SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ОДГОВОР ДЕЈАНА МИЛОШЕВИЋА НА ПРОЗИВКЕDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.065

Поводом малопродајне цене багремовог меда у једној од српских регионалних трговина од 999 динара члана СПОС-а професионалног пчелара Дејана Милошевића, те довођења у сумњу квалитета његовог меда, као и омаловажавања и вређања које је доживео на друштвеним мрежама, Дејан се обратио СПОС-у са захтевом да се његова порука фејсбук критичарима објави на сајту СПОС. Објављујемо је у целости.

 

Писмо Дејана Милошевића: 

„Господо препаметне моје колеге пчелари, одакле да кренем? Ипак, кренућу прво од коментара мог доброг „пријатеља Владимира Kовачевића“. Тегла лево на слици је багремов мед, бруто тежина тегле мора да има 1356 грама, јер се свака тегла мери на ваги. У СПОС-ову теглу стаје 1100 грама меда нето када се добро напуни, и то меда са 18% воде, док багремов мед из АЖ кошнице којом пчеларим има око 15% воде. Десно на слици је цветни мед са око 17% воде и вероватно има 15 грама више од 1000 грама. Али да подвучем, ниједна тегла није испод 1000 грама нето.

Сада мало о калкулацији цене, господо пчелари, ја знам да ви о овоме много мало знате, осим да причате напамет и без чињеница.

У Србији постоје 2 вида пословања, а то су МЕГА МАРKЕТИ и МАРКЕТИ. У мега маркете ми обични пчелари немамо могућности да уђемо, јер смо много мали односно немамо могућности да из сопствене производње испоштујемо строге и захтевне уговоре. Мега маркети имају марже на мед и до 50%, поједини чак и до 100%. Мали локални маркети послују са маржама од 15% па навише, што већа маржа мањи је промет. И ти локални маткети су мањег типа, односно површине, јер штеде на пословном простору и асортиман је само оно чија продаја иде добро, не држе све, како због простора тако и уложених средстава.

Око меда је мало специфичнија ситуација, а ево и зашто. Сви произвођачи прехране, а и други сектори, не раде за мале марже тј. за своје производе које продају имају различите цене за различите купце и оне су доста разнолике. Што већи купац, цена је нижа и обрнуто. Али, код меда је другачија ситуација.

Рецимо узећемо да је полазна минимална цена за багремов мед који ја продајем 6,5 евра (763,25 динара) без ПДВ надокнаде (багремов мед на слици је друга класа багрема, што се и види по боји), те сви пакери који откупљују и пакују мед морају поћи од ове цене, на то треба додати своје трошкове одласка по мед, цену анализе, уложен новац у отварање објекта, плате радника, ПИО, амортизацију, трошкове паковања, као и трошкове који код малих маркета не постоје, а то су: одвоз робе у складишне магацине с тим што тамо не можете испоручивати робу кад ви желите или вам одговара, већ имате тачан дан у недељи и сатницу. Ако којим случајем пар минута закасните због застоја на путу и сличног оправданог разлога, те у ваше предвиђено време нисте на истоварној рампи, сервер не дозвољава пријем робе, оправданост вашег кашњења никога не интересује, враћате возило назад и чекате наредних 7 дана, док уз то плаћате пенале у новцу, плаћате и ако еуро палета није спакована по правилнику мега маркета, плаћате и ако се деси грешка у рачуну, плаћате и ако се деси неслагање фактуре и робе, на све то требате зарачунати махом код свих два пута годишње акцијску продају. Kод акцијских продаја, мега маркет не снижава цену тако што је умањио маржу, већ зато што сте ви снизили набавну цену односно дали већи рабат. И још једна ствар коју не знате код акција, обично ситно у уговору пише да 15 дана пре акције и 15 дана после акције сте дужни да испоручите робу мега маркету по акцијској цени, што значи да пред крај акције могу да поруче дупло, на пример уместо уобичајене 1 палете робе да поруче 2 палете. Да не наглашавам, али да вас ипак подсетим, претпостављам да сте вероватно чули да валута плаћања код мега маркета је реалних и до 150 дана, а код малих маркета око 30 дана.

Сада нешто око калкулације за мед који блатите и чија је велепродајна цена 909 динара, те пошто сте толико паметни што се тиче пословања, волео бих да ми израчунате полазну цену тј. ево, ја ћу вам помоћи. Ова фирма има 30 продавница и маржа на меду је 16,5%. Трошкове доставе немамо, јер испоруку у магацин можемо извршити 6 дана у недељи од 8 до 16 сати са задржавањем од 10 минута. Подвлачим још једном, на багремовом меду у паковању од 1 кг нам је симболична зарада, колико да нисмо у минусу. На паковању од 500 грама имамо 10% већу зараду за једно паковање у односу на 1 кг. На цветном меду је наравно већа зарада на једном паковању.

Ево како изгледа калкулација за багремов мед, којом се долази до малопродајне цене од 999 динара, док ја добијем пуну цену за багрем друге класе од 842,40 динара по килограму:

Малопродајна цена у маркету је 999 динара.

Маркету се продаје по 780 din + 8% ПДВ надокнада те пчелар односно ја добијем 842,4 динара за килограм меда. Трговина после од државе добије натраг тих 8% и улазна цена меда им буде 780 динара.

780 динара + 16.55% маржа = 909 динара велепродајна цена.

909 динара + 10% ПДВ (иако је ПДВ 20%, за мед је 10%) = 999 динара малопродајна цена.

И за крај, трговинама не можете ви формирати цене по вашој вољи, већ за улазак шаљете понуду и молите Бога да вас позову на разговор, те ако вас позову, да бисте ушли у посао сигурно морате спустити цену у односу на првобитно послату. Kада већ радите и желите подићи цену, добро се морате запитати колико је могуће подићи у датом тренутку. Јер, најава цене иде 30 дана раније од њеног подизања, тада комерцијалиста када ви желите нову цену сакупља још понуда и када добијете време састанка, износи вам и остале понуде, па можете после 15 година сарадње да останете без продаје, пошто су правила сурова и немилосрдна. Јер, за улазак у фирме које поштују валуте плаћања многи чекају тренутак да жртвују прву годину за 5-10% нижу цену, да би добили посао. Јер очекују да наредна година можда буде пашно боља те да цена меда на тржишту падне за 10%, а они су ушли у фирму, али мед неће пасти у малопродаји те ће у тој години остварити прву зараду.

МИСЛИМ ГОСПОДО KОЛЕГЕ ПЧЕЛАРИ ДА САМ ВАМ НАПИСАО ДОБРУ И ПОУЧНУ ИСТИНИТУ СУРОВУ ПРИЧУ КАКО СТВАРИ ФУНКЦИОНИШУ, а ако знате боље и имате боље пословање од мене и успехе на тржишту, изнесите и ви свој начин рада, те да ја и остали нешто и од вас вечитих гунђала без покрића научимо.“ 

Дејан Милошевић, Дрмно код Пожаревца 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien