SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NAJVEĆA POMOĆ DRŽAVE PČELARIMA U 2019!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 33.002

Sa zadovoljstvom možemo da objavimo da je konačno ostvarena dugogodišnja težnja SPOS-a da se registracija objekata za pakovanje meda na poljoprivrednom gazdinstvu liberalizuje i upodobi Evropskoj uniji. Borba SPOS-a da se ovaj problem reši počela je još 2007. godine, i trajala je celih 12 godina. Nakon prve 4 godine uspelo se da se ukine stari prestrogi Pravilnik, i do danas je registracija bila dosta olakšana zbog toga, ali je sada donet i poslednji Pravilnik koji je rešio apsolutno sve probleme i registraciju prostorija u domaćinstvu drastično pojednostavio, ali i učinio obaveznom, te time omogućio svakom pčelaru pojedincu da legalno nastupa na tržištu, bez ikakvih bojazni. Ova naša uspešno okončana borba nadamo se da je trajno zapušila usta svim nedobronamernim glasnogovornicima koji su mesecima unazad tvrdili da SPOS gradnjom svog Pogona želi da uguši pčelare, kao da upravo ti pčelari ne čine SPOS?!???! Upravo takvo zlonamerno i profitersko dezavuisanje SPOS-a sada konačno staje, jer će sada svaki pčelar dobiti čuveni „RS broj“ i biti praktično tržišno izjednačen sa našom zajedničkom fabrikom za plasman meda, ili bilo kojom drugom fabrikom, bez praktično skoro nikakvih dodatnih troškova. SPOS je zbog toga i omogućio da svaki pčelar član SPOS-a može da koristi teglu SPOS-a na gazdinstvu i da sam plasira svoj med, a Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, nastupaće na tržištu Srbije i inostranstva sa istom tom teglom, ali će med u nju biti pakovan u Pogonu, a ne na gazdinstvu pčelara, u skladu sa propisima, i kao takav će ići u trgovine.

 

KAKO SU UKINUTI STARI NEODGOVARAJUĆI PROPISI? 

 

Naime, stariji pčelari se sećaju da je do 2011. godine postojao Pravilnik o uslovima koje moraju da ispunjavaju objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog porekla („Službeni list SFRJ“, broj 53/89 i „Službeni glasnik RS“, broj 11/08), koji je za pčelarstvo zahtevao tako stroge uslove, maltene kao za firme, da je prema računici SPOS-a jednom pčelaru trebalo da obezbedi 20.000 evra da bi izgradio takav legalni objekat i postao legalni subjekt na tržištu, pa je ogromna većina pčelara praktično radila na crno, bežeći od protivzdravorazumskog Pravilnika. Zato je vrednost ovog novog Pravilnika NEMERLJIVA, jer se meri vrednošću od preko 250 MILIONA EVRA!

Prvi razgovor na tu temu obavio je sa glavnim autorom tog Pravilnika Milanom Studenom iz Uprave za veterinu, još maja 2007. godine tadašnji Koordinator SPOS-a za saradnju sa državnim organima, a sadašnji predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović.

U aprilu 2008. godine SPOS zvanično dostavlja zahtev Ministarstvu poljoprivrede sa obrazloženjem, da se ovaj naopaki Pravilnik promeni.

Već 28. jula 2008. godine, predsednik SPOS-a se po tom zahtevu sastaje sa Milanom Studenom, koji probleme pravda različitim tumačenjem Pravilnika, ali smo se tada složili da se Pravilnik mora menjati (http://spos.info/1-24/).

Naredni sastanak sa Milanom Studenom usledio je već nakon samo 4 dana, 1. avgusta 2008. godine, kada je on SPOS-u saopštio da je dao svoje pozitivno mišljenje na izmenu Pravilnika (http://spos.info/1-751/). Praktično je tako sve završeno za samo 4 dana, i naravno da smo bili zadovoljni dužinom trajanja pregovora radi uklanjanja teških administrativnih prepreka koje su ometale razvoj pčelarstva decenijama unazad.

Međutim, pošto kod nas ništa ne ide jednostavno, Pravilnik je izmenjen tek oktobra 2010. godine (http://spos.info/1-3061/), a stupio je na snagu 1. juna 2011. godine. Praktično je donet potpuno novi Pravilnik sa novim imenom (Pravilnik o uslovima higijene hrane), koji je prethodno pomenuti Pravilnik stavio van snage u delu koji je nas interesovao.

Novi Pravilnik je stvari drastično pojednostavio, ali je ostalo da Uprava za veterinu formira Komisiju koja odobrava registraciju objekata u domaćinstvu. Od tog 1. juna 2011. godine, više nije bilo nikakvih posebnih uslova o prostorijama u domaćinstvu, već je trebalo zadovoljiti samo osnovne higijensko-sanitarne uslove, što je do detalja razjašnjeno sa tadašnjom šeficom veterinarske inspekcije Srbije Sanjom Čelebićanin na sastanku održanom 19. januara 2011. godine, pre stupanja Pravilnika na snagu, i ovu vest obavezno u celosti pročitajte (http://spos.info/1-2675/). Naravno, neke stvari iz ove vesti više ne važe, jer je u međuvremenu deo zakonodavstva promenjen, i o tome ćemo govoriti u narednom tekstu.

 

ŠTA JE JOŠ TREBALO URADITI? 

 

Međutim, nakon ukidanja spomenutog Pravilnika, ostalo je da se srpski propisi u potpunosti usaglase sa regulativom EU, te da se dalje pojednostavi registracija prostorija u domaćinstvu, kako bi pčelari mogli slobodno da nastupaju na tržištu, bez bojazni da krše prestroge srpske propise, već da se i kod nas uvedu liberalni evropski propisi. Pre oko tri godine, nakon dugogodišnjeg insistiranja SPOS-a, u Upravi za veterinu je usaglašen stav da se pristupi i tom prilagođavanju, i pre oko dve godine je završen prvi nacrt potpuno novog Pravilnika. U međuvremenu je SPOS obavio razgovore sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, direktorkom Uprave za veterinu Eminom Milakarom i njenim najbližim saradnicima, i zamolio da se taj Pravilnik što pre donese, i on je pre nekoliko meseci otišao u pravnu službu Ministarstva na analizu, i sa zadovoljstvom možemo da objavimo da je ovih dana zvanično donet i objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije br. 59/2019. pod imenom „PRAVILNIK o registraciji, odnosno odobravanju objekata za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla“.

 

KO NAM JE POMOGAO? 

 

SPOS ceo ovaj postupak nije iznosio u javnost, jer smo sa više nego opravdanim razlogom smatrali da mnogima takav Pravilnik neće odgovarati i da će učiniti sve što mogu da spreče njegovo objavljivanje i usklađivanje našeg zakonodavstva sa EU.

Zahvaljujući ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, načelnici Uprave za veterinu Emini Milakari, načelniku veterinarske inspekcije Zoranu Ivanoviću i načelnici Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo Tamari Bošković, to se nije dogodilo jer nisu dozvolili lobistima da umešaju svoje prste kao što se to često događalo ranijih decenija. Do neba im hvala na tome!

 

Преузимање и прослеђивање информација трећим лицима са заштићених делова сајта СПОС-а је кривично дело, и сви који то буду учинили, биће процесуирани, кривично гоњени, али и гоњени сходно одредбама Статута СПОС-а. 

У наставку вести, којој можете приступити када се на сајт улогујете са шифром и контролним кодом са ваше персоналне ИД чланске карте СПОС-а, можете прочитати шта тачно доноси нови Правилник: 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI DEO VESTI NAMENJEN SAMO ČLANOVIMA SPOS-a, SA DETALJNIJIM INFORMACIJAMA

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE