SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NA SLAVI UDRUŽENJA PČELARA NIŠ – UČILO SE I SLAVILODatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.214

Udruženje pčelara Niš, svoju krsnu slavu Sveti Prokopije, ove godine proslavilo je 20. jula 2018. godine. Domaćin slave bio je Novica Miladinović, pčelar iz Niša.

Pored pčelara iz udruženja i predstavnika gradskih opština i grada, gosti na slavi bili su i pčelari iz Gračanice sa Kosova i Metohije.

Program proslave bio je vrlo sadržajan, koji je pored slavskog imao i edukativni karakter.

Najpre je učinjena poseta domaćinu slave Novici Miladinoviću, koji je goste dočekao na svom pčelinjaku u selu Azbresnica, u podnožju Malog Jastrepca. Izuzeteno lepo uređen pčelinjak, natkriven nadstrešnicom, u prelepom seoskom ambijentu, izazvao je divljenje gostiju. U kratkom predstavljanju, domaćin Novica Miladinović je prezentovao svoju tehniku pčelarenja, koja je naišla na prihvatanje kod većine prisutnih. Detaljnije o primenjenim rešenjima i načinu pčelarenja biće više, verovatno, nekom prilikom u časopisu Srpski pčelar.

Gosti iz Gračanice, obišli su Istorijski arhiv grada Niša, kroz čije postojanje dugo 60 godina, prikazano sa izložbama dokumenata, knjiga, fotografija i eksponata, ih je  proveo prof. Boban Janković, takođe pčelar.  

Centralno mesto slave bilo je poznata niška kafana „Vazdušna banja“ čiji je vlasnik Nikola Ćuruvija, takođe pčelar.

Pre samog slavskog slavlja, održana je tribina na temu: „Aktivnosti SPOS-a na unapređenju pčelarstva u Srbiji“. Na tribini su govorili: zamenik predsednika SPOS-a Milutin Petrović, član IO SPOS-a, predsednik NO za izgradnju Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ d.o.o. i predsednik UP Niš Milorad Novković i predsednik RAPOJS-a Vlastimir Spasić. Na tribini je pokrenuto i nekoliko ideja i predloga za upostavljanje bolje saradnje i pružanju pomoći pčelarima na KiM.

Slavska svečanost bila je i prava prilika za svečano uručenje priznanja SPOS-a i RAPOJS-a, dobitnicima za 2017. godinu.

Slavsko slavlje nastavljeno je činom rezanja slavskog kolača i veseljem uz muziku i bogatu slavsku trpezu. Slavilo se i veselilo do kasno uveče. Bila je ovo prilika da se pčelari vide i upoznaju i u „drugom izdanju“ i da mnogi od njih pokažu da su ne samo dobri pčelari već i dobri veseljaci i zabavljači. 

Ceo tok slave kamerom je zabeležila nezavisna tv produkcija Agro-jug, emisija o poljoprivredi, a izjave za ovu emisiju su dali: Milutin Petrović, Vlastimir Spasić, Milorad Novković i gosti iz Udruženja pčelara iz Gračanice.

Slavio i zabeležio,

Vlastimir Spasić, Niš

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien