SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVOGODIŠNJI INTERVJU SA PREDSEDNIKOM SPOS-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.075

Председник СПОС-а дао је новогодишњи интервју часопису „Српски пчелар“ који ће бити објављен у јануарском броју часописа за 2020. годину, а овде га ексклузивно објављујемо у целости.

 

 

Интервју са председником СПОС-а Родољубом Живадиновићем

 

ИСПУЊЕЊЕ СНОВА

 

Уредник: Председниче, у марту се свечано отвара Погон за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а „Наш мед“ доо. Прави пчелари се радују овом невероватном успеху, дугогодишњи профитери тугују. Како се Ви осећате поводом завршетка овог пројекта, у који, руку на срце, на почетку нико осим Вас и није веровао?

Председник СПОС-а: Ха, ха, верујем да није, али хвала свима на поверењу. Мислим да је сада свима јасно да су „чуда“ заиста могућа, када се предано и плански ради. Богу се моли, али ка брегу граби, каже народна изрека. А ко је реално и могао да верује да ћемо од јавног сектора (општина Рача и Влада Републике Србије) успети да добијемо 800.000 евра (42% укупне инвестиције)? Да једно удружење има финансијских могућности да од Поштанске штедионице добије 450.000 евра кредита на 15 година (24% укупне инвестиције)? Да ће пчелари лично донирати 85.000 евра (4,5% укупне инвестиције)! Да ћемо из сопствених средстава обезбедити преостала средства да изградимо и опремимо Погон укупне вредности око 1.400.000 евра до сада! У потпуности смо спремни за пласман меда „на велико“, док нам за пласман меда „на мало“ и осталу опрему недостаје још око 470.000 евра. Многи ме питају како смо успели да анимирамо општину Рача и Владу Републике Србије да нам помогну. То је заправо било јако једноставно. Требало је само годинама радити озбиљно и одговорно на свим пројектима, а озбиљни и одговорни људи у институцијама су то препознали и помогли нам, јер годинама уназад спроводимо искључиво успешне пројекте, пошто адекватно планирамо само оно што можемо финансирати из здравих извора. 

Уредник: Појединци Вас често критикују да се превише захваљујете председници Владе Ани Брнабић и министру пољопривреде Браниславу Недимовићу. Шта кажете на то?

Председник СПОС-а: Као и обично, постављају погрешно питање. Право питање гласи, зашто рецимо не хвалим министра заштите животне средине? Да ли је увео европску праксу забране третмана комараца средствима отровним за пчеле? Није. Хвалим оне који одговорно раде свој посао и који помажу пчеларство по европским принципима! А не оне који једно причају, друго раде, а треће мисле… Пчелари на жалост не знају ни колико им је рецимо помогао министар Горан Кнежевић, који нас је спасио ветеринарског лобија који је хтео да нам уведе данак каквог нигде на свету нема (3.000 динара по кошници)! Сво троје заслужују не похвале, већ клањање до земље. За све су имали и подршку председника Србије који је редовно информисан о нашем иновативном пројекту, а који ће представљати нову парадигму развоја пољопривреде Србије, тј. пример за све остале гране пољопривреде. И не само они, списак је подужи, свима ћемо се захвалити на отварању Погона, кад ћемо им доделити највећа признања нашег Савеза. Злобници кажу да се надлежнима не треба захваљивати, јер је њихов посао да помажу. Наравно „заборављају“ да је многим другима на њиховим позицијама деценијама уназад то такође био посао, али видели смо ту „подршку“… такође „заборављају“ да су само будале незахвалне, а ми не желимо да „упадамо“ у такво друштво… Захвалност, кад је оправдана, је сасвим нормалан чин нормалног човека, сигурно се нећемо спуштати на ниво примитиваца којима ништа није свето… Пчеларство је овакву свестрану подршку заслуживало и претходних деценија, али није било људина спремних да је пруже…

Уредник: Постоји известан број противника Погона и међу пчеларима. Како тумачите ту појаву?

Председник СПОС-а: Није то појава. То је интерес, јер ком нормалном пчелару овакав вид пласмана меда без посредника може бити лош? Упућенима је јасно да су неке међу нама купили пчеларски „тајкуни“, али и то је део живота. Не бих ја на то обраћао пажњу. Нема од њих никакве штете, верујте ми. Пчелари знају који им је прави пут, коначно остварују своје снове, и убеђен сам да их нико неће скренути на споредни колосек. Имате ли неко корисније питање?

Уредник: Жао ми је што постављам незгодна питања, али сматрам да јавност има право да зна шта се дешава и да добије неке одговоре. Ево још једног сличног питања. Неки „независни“ новинарски портали давали су примедбу зашто је држава једном удружењу дала толики новац за Погон. Како тумачите њихове коментаре?

Председник СПОС-а: За то није потребно никакво тумачење, довољно је имати само очи и мозак. То су исти они „новинари“ који су критиковали државу што даје подстицаје страним компанијама да би дошле у Србију, а не домаћим, а сад, када даје и домаћим, критикују је јер даје подстицај домаћем привредном друштву, односно нашем Погону. Зар вам тај нонсенс не говори довољно? Критика критике ради није нешто што занима наше пчеларе. Пси лају, каравани пролазе… Немојте ме, молим вас, оптерећивати таквим бисерима…

Уредник: Најавили сте отварање Погона за март. Кад очекујете да ће Погон прорадити пуним капацитетом?

Председник СПОС-а: Било је тешко обезбедити низ предуслова, не само новац, да се Погон заврши. Сада следи нови изазов, покренути га на прави начин, који ће пчеларима обезбедити пуну сигурност, да се баве пчеларењем и да не мисле на пласман. То је сасвим специфичан посао, препун изазова и неизвесности. Биће јако тешко и скупо све покренути, јер по нашим проценама, одржавање Погона на годишњем нивоу, а да не ради уопште, кошта око 70.000 евра. Рецимо, раднике не можемо запошљавати и отпуштати кад нам падне на памет, морамо их поштовати, образовати, слати на стручна усавршавања, коректно плаћати, како би остали са нама заувек, јер је то јако специфичан посао и главни запослени се не могу олако мењати. Такође, као што знамо, немамо обртни капитал, те ће се за исплату меда узимати краткорочни кредити на месец дана, који никад нису били повољнији него сада. Такође, паралелно тражимо пословног партнера, тј. ексклузивног купца, припремили смо и послали пословне понуде, чекамо одговоре. Што се тиче пласмана меда, не видим проблем, јер је мед дефицитаран производ на светском тржишту. Дешавају се повремено поремећаји тржишта, тренутно је на сцени негативни поремећај за сунцокретов мед, а позитиван за багремов мед, јер се може добити већа цена од тренутно важеће код нас. За сунцокретов мед спремамо посебну стратегију, јер се на међународном тржишту њему не може подићи цена због Украјине која пласира мед нешто слабијег квалитета, али и јефтинији. Зато на домаћем тржишту то мора постати главни мед поред багрема. Са нашим багремовим, ливадским и шумским медом морамо освојити арапско тржиште, имамо пуну подршку Владе Републике Србије за то.

Уредник: Пчеларе највише занима на који конкретан начин ће бити организован пласман меда у нашем Погону?

Председник СПОС-а: Погон ће пчеларима понудити практично све моделе откупа, те ће они сами изабрати модел који им одговара. Од новца унапред, до уговора о чувању меда. Тај уговор биће најбољи начин за пласман који ће обезбедити највеће цене. Подразумева да ће се пчелари, на делу свог меда или на целој количини, уговором обавезати да га ником другом неће продати у уговореном периоду (3, 6 или 12 месеци). Мед могу чувати код њихове куће, ако немају поверења, или у Погону ако имају. Сами ће бирати. Такав начин обезбеђује Погону велику количину меда „на стању“ и самим тим потписивање дугорочних уговора са бољим ценама и банкарском гаранцијом за исплату. Јер, главни принцип рада Погона биће апсолутна гаранција исплате, за то смо се и борили! Сигурност – реч коју смо чекали! Када се нађе купац, пчелар ће бити позван и саопштиће му се обезбеђена цена, те ако је прихвати, мед се пласира купцу, а пчелар добија банкарску гаранцију са којом ће свој новац подићи дан након истека рока за исплату. Наравно, како је и донео одлуку Надзорни одбор Погона, предност у откупу имаће они пчелари који су помогли градњу Погона својим донацијама. Остали ће свој мед пласирати одмах након њих, јер је Погон у стању да својим капацитетом опслужи све пчеларе СПОС-а. Чак и ако се број кошница додатно повећа, у Погону је већ планиран и урађен темељ за још један хомогенизатор, те ће се капацитети лако дуплирати, само нека ми имамо довољно меда!

Уредник: Говорили сте о апсолутној транспарентности рада Погона. Шта то тачно значи у пракси?

Председник СПОС-а: То значи да ће сви, и купци меда и пчелари, имати потпуни увид у рад Погона, од оперативног до финансијског дела. Све цифре морају бити јавне за чланове СПОС-а, у смислу да ће свако од нас знати по којој цени је неки други пчелар СПОС-а продао свој мед, те више неће бити повлашћених који за „провизију“ окупљају пчеларе да пласирају мед овом или оном откупљивачу. То мора да стане, да би се међусобно поштовали и уважавали. Такође ће сваки пчелар СПОС-а моћи да зна где је отишао његов мед, као и по којој цени. Такође ће и сви оперативни трошкови рада Погона бити јавни за пчеларе СПОС-а, до последњег рачуна! То је једини начин на који овај Погон може да успе, и једини начин да развијемо пуно поверење са пчеларима. То је императив! Поред свега тога, цео Погон је покривен са 43 камере, које ће преносити слику у реалном времену директно на интернет, те ће сваки купац имати увид у припрему његовог меда, увид у комплетну следљивост производа, а сваки пчелар моћи да учествује у надзору над безбедношћу свог Погона. Тако нешто нема обезбеђено ниједно привредно друштво на свету, то ће нам бити више него јаки аргументи озбиљности у раду, које озбиљни купци посебно цене. Толика јавност у раду пре свега је гаранција дугорочног успеха Погона! Јер, ако сутра у СПОС непажњом пчелара дође неко отуђено и „продато“ руководство, неће моћи да пчеларима укине стечена права, јер ће бити смењено од стране пчелара истог тренутка када то буде покушало да уради.

Уредник: Председница Владе Ана Брнабић помогла је СПОС-у да бесплатно редизајнира и модернизује бренд меда „Наш мед“. Да ли ће Погон обрађивати и мед из стандарда квалитета „Добра пчеларска пракса“ и конвенционално добијени мед пчелара који нису у стандарду?

Председник СПОС-а: Наравно, Погон ће процесуирати и мед из стандарда који ће паковати у СПОС-овој јединственој тегли, као и конвенционални мед који ће паковати у обичне тегле. Али, пчелари морају да знају да ће тржиште мед из стандарда радије бирати што ће обезбедити и већу цену за њега. Зато још једном апелујем на све пчеларе СПОС-а, уђите сви у стандард, не кошта вас ни динара, потпишите Уговор о лиценци, не морате наручивати тегле, али имајте мед добијен из стандарда. Јер, сутра када нађемо доброг купца за тај мед, немојте се јављати да тада потпишете Уговор, јер ће бити касно, пошто прво морате бити у стандарду пре почетка сезоне, па тек онда да производите мед по правилима стандарда, који уз то нису никакав баук, 95% пчелара већ све то примењује, само их је уплашила систематизована књига о Доброј пчеларској пракси. Мислите о томе… Тренутно је око 1500 пчелара у стандарду, циљ је да на крају сви пчелари СПОС-а буду у стандарду, посебно сада кад смо са државом коначно решили проблем регистрације просторија у домаћинству и добијање РС броја, који сада неће добити само онај који то не буде желео.

Уредник: На крају, имате ли нешто да поручите пчеларима?

Председник СПОС-а: Сигуран сам да они и сами знају шта бих им поручио. Смогните снаге, донирајте свој Погон са 120 динара по кошници коју имате. Што пре од тог новца будемо набавили недостајућу опрему за паковање меда на мало, пре ћемо постићи максималну могућу цену за мед, односно за свој рад. Планирамо да купимо потпуно аутоматизовану машину, која пакује 2.000 кг меда на сат, у стаклене тегле свих облика од 40 г до 1.000 г, и која их одмах аутоматски смешта у кутију, тако да радник само прихвата кутију са линије и ставља је на палету. На тај начин бићемо у могућности да изађемо у сусрет најзахтевнијим купцима у најкраћем могућем року. Помозимо свом Погону, да би нам Бог помогао! Идемо даље…

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien