SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

НАРУЧИВАЊЕ БУРАДИ ОД ПОГОНАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.404

Због наставка континуираног поскупљивања цене челика на светском тржишту, произвођач буради нам је саопштио ново, пето повећање основне цене буради за мед са 38,59 евра на 42,48 евра, те АКОНТНА цена једног бурета са свим пратећим трошковима, без доставе, од данас износи 6.342,48 динара са ПДВ. 

Наравно, као и претходне сезоне, мед се може предати и у другим бурадима истог облика, али пчелар у том случају мора сам да дође по амбалажу (може и да плати трошкове доставе) или ће она бити уништена. Постоји и могућност договора да Погон врати амбалажу, али САМО када иде у конкретну општину по мед, а технички услови то дозвољавају. 

Када пчелар преда мед у купљеном бурету, приликом плаћања меда пчелару од стране Погона, у цену меда биће уграђена и цена купљених буради (без у наставку текста манипулативних трошкова, поштанских трошкова и ПДВ), тако да пчелар неће имати трошак самих буради.

УКУПНА АКОНТНА ЦЕНА ЈЕДНОГ БУРЕТА БЕЗ ТРОШКОВА СЛАЊА ИЗНОСИ 5.285,4 динара, на шта треба додати 20% ПДВ-а, што је укупно 6.342,48 динара. То је тренутна повлашћена цена бурета коју ће пчелари плаћати (Погон неће имати било какву зараду, зато и објављујемо све трошкове јавно да не би било недоумица).

АКОНТНА ЦЕНА ПОДРАЗУМЕВА ДА АКО БУРАД У МЕЂУВРЕМЕНУ ПОСКУПИ ЗБОГ ПОСКУПЉЕЊА ЧЕЛИКА (од уплате пчелара до плаћања произвођачу буради), пчелар је дужан да Погону доплати разлику у цени пре преузимања бурета. 

УПЛАТЕ ОБАВИТЕ ШТО ПРЕ, ЈЕР КАДА СЕ БУДЕ УПЛАТИЛО 276 БУРАДИ КОЛИКО СТАЈЕ У ШЛЕПЕР, ОД ДАТУМА УПЛАТЕ ПРОИЗВОЂАЧУ ДО ИСПОРУКЕ ПОГОНУ ПРОЂЕ 7 ДАНА.

 

ТРОШКОВИ КОЈИ УЛАЗЕ У ЦЕНУ ЈЕДНОГ НОВОГ БУРЕТА:   

-Цена бурета са премазом без бисфенола са доставом до Погона: 5.012,64 динара (42,48 евра* а скупље него код претходне наруџбине за 3,89 евра); 

-Трошак посредничке инобанке приликом куповине бурета из иностранства: 4,28 динара (0,036 евра*); 

-Тарифа банке за трансакцију: 5,27 динара (скупље него код претходне наруџбине за 3,62 динара);

 -Трошкови шпедиције са царинским трошковима и административном таксом за Санитарну инспекцију: 55,05 динара;

 -Санитарна анализа бурета: 54,35 динара;

 -Манипулативни трошкови (цена рада запослених са порезима и доприносима, потрошња струје, потрошња канцеларијског материјала, телефонски трошкови, трошак књиговодствене агенције, нове фискалнеелектронске касе и одржавања фискалне касе): 150 динара;

 -Заштита бурета самолепљивом (пријањајућом) фолијом: 3,81 динар. 

Напомена: *Калкулација је рађена по курсу од 118 динара за 1 евро

 

 

УКУПНА АКОНТНА ЦЕНА ЈЕДНОГ БУРЕТА БЕЗ ТРОШКОВА СЛАЊА (са ПДВ): 6.342,48  динара

Они који наручују бурад поштом по за сада непромењеној цени (детаљније ОВДЕ), приликом уплате, редовну цену једног бурета морају да увећају за још 50 динара за трошак ванредног рада односно ангажовања запосленог у Погону на паковању бурета, уместо да за то време ради свој редован посао, пошто се овде ради о додатној услузи пчеларима.

Пре доласка у Погон ради преузимања бурета, потребно је да најпре проверите позивом Погона да ли буради има за продају (Стеван, 064/65-77-834), а онда да обавите уплату на рачун Погона за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а „Наш мед“ доо у Поштанској штедионици а.д., Београд: 200-2987910101033-61, са ОБАВЕЗНИМ ПОЗИВОМ НА БРОЈ (02). Ако не упишете овај позив на број, не можемо Вам гарантовати да неће бити већих или мањих проблема приликом преузимања буради. Пре преузимања буради у Погону претходно се МОРАТЕ договорити са контакт особом Погона за сваки случај телефоном о времену преузимања буради у радно време запослених у Погону (Стеван, 064/65-77-834). Али, пре тога Стевану морате јавити датум уплате буради.

ЗА ОНЕ КОЈИ НИСУ ЧЛАНОВИ СПОС-а, цена бурета је већа за 900 динара по комаду, и та разлика се пчелару нечлану СПОС-а не надокнађује.

Када пчелар преда мед у купљеном бурету, приликом плаћања меда пчелару од стране Погона, у цену меда биће уграђена и цена купљених буради (без горе наведених манипулативних трошкова, поштанских трошкова и ПДВ), тако да пчелар неће имати трошак буради.

 

ПРОЦЕДУРА НАРУЧИВАЊА БУРАДИ СА ИСПОРУКОМ од сада постоји са једном брзом поштом која је прихватила да развози бурад под условима које смо објавили ОВДЕ.

За све наруџбине, наведена цена је само АКОНТНА ЦЕНА, а коначна цена ће се знати тек након утврђивања датума авансне уплате добављачу која ће се обавити од стране Погона одмах када пчелари уплате довољну количину буради за минималну поруџбину новог контигента од добављача – један шлепер (276 буради) и цене израде која ће тада важити (и тада ће пчелар доплатити разлику у цени до коначне цене), а све то из познатих разлога константне промене цене челика на светском тржишту. Не очекују се неке веће промене у цени, али због великог губитка који може претрпети Погон због промене цене услед турбулентних промена на тржишту, морали смо да уведемо аконтну цену, јер је то данас ЈЕДИНИ начин за наручивање већине робе.

Погон може да Вам довезе бурад САМО ако у том тренутку постоји нека тура преузимања меда у вашем крају, у супротном морате сами организовати превоз. Када Погон набави свој камион, објавићемо трошкове допремања буради нашим камионом, који ће свакако бити убедљиво најповољнији, али за сада ту опцију немамо. 

 

НАЧИН ЧУВАЊА БУРАДИ НАКОН КУПОВИНЕ

Након што купите бурад, дужни сте да их адекватно чувате до пуњења медом, пре свега у сувим просторијама без ризика корозије. Бурад ОБАВЕЗНО ставите на дебели најлон, или их удаљите од пода дрвеним летвама. 

И кад их напуните, морате их држати у истом режиму, како не би кородирала, била огребана или штогод слично. 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE