SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NESKRIVENE POUKE I PORUKE PROFESIONALNOG PČELARADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.462

Dr med. Novko Velkov, anesteziolog u penziji, sada profesionalini pčelar iz Pirota, održao je, u nedelju, 22. januara 2017. godine, pčelarima iz Niša i okoline, predavanje na temu „Tehnologija dobijanja i lekovitost propolisa“.

U dvosatnom izlaganju, dr Velkov je detalno izložio, moguće načine komercijalnog dobijanja, lekovita svojstva i način primene propolisa, ne skrivajući pri tom ni jednu tajnu iz svog profesionalnog bavljenja ovim poslom.

Višečlana porodica Velkov iz Pirota, pored redovnih zanimanja, koja su skoro kod svih odraslih vezana za medicinu, bavi se i pčelarstvom, a nekim članovima porodice je postalo i profesionalno porodično zanimanje. Pčelarstvo u porodici Velkov je tradicionalno i najmlađi član porodice je peta generacija pčelara. Datira od dvadesetih godina prošlog veka. Danas pčelare sa oko 200 košnica, razmeštenih na četiri pčelinjaka, od kojih su tri na obroncima Stare Planine.

              Ponovni osvrt na predavanje, skreće pažnju na obilje stručnih podataka i najnovijih saznanja o lekovitoj vrednosti propolisa. U podnaslovu teme: Propolis – lek budućnosti, predavač je stručno objasnio: zašto, kako i koje  pčele sakupljaju propolis i gde ga nalaze, fizička svojstva, hemijski sastav, biološka i apiterapijska svojstva propolisa?

              Dr Velkov je na zanimljiv i vrlo racionalan način, uz brojne originalne i vrlo sugestivne slajdove – fotografije, pojedine i potresnog sadržaja, prezentovao apiterapiju propolisom. Kratak prikaz, napred rečenog, izgleda ovako:

– Terapija sa samim propolisom ili u kombinaciji sa drugim lekovima, pokazala je dobar uspeh u lečenju upale nosne šupljine, grla, glasnica, dušnika, sinusa i bronhitisa. Kod astme napadi su ređi, a plućne funkcije znatno poboljšane. Vrlo dobar rezultat je postignut kod hronične upale srednjeg uha te tuberkuloze pluća i bubrega. Propolis sprečava stvaranje zubnog plaka i karijesa, zaustavlja razmnožavanje bakterija u usnoj duplji, smanjuje bolnu osetljivost zuba, povećava čvrstoću zubnog sjaja, jača zubnu pulpu, smiruje akutnu i hroničnu upalu desni te leči afte. Vrlo dobar rezultat je postignut u lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, hronične upale debelog creva (kolitis). Pomaže bržem zarastanju i najtvrdokornijih rana i povreda te opekotina i nekih kožnih bolesti. Široka lekovita svojstva propolisa, posebno njegov potencijal u antitumorskom i antimetastatskom delovanju, upućuju na verovanje mnogih istraživača da je propolis lek budućnosti…

              Prisutni su sa posebnom pažnjom pratili izlaganje koje je se odnosilo na pripremu alkoholne tinkture propolisa i načine primene, ali i jednako važno, način pakovanja i plasmana proizvoda od propolisa.

              Cilj prikaza današnjeg predavanja je da ukaže, sa koliko nesebičnosti i truda je dr Velkov prisutnim pčelarima izneo svoja medicinska i pčelarska saznanja o propolisu, i ne samo o propolisu, i uputio im neskrivene pouke i poruke, koje im mogu biti od velike koristi u njihovom pčelarenju.

Vlastimir Spasić, Niš

DSC07820 DSC07821 DSC07827

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien