SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OD PONEDELJKA POČINJE PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA SUBVENCIJE PO KOŠNICIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 12.711

Kao i ranijih godina, period podnošenja zahteva za podsticaje po košnici počinje 15. aprila i traje do kraja maja. Jedina razlika je što će ove godine zahtev moći da se pošalje i elektronskim putem.

Na otvaranju XI Državnog pčelarskog sajma, pčelari su obavešteni o najnovijem dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede, koji treba da obezbedi da se od 2019. godine na isplatu subvencija ne čeka duže od dvadesetak dana nakon isteka roka za podnošenje zahteva. 

Naime, kada je ministar poljoprivrede stupio na dužnost, jedan od prvih predloga SPOS-a novom ministru bio je da se obezbedi digitalizacija isplate subvencija, kako bi se olakšala administracija (detaljnije OVDE). Jer, trenutno je aktuelan sistem obrade zahteva ljudskom radnom snagom koje nema dovoljno, pa isplata subvencija često kasni. 

U međuvremenu, digitalizacija je široko inkorporirana u program razvoja Ministarstva poljoprivrede, i došlo je vreme realizacije. 

Pre izvesnog vremena stvoreni su uslovi da se zahtevi za subvencije šalju elektronskim putem, što eliminiše ljudski faktor u obradi zahteva, već će se oni automatski obrađivati, a novac isplaćivati već za dvadesetak dana od okončanja roka za podnošenje elektronskih zahteva. 

Sa ministrom poljoprivrede je dogovoreno da pčelari budu prvi koji će kroz pilot program isprobati novi elektronski sistem. 

Od ove godine, postojaće tri načina za podnošenje zahteva: 

A) Ako imate registrovan elektronski potpis, ceo proces ćete obaviti sa svog računara, iz svoje kuće, i u rekordnom roku će vam novac biti isplaćen. Registraciju elektronskog potpisa možete obaviti na istom mestu gde ste dobili ličnu kartu u MUP-u, procedura je brza i jednostavna, i potpuno besplatna. Za korišćenje elektronskog potpisa biće vam potreban računar sa čitačem ličnih karata, koji možete i sami da nabavite jer je jako jeftin na tržištu i koristiće vam godinama. 

B) Ako nemate registrovan elektronski potpis, postoji način da iz kompjutera generišete obrazac za podnošenje zahteva koji će na sebi imati bar kod! Onda obrazac stavite u kovertu i pošaljete na adresu Uprave za agrarna plaćanja. Tamo će operater vaš zahtev samo provući ispod bar kod čitača, i zahtev takođe odmah ide na plaćanje. Nema učešća ljudi u obradi zahteva, sve se i u ovom slučaju događa elektronskim putem, ali nešto sporije. 

C) Treći način vam je već poznat. On je u potpunosti identičan dosadašnjem. Prema tome, zahtev možete slati kao i do sada, ali to zahteva pregled od strane operatera, te ćete za novac čekati duže. Zahtev šaljite preporučenom pošiljkom, sa povratnicom, kako biste imali dokaz da ste poslali u zakonskom roku, u slučaju da se zahtev izgubi. Nemojte slati zahtev pre ili nakon isteka roka, jer takav zahtev neće biti uvažen. 

Treba napomenuti da će DANAS u Službenom glasniku izaći izmena postojećeg Pravilnika o podsticajima po košnici, kako je danas predsedniku SPOS-a potvrdio šef kabineta ministra poljoprivrede Marko Saranovac, kojom će raspon za subvencije biti proširen, kako je ministar i obećao, na 20 do 1000 košnica, dok će isti pravilnik, opet shodno obećanju ministra, omogućiti da oni koji prošle godine nisu dobili subvencije jer su imali 20-29 košnica, sada će im biti omogućeno da za taj broj košnica dobiju 1440 dinara po košnici, čime će im biti nadoknađen gubitak prošle godine. 

Već u ponedeljak, 15. aprila, preko sajta Uprave za agrarna plaćanja (UAP), moći će da se podnose elektronski zahtevi za dobijanje subvencija, kada će sve što je potrebno postati dostupno na sajtu UAP (www.uap.gov.rs) što je danas direktorka UAP Biljana Petrović i potvrdila predsedniku SPOS-a. Još uvek ne raspolažemo svim detaljima procedure za taj posao, objavićemo ih čim ih SPOS bude dobio ili postanu dostupni javnosti preko sajta UAP. 

UAP je već objavila kratku vest o tome na svom sajtu OVDE

Imajte u vidu da pre slanja zahteva morate obaviti i prijavu stanja na pčelinjaku kao i odraditi Aktivni nadzor na pčelinjaku.

Ministarstvo će preko savetodavnih stručnih službi omogućiti podršku poljoprivrednicima po ovom pitanju, a i SPOS će pomoći Ministarstvu tako što će informacije i uputstva širiti preko svojih medija. 

Zahvaljujemo se ministru poljoprivrede što se opredelio da baš pčelare uključi u pilot program dodeljivanja subvencija elektronskim putem. Razlog za to je naša redovna delatnost u proteklom periodu, ozbiljan pristup sveukupnoj problematici, što je u Ministarstvu zapaženo i procenjeno je da su pčelari najorganizovaniji, te da je najbolje da se baš pčelari prvi uključe u novi sistem elektronskog subvencioniranja. Nakon pčelara, sistem će se proširiti na ostale grane stočarstva u 2019. godini, a od naredne godine će se širiti i na druge grane poljoprivrede. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien