SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

НЕИСПРАВНО ДЕКЛАРИСАН „ПЕКАРСКИ МЕД“ ПОВУЧЕН ИЗ ПРОМЕТАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.071

Управа за ветерину објавила је данас последњу активност ветеринарске инспекције на сузбијању неисправно декларисаног меда на тржишту.

Захваљујемо се Управи за ветерину на успешно спроведеној акцији и повлачењу меда из једног ланца маркета. СПОС зна о ком се маркету ради, али пошто Управа за ветерину није објавила име маркета јер безбедност није угрожена, не можемо га ни ми објавити. На жалост. Од Управе за ветерину очекујемо додатну добру вољу и појачање активности до мере да неисправног меда и неисправно декларисаног меда више УОПШТЕ не буде на тржишту. СПОС ће пружити сву помоћ Управи за ветерину и другим надлежним органима. Тржишна инспекција се још увек није огласила нити одговорила на допис СПОС-а, што дефинишемо као бруку, и након избора мораће да јавности објасне зашто не користе своје ингеренције из Закона о заштити потрошача. СПОС располаже са званичним саопштењем шефа једне подручне тржишне инспекције, у писаном облику, са печатом и потписом, да тржишна инспекција није надлежна по пријави коју су добили, те ћемо након 25. априла захтевати смену потписника, јер се ради о потпуном непознавању прописа, што је невиђена неодговорност према послу који се обавља.

Ветеринарској инспекцији се захваљујемо посебно зато што су показали да је рука државе јача од свих, само је потребна добра воља. Очекујемо наставак сарадње, уз пуну транспарентност. Очекујемо и пуну подршку Владе Републике Србије у овој тешкој борби која нас очекује.

Све који раде хвалићемо од срца, оне који не раде најоштрије ћемо критиковати и захтевати одговорност.

Преносимо саопштење Управе за ветерину у целости, а можете га погледати и на сајту Министарства пољопривреде (ОВДЕ):

 

НЕИСПРАВНО ДЕКЛАРИСАН „ПЕКАРСКИ МЕД“ ПОВУЧЕН ИЗ ПРОМЕТА

 

Ветеринарска инспекција је поступајући по пријави потрошача извршила службену контролу меда у промету у више малопродајних објеката (начина декларисања меда у складу са новим Правилником о квалитету меда и других производа пчела) а по начелима заштите интереса потрошача.

Из промета је повучен непрописно декларисан „Пекарски мед“ у количинама:

406 тегли „шумског меда“,

296 тегли „ливадског меда“ и

327 тегли „багремовог меда“.

а због довођења потрошача у заблуду по члану 8. Закона о безбедности хране.

Наиме, да се ради о „Пекарском меду“ потрошачи су могли закључити само уколико детаљно прегледају декларацију на полеђини тегле. Са предње стране, као назив производа наведено је да се ради о цветном меду – шумском, ливадском и багремовом.

Пекарски мед је, сходно члану 9. Правилника о квалитету меда и других производа пчела, „мед измењеног квалитета који се користи у индустрији или као састојак друге хреан која се даље прерађује и може да има несвојствен укус или мирис, у стању врења, преврео или прегрејан“.

Ветеринарска инспекција ће у у наредном периоду, а циљу заштите интереса потрошача, појачати надзор над прометом меда како у производним тако и у малопродајним објектима широм Србије.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien