SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NEĆE BITI PRECIZNIH ANALIZA SATNIH OSNOVA SA SAJMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.334

Kao što znate, prve analize uzoraka satnih osnova koje je veterinarska inspekcija uzela na poslednjem Državnom pčelarskom sajmu, inspekcija je poslala u Institut za veterinarstvo Srbije da bi se uradila analiza. Analiza je urađena njihovom metodom koja nije bila precizna. SPOS je onda tražio da inspekcija prosledi uzorke u laboratoriju na Hemijskom fakultetu, čak je u saradnji sa Grupacijom profesionalnih pčelara SPOS-a nađen i finansijer tih ispitivanja, ali se laboratorija na Hemijskom fakultetu nije nalazila na spisku laboratorija Uprave za veterinu u koje inspektori smeju da šalju uzorke.

SPOS je onda pokrenuo inicijativu da se laboratorija na Hemijskom fakultetu nađe na tom spisku, ona je zatim podnela zahtev i posle više meseci je procedura završena. Institut za veterinarstvo Srbije je odmah na početku zamoljen od SPOS-a da sačuva uzorke radi prosleđivanja Hemijskom fakultetu na preciznije analize kada dođe vreme, i zaposleni u Institutu su obećali da će tako i postupiti, iako se uzorci po pravilu bacaju dva meseca posle analize. 

Kada je pre nekoliko dana konktatirana inspekcija da se zamoli da uzorke prosledi Hemijskom fakultetu, SPOS je kontaktirao i Institut za veterinarstvo Srbije iz Beograda gde mu je saopšteno da su uzorci bačeni, uprkos obećanju da će biti sačuvani! Dobili smo izvinjenje sa kojim ne možemo ni da se slikamo. 

Da ne bismo rekli neku težu reč, reći ćemo samo da ovakav postupak treba da im služi na čast! 

Moraćemo opet da zamolimo inspekciju da na nekom od narednih pčelarskih sajmova ponovo uzme uzorke i odmah ih prosledi Hemijskom fakultetu, što je akcijom SPOS-a, Grupacije profesionalnih pčelara SPOS-a i Hemijskog fakulteta sada konačno omogućeno. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien