SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODJECI REDOVNE KONFERENCIJE ZA ŠTAMPU U UPRAVI ZA ZAŠTITU BILJADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.201

Redovna konferencija za medije Odbora za zaštitu pčela SPOS-a održana je 9. aprila 2019. godine u prostorijama Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, u saradnji sa Upravom za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, gospođom Svetlanom Đurović iz službe za saradnju sa medijima Ministarstva poljoprivrede i portparolom Ministarstva poljoprivrede gospodinom Igorom Grabežom.

Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je medijsku pokrivenost, a konferencija je održana u prostorijama Uprave za zaštitu bilja, dok je novinska agencija TANJUG prenela informaciju koju su preuzeli brojni mediji.

Konferenciji su prisustvovali šef Odseka fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede gospodin Nenad Milojević, načelnik odeljenja za poslove inspekcijskog nadzora i kontrole ispred Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede gospodin Zoran Ivanović, predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Miloš Bogdanović i koordinator Stručne službe SPOS-a Radivoje Ranković.

Šef Odseka fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede gospodin Nenad Milojević je govorio o pravilnoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja, da oni koji sprovode tretiranje moraju to raditi u skladu sa Zakonom, a to znači da se sredstva koja su opasna za pčele ne smeju primenjivati za vreme cvetanja, a apelovao je na poljoprivredne proizvođače da kada koriste sredstva koja nisu opasna za pčele to čine u kasnim popodnevnim satima, kada prestane aktivnost pčela. Takođe je potvrdio dogovor koji je još prošle godine postignut sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije a koji predviđa kontrolu semena suncokreta odnosno biljaka koje iz njega izrastaju, na prisustvo zabranjenih neonikotinoida. Takođe je naglasio da je saradnja Uprave za zaštitu bilja i SPOS-a na veoma visokom nivou, i da je SPOS prepoznat kao organizacija koja se, između ostalog, intenzivno bavi i zaštitom pčela.

Načelnik odeljenja za poslove inspekcijskog nadzora i kontrole ispred Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede gospodin Zoran Ivanović takođe je naglasio da je saradnja sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije na veoma visokom nivou, a apelovao je na voćare i ostale poljoprivredne proizvođače da sredstva za zaštitu bilja primenjuju u skladu sa Zakonom, ali i apelovao na pčelare da svoje pčelinjake adekvatno smeste na parcele uz obaveštavanje vlasnika parcele, jer pored toga što je to zakonska obaveza to je i način da se spreče eventualne štete nastale trovanjem pčela, jer veoma je važno da i poljoprivredni proizvođači imaju uvid da se u blizini nalazi pčelinjak, zbog zanošenja sredstava vetrom prilikom legalnih tretmana bilja van perioda cvetanja.

Predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Miloš Bogdanović istakao je dobru saradnju SPOS-a sa Upravom za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede i Upravom za veterinu, kao i apel da se prilikom tretiranja uljane repice pre cvetanja koriste sredstva koja nisu dugoročno toksična za pčele. Naglasio je i značaj pčela kao oprašivača i indikatora zdrave životne sredine. Izneti su i problemi usled predstojećih tretiranja komaraca i krpelja, pa ovom prilikom pozivamo pčelare da pošalju termin u kom se treba izbeći tretiranje komaraca, shodno pozivu SPOS-a, kako bi blagovremeno mogli da razgovaramo sa naručiocima tretiranja da se termini koriguju. Neki pčelari su već to učinili i time pokazali odgovornost i brigu o pčelama, pa im se Odbor za zaštitu pčela SPOS-a ovom prilikom zahvaljuje na tome.

 

Pozivamo pčelare da što pre pošalju predlog, na kojim lokacijama treba naročito obratiti pažnju prilikom uzorkovanja suncokreta na prisustvo zabranjenih neonikotinoida, naročito ako su imali zimske gubitke a prošle godine selili na suncokret, da nam dostave podatke na kojim područjima su im se pčelinjaci nalazili kako bi te podatke mogli da dostavimo inspekcijskim službama, da bi akcija bila što efikasnija, što je u interesu nas pčelara.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien