SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OBEZBEĐENO JOŠ 50 MILIONA ZA IZGRADNJU POGONA „NAŠ MED“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.992

Skupština opštine Rača je na svojoj današnjoj sednici dokapitalizovala Pogon za prikupljanje i plasma meda pčelara SPOS-a “Naš med” doo sa dodatnih 50 miliona dinara, čime je zaokružena finansijska konstrukcija za izgradnju Pogona. Sve vreme i SPOS i “Naš med” i opština Rača imali su punu podršku Vlade Republike Srbije, koja je učinila sve što može da sistemski pomogne gradnju ovog Pogona, koji će pokazati svim poljoprivrednicima Srbije da se predanim radom uz dobre i realne planove mogu savladati svi problemi u plasmanu poljoprivrednih proizvoda.

Sada su sredstva za građevinski deo obezbeđena u potpunosti, uključujući i sredstva iz kredita koje će SPOS uzeti narednih dana pod veoma povoljnim uslovima. 

SPOS je nedavno raspisao javni poziv za nabavku opreme (OVDE), pa ćemo uskoro znati i koliko će tačno koštati oprema za Pogon. Nakon toga treba nabaviti kamion, finansirati uvođenje HACCP, plate radnika, obuku radnika, probni rad… procenjuje se da će Pogon početi sa radom u drugoj polovini 2019. godine, te je dotle potrebno finansirati i troškove održavanja (koje stručni konsultanti procenjuju na oko 60.000 evra godišnje), plate zaposlenih… Fiksne troškove smo svakako pokušali da svedemo na minimum, jer je projektom predviđeno da se recimo grejanje Pogona obavlja toplotnom pumpom, što je najjeftinije moguće grejanje. Dok se svi uslovi ne steknu i ne dobiju potrebni sertifikati i dozvole za rad, Pogon treba finansirati dok obrt meda ne bude pokrio troškove održavanja. Zato je neophodno da pčelari koji nameravaju da preko našeg zajedničkog Pogona plasiraju med, nastave da pomažu Pogon svojim donacijama na već opisani način (kako to možete učiniti – pročitajte OVDE). 

Zahvaljujemo se opštini Rača i Vladi Republike Srbije, posebno predsedniku opštine Rača Nenadu Savkoviću i članu opštinskog veća Aleksandru Seniću, a naročitu zahvalnost dugujemo predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, koji su sve vreme podržavali ovaj projekat SPOS-a, imajući poverenje u nas na osnovu naših dosadašnjih rezultata kao i dobrih namera koje stoje iza pčelara Srbije. 

 

Ovde možete pogledati dokle se stiglo sa gradnjom Pogona. Gradnja betonske konstrukcije je pri kraju, biće u potpunosti završena 20. septembra: 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien