SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN DRUGI OKRUGLI STO O TROVANJU PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.135

Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ), Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope i Savez pčelarskih organizacija Srbije organizuju Okrugle stolove na temu borbe protiv trovanja pčela u Beogradu, Surdulici i Bosilegradu.

 

Juče, 7. novembra 2019. godine, u Domu kulture u Surdulici, održan je drugi okrugli sto o trovanju pčela uz podršku GIZ-a. 

Skupu su prisustvovala 104 pčelara i voćara (najviše iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga), ali i iz drugih mesta (Niš, Prokuplje, Kraljevo…). 

Ispred Ministarstva poljoprivrede učestvovao je veći broj fitosanitarnih, poljoprivrednih (sa Nebojšom Ristićem iz Beograda na čelu) i veterinarskih inspektora i predstavnika PSSS iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga (iz Leskovca i Vranja).

Učesnike današnjeg Okruglog stola je pozdravila i poželela uspešan rad predsednica opštine Surdulica dr med. Aleksandra Popović. Prisustvovao je i zamenik predsednice opštine Zoran Mitić, kao i načelnica opštinske uprave Slađana Maksimović. 

U radu Okruglog stola učestvovali su: Irena Džimrevska iz makedonskog GIZ-a koji je finansijer ovih okruglih stolova (detaljnije OVDE), načelnik veterinarske inspekcije Zoran Ivanović, dr Goran Jevtić, Institut za krmno bilje Kruševac i Siniša Ilinčić, dipl. inženjer zaštite bilja. 

Moderator okruglog stola je ovog puta bila Aleksandra Sekulović iz NALED-a, koja vodi četvorogodišnji projekat koji je SPOS dobio kod NALED-a sa istim ciljem kroz široki javno-privatni dijalog, te se zahvaljujemo njoj i Violeti Jovanović izvršnoj direktorki NALED-a što su prihvatile da učestvuju, radi razmene iskustava i informacija, jer svi stremimo ka što efikasnijem rešavanju ovog problema. 

U diskusiji je učestvovao veliki broj prisutnih, sa vrlo konkretnim i konstruktivnim predlozima, na osnovu kojih će se formirati konačna strategija SPOS-a i Odbora za zaštitu pčela SPOS-a u borbi protiv trovanje pčela. 

Surdulička RTV snimila je prilog sa današnjeg okruglog stola, u okviru kojeg su izjave dali učesnici okruglog stola, predavači i domaćin i lokalni organizator skupa Ivica Kostić. 

Nakon završetka i trećeg okrugla stola, sačiniće se odgovarajuća dokumenta sa predlozima za rešavanje problema, koja će se koristiti u pregovorima sa donosiocima odluka na različitim nivoima, kao i u aktivnostima koje će SPOS sprovoditi u narednom periodu u borbi za spas pčela.

Upućujemo veliku zahvalnost GIZ-u i Ministarstvu poljoprivrede što su nakon dobrog predstavljanja kompleksnosti i veličine problema, odlučili da nam sistemski pomognu u suzbijanju trovanja pčela. 

Program svih okruglih stolova je isti, ali su učesnici različiti, pa vas pozivamo da SUTRA prisustvujete Okruglom stolu u Bosilegradu. Program pogledajte OVDE

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien