, kog su otkrile nadležne službe Ministarstva poljoprivrede, ali se zbog interesa istrage o tome još uvek ne može javno govoriti.

Ovakva odluka ministra Branislava Nedimovića predstavlja apsolutni presedan u dosadašnjoj praksi po pitanju šteta od trovanja pčela, jer se tako nešto do sada nikada nije dogodilo! Ministar je time i delima potvrdio ono što je izjavio i za medije, a to je da će se „prema počiniocu postupiti najdrastičnije, jer su pčele osnov za život u prirodi“ (OVDE). 

Ovaj gest ministra poljoprivrede predstavlja sasvim novi pogled države na pčelarstvo i njegov značaj za čitavu poljoprivredu, i izuzetno je društveno odgovorno ponašanje koje će ostati zapisano u istoriji. 

Danas je ekipa Ministarstva poljoprivrede posetila pčelare Bačke Topole i upoznala ih sa detaljima. 

Hvala još jednom ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću na svemu što je učinio i što čini za pčelarstvo, a pre svega mu se zahvaljujemo na novom i realnom pogledu na značaj pčelarstva, jer je pčelarstvo u proteklom periodu neopravdano bilo zapostavljeno, o čemu je i sam detaljno govorio na Tribini o podršci države pčelarstvu na Prvom pčelarskom sajmu jugoistočnog Balkana u Vranju (OVDE), te je sada potvrdio da nije samo govorio o podršci države pčelarstvu, već i da reči itekako sprovodi u dela. 

SPOS se zahvaljuje i svima ostalima iz Ministarstva poljoprivrede i Uprave za zaštitu bilja koji su učestvovali u sagledavanju ovog trovanja, kao i predsedniku Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Milošu Bogdanoviću, kao i čitavom Odboru, posebno advokatskoj kancelariji SPOS-a (OVDE), na pregalačkom zalaganju od avgusta do danas da se ovaj problem svestrano obradi i reši. 

Pčelari Srbije imaju čemu da se raduju, jer je država pokazala da stoji iza njih i po pitanju ovako velikih problema sa trovanjima pčela! Neka ovaj primer posluži svima drugima za nauk, da niko ne može ostati nekažnjen za trovanje pčela, ako se sve procedure ispoštuju (OVDE), i ako iza sebe imamo dobru volju ministra poljoprivrede i čitave države da se propisi doslovno primene i sprovedu. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE