SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

TREĆI SASTANAK OKO REGISTRACIJE PČELARSKIH VOZILADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.314

Danas je u Ministarstvu poljoprivrede održan treći sastanak oko rešavanja problema registracije pčelarskih vozila.

Pre nego nastavite sa čitanjem ovog izveptaja, morate pročitati i šta se dešavalo na prethodnim sastancima OVDE

Sastanku je ispred Ministarstva poljoprivrede prisustvovao Radivoj Nadlački, posebni savetnik ministra poljoprivrede. U ime Ministarstva saobraćaja sastanku je prisustvovala Olivera Stević Ledenčan, dipl. inž. saobraćaja, rukovodilac Grupe za bezbednost saobraćaja, iz Sektora za drumski transport, puteve i bezbednost saobraćaja. 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja kao i predstavnici Udruženja osiguravača Srbije, tj. predstavnici osiguravajućih kuća Dunav, DDOR i Delta generali. 

Cilj sastanka je bio da se utvrdi mogućnost odobravanja popusta za osiguranje pčelarskih vozila koja su zapravo normalna teretna vozila ali bi, po našem predlogu, po novom Pravilniku trebala da imaju status pčelarskih vozila. Vozila sa ugrađenim košnicama nemaju taj problem jer se radi o specijalnim vozilima, i ona već imaju taj popust, ali se ispostavilo da je problem obezbediti ga za ostala pčelarska vozila, pre svega zbog toga što se osiguravajuće kuće boje pojave velikih zloupotreba. Deklarativno jesu za to da izađu u susret Ministarstvu poljoprivrede i obezbede odgovarajući popust za osiguranje pčelarskih vozila, ali traže vreme da se oko toga i zvanično izjasne, te da predlože mere i uslove pod kojima bi prihvatili davanje popusta, a da se maksimalno spreče moguće zloupotrebe vozila, koja bi smela da prevoze samo pčelinja društva u košnicama, pčelarski pribor i opremu, i pčelinje proizvode. Procenjuju da će sredinom maja biti spremni za naredni sastanak, nakon što pravno i ekonomski obrade celu problematiku. 

Tokom sastanka zaključeno je da se u celu priču definitivno mora uključiti i MUP, jer postoje brojne nedoumice oko usklađivanja sa svim propisima vezanim za registraciju pčelarskih vozila, koje se samo u saradnji sa njima mogu rešiti. Nama ostaje samo da se bukvalno molimo da se neće ispostaviti da konačno rešenje zahteva i izmenu drugih propisa radi usklađivanja, jer bi se onda cela priča otegla ko zna koliko. 

Opredeljenje svih učesnika sastanka je da se pokuša na što jednostavniji način da reši problem registracije pčelarskih vozila, ali pravnici će očigledno morati da daju poslednju reč. U svakom slučaju, kako god bilo, možemo zaključiti da Pravilnik neće biti tako brzo gotov kako smo se svi nadali. 

SPOS se zahvaljuje svim učesnicima sastanka na razumevanju i prihvatanju naše argumentacije, i sada jednostavno treba naći odgovarajuće pravno rešenje, kako bi se konačno rešio problem registracije pčelarskih vozila, a da rešenje bude u skladu sa svim ostalim propisima. Udruženju osiguravača hvala na generalnom opredeljenju da nam izađu u susret, nadamo se da će i konačni odgovor biti pozitivan, a u cilju daljeg ubrzanog razvoja pčelarstva. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE