SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MINISTAR POLJOPRIVREDE PONOVO NA PČELINJAKUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.608

U sklopu svojih redovnih aktivnosti, ministar Branislav Nedimović je 29. marta posetio i opštinu Lazarevac. Za centralno mesto susreta poljoprivrednika i ministra je odabran ugledan pčelinjak Živorada Jevtića, i to nije slučajnost. Pčelari su već godinama najorganizovaniji proizvođači, a UP „Budućnost“ je najbolje udruženje u Lazarevcu. Samim tim, pčelarstvo se nametnulo kao glavna tema razgovora.

Razgovori su bili neformalni i krajnje otvoreni. Ministar Nedimović je predstavio ovogodišnje pravilnike o subvencionisanju u pčelarstvu i izvršene izmene u odnosu na prethodnu godinu. Pri tome je istakao nesumnjiv doprinos IO SPOS-a u svojim aktivnostima u komunikaciji sa Ministarstvom poljoprivrede, kao i očigledno najbolju organizovanost pčelara u odnosu na ostala poljoprivredna udruženja. Govorio je o donošenju novog pravilnika o kvalitetu meda, kao i pojednostavljenju uslova za plasman pčelinjih prozvoda kroz maloprodajne objekte, o čemu je SPOS već pisao. 

Ovaj skup je iskorišćen za predstavljanje glavnih problema u pčelarstvu, a pre svega na neophodnost uklanjanja falsifikata sa tržišta. Pomenuta je i nedgovarajuća upotreba pesticida od strane voćara i ratara. Takođe je iskorišćena prilika da se još jednom skrene pažnja na mogućnost izvoja rojeva i proizvodnju pčelinjeg otrova, kao neiskorišćene potencijale Srbije.

Kroz ovakav vid susreta se najbolje razmene informacije od kojih imaju koristi obe strane. Predstavnici ministarstva i lokalne samouprave na najbolji mogući način vide opravdanost ulaganja u pčelarstvo. Sa druge strane pčelari lakše shvataju sprovođenje agrarne politike i dalje korake ministarstva. Rezultati se najbolje ogledaju kroz konstantno uvećanje pčelinjaka uprkos lošim godinama. Svoju zahvalnost za unapređenje pčelarstva članovi UP „Budućnost“ su iskazali ministru Nedimoviću kroz simbolično darivanje pčelarske kape sa znakom uduženja i tegle meda.

SPOS se zahvaljuje još jednom ministru Nedimoviću na svemu što čini za pčelarstvo i što je u potpunosti prepoznao potencijal naše grane poljoprivrede. 

Član IO SPOS-a iz Lazarevca, dipl. inž. Goran Čakardić 

 

ministar u Lazarevcu 3 ministrar u Lazarevcu 1 ministrar u Lazarevcu 2

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien