SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODGOVOR NA DOPIS FIRME AZADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.123

Objavljujemo odgovor na dopis firme AZA koji je juče objavljen na sajtu SPOS-a.

Dopis firme AZA doo iz Starih Ledinaca, objavljen na sajtu SPOS-a 3. juna 2020. godine (www.spos.info/dopis-firme-aza-2) najobičnija je zamena teza, koja, ruku na srce, odgovor i ne zaslužuje jer je pravim pčelarima odlično poznat, ali pošto je poslat i medijima te oni od nas traže komentar, jednostavno moramo odgovoriti i ukazati na ČINJENICE, a ne na izmišljene tvrdnje.

Najpre, NIKADA I NIGDE se od SPOS-a nije mogla čuti tvrdnja da je uvezeni med sumnjivog kvaliteta i porekla (www.spos.info/krenuo-uvoz-meda-u-srbiju), a posebno ne „sumljivog“ kako u dopisu firme AZA piše u više navrata. Ako su neki mediji to tako preneli, to nije stvar SPOS-a jer takvu izjavu od SPOS-a nisu mogli dobiti. SPOS je samo tražio odgovore na neka pitanja i zahvaljujemo se što smo ih nakon 16 dana, mada samo delimično, dobili. Shodno tome, „demant“ po tom pitanju je upućen na pogrešnu adresu, te molimo firmu AZA da ubuduće sa posebnom pažnjom čita naše objave, jer mi ne pravimo takve greške, uglavnom čak ni slovne, a i da ih napravimo slučajno, sigurno ih ne ponavljamo više puta.

Dalje se tvrdi od strane firme AZA da je laboratorijska analiza pokazala da je med prirodan. Moraće firma AZA, iako toliko godina radi sa medom, tek da uči da tumači rezultate analiza. Jer, u dostavljenim analizama NIGDE ne piše da je med prirodan, jer to ne može tek tako da se napiše. Analizom je dokazano da u ispitivanim uzorcima nije pronađen šećer poreklom od C4 biljaka (kukuruz i šećerna trska), a to ne mora da znači da je med prirodan, jer postoje brojne druge analize koje se još mogu uraditi da bi se takva tvrdnja mogla izreći. Možda je takvo pogrešno tumačenje analiza od strane firme AZA i bilo uzrok brojnim nepravilnostima u njihovom medu na tržištu proteklih godina, koje su otkrivale nadležne inspekcije. Da ne pominjemo „deklarisanje“ kome su pribegavali i tako jako dugo obmanjivali javnost (i sticali dobit) da je njihov med analiziran u laboratoriji u Nemačkoj, pa su nakon prijave od strane SPOS-a i angažovanja nadležnih inspekcija tu marketinšku „deklaraciju“ protivnu pozitivnim propisima morali da povuku.

Što se tiče ostatka „demanta“, iako ne zavređuje našu pažnju, moramo se zahvaliti firmi AZA na tome što nas je naučila da je med iz Moldavije odličnog kvaliteta. Ne sećamo se da su nekada to izgovorili za srpski med.

SPOS će, naravno, i dalje raditi na promociji vrhunskog kvaliteta domaćeg meda, jer to uostalom radi sav misleći svet, pošto je i pokazano da je zdravstveno najbolje jesti poljoprivredne proizvode nastale na području na kome ste odrastali. Već preko 90 godina to radi Nemačka, iako je veliki uvoznik meda, i nemački građani neće nikada kupiti uvozni med sve dok nemačkog ima na rafovima, jer znaju ne samo biološke vrednosti domaćeg proizvoda, već i ekonomske posledice uvoza po njihovu državu. Zato su i bogati. Iako i oni žive na slobodnom tržištu, niko građanima ne može zabraniti da slobodno i logički misle.

Mogli bi i naši pakeri da nešto nauče od Nemaca, jer oni mnogo više meda uvezu i kasnije reizvezu, nego što ga uvezu za domaću potrošnju. Jer, Srbija NEMA MANJAK MEDA za domaće tržište kako se u dopisu firme AZA nesmisleno tvrdi, što se jasno dokazuje izvozom meda od 2.000 do 3.000 tona godišnje, što GARANTUJE da meda ima dovoljno za nas, čim ga ima i za izvoz u tako velikim količinama. Ali, papir trpi sve, i mi tu ništa ne možemo.

Dr med. Rodoljub Živadinović 
Predsednik SPOS-a 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien