• 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd spos.rs@gmail.com 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ ZA ČLANOVE SPOS

 

Poštovani pčelari, članovi osnovnih pčelarskih organizacija članica SPOS-a, zastupnici osnovnih pčelarskih organizacija članica SPOS-a, nalazite se na stranici posvećenoj besplatnoj pravnoj pomoći, koja se pruža članovima od aprila 2016. godine (OVDE). Ovde ćete elektronski moći da zatražite besplatnu kompletnu pravnu zaštitu bilo da ste član – pojedinac ili zastupnik (predsednik) društva/udruženja. Kroz ovaj elektronski servis možete zatražiti besplatnu pravnu zaštitu na sudu i u svim drugim procesima koji su vezani za pčelarstvo, a u kojima je pravda na vašoj strani. Imate pravo na kompletnu pravnu pomoć kao da ste angažovali advokata, a jedini uslov da biste koristili to pravo, jeste da ste platili članarinu SPOS-u. 

Tako ćete moći da bez problema dobijete sudske procese u kojima je argumentacija na vašoj strani, a bez dinara troškova za advokate, čak ni za njihove putne troškove. Ako slučajno niste  u pravu, i argumentacija i pravda nisu na vašoj strani, nećete biti zastupani, jer nema svrhe voditi proces koji je unapred izgubljen. Sistem ima za cilj da zaštiti vaša prava kada ste ispravni pred zakonom, a da vas to ne košta ni jednog jedinog dinara. No, i u takvim i u svim drugim slučajevima, imaćete pravo na potpuno besplatan pravni savet, kako ne biste napravili nepotrebne greške koje vas kasnije mogu skupo koštati. Znači, za svaki pravni savet, u svakom trenutku, stoji vam na raspolaganju advokatska kancelarija sa kojom je SPOS potpisao ugovor i koju plaća SPOS. 

 

Kao usluga, pruža vam se besplatno zastupanje udruženja pčelara i pčelara SPOS-a (pojedinaca) pred nadležnim sudovima, državnim organima i ustanovama u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, u postupcima koji se direktno ili indirektno odnose na pčelarstvo. Pravnu zaštitu uživaće i svi drugi strani državljani koji plaćaju članarinu SPOS-u i njihova udruženja, bez obzira u kojoj državi žive, ukoliko to dozvoljavaju pozitivni zakonski propisi njihove države.

Naročito je značajna mogućnost besplatnog zastupanja udruženja pčelara odnosno pčelara pred sudovima ili drugim državnim organima, u postupcima koji se odnose na pčelarstvo kao što su naknada štete zbog uginuća pčelinjih zajednica, sticanje bez osnova ukoliko dođe do krađe košnica, naplate neisplaćenog meda prilikom otkupa ili bilo šta drugo što je povezano sa pčelarstvom.

Naglašavamo da nećete plaćati troškove za preduzete pravne radnje u postupcima u kojima vas advokati zastupaju, već ćete im samo u slučaju uspešnog okončanja istih, ustupiti dosuđene troškove. Ako spor kojim slučajem ipak bude izgubljen, ne plaćate nikakve troškove. 

Međutim, dužni ste da platite sudske takse odnosno druge dažbine koje se odnose na postupak, u visini koju odredi postupajući sud ili drugi državni organ, kao i troškove veštačenja ukoliko se isto odredi u postupku. 

Pre nego što se obratite advokatskoj kancelariji SPOS-a, ukratko uputite sebe u pravnu problematiku čitanjem kratkog vodiča „PRVI PUT NA SUDU I PRVI PUT U SUDU“ (vodič preuzmite OVDE, ili ga pogledajte direktno na internetu OVDE). 

 

PRISTUP APLIKACIJI

Ovoj aplikaciji pristupate  OVDE, a kada vam se otvori pristupna stranica aplikacije, onda unesite svoj broj ID kartice (članske) i kontrolni broj sa nje. 

 

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE APLIKACIJE 

Kada otvorite nalog, otvarate novi predmet, i pored naslova predmeta (odnosno problema koji imate), u opisu navedite svojim rečima koji pravni problem, slučaj ili spor imate. Pre postavljanja, u dnu opisa navedite svoje:

Ime i prezime, datum rođenja, pun naziv udruženja/društva preko kog ste član SPOS-a, kao i svoj mejl i kontakt telefon. Kada unesete sve navedeno kliknite na dugme ,,SAČUVAJ“. 

Nakon toga, u dogledno vreme će advokati pregledati vašu prijavu problema, i kontaktiraće vas radi davanja pravnog saveta ili daljeg pravnog postupanja. 

Budite član SPOS-a! Mi štitimo svoje članove i vodimo računa o svim njihovim potrebama. I sve to za samo 200 dinara mesečno! Članarina SPOS je u 2018. godini 2400 dinara, a ko želi da prima i časopis „Srpski pčelar“, treba da doplati još samo 900 dinara za 12 brojeva časopisa (OVDE i OVDE). 

 

Stručna služba SPOS-a

Izrada sajta Tirien