SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN OKRUGLI STO O TROVANJU PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.534

U nedelju, 3. novembra, u Sava centru u Beogradu, održan je Okrugli sto o trovanju pčela uz podršku GIZ-a, a uz prisustvo četiri zvaničnika Ministarstva poljoprivrede i više medija (RTS, TANJUG, TV HAPPY), koji su informacije sa skupa lepo preneli u medijski etar.

Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ), Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope i Savez pčelarskih organizacija Srbije organizuju Okrugle stolove na temu borbe protiv trovanja pčela, u Beogradu, Surdulici i Bosilegradu.

Program svih okruglih stolova je isti, ali su učesnici različiti, pa vas pozivamo da SUTRA prisustvujete Okruglom stolu u Surdulici, a PREKOSUTRA u Bosilegradu. Program pogledajte OVDE

Na Okruglom stolu učestvovali su Irena Džimrevska iz makedonskog GIZ-a koji je finansijer ovih okruglih stolova (detaljnije OVDE), a iz Ministarstva poljoprivrede državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević, načelnik veterinarske inspekcije Zoran Ivanović, načelnik fitosanitarne inspekcije Nenad Milojević, šef poljoprivredne inspekcije Nebojša Ristić, predavači iz gore navedenog programa okruglog stola, kao i stotinak pčelara iz svih krajeva naše zemlje. 

Diskusija nakon okruglog stola bila je vrlo plodonosna, čuli su se dobri predlozi za formiranje konačne strategije SPOS-a i Odbora za zaštitu pčela SPOS-a u borbi protiv nemani zvane trovanje pčela. 

Nakon završetka i naredna dva okrugla stola, sačiniće se odgovarajući dokument sa predlozima nadležnima, kao i aktivnostima koje SPOS mora da sprovede u narednom periodu radi postizanja što veće efikasnosti u ovoj borbi, ali će neznanje svakako još mnogo godina ostati naš najveći neprijatelj. Država nam je novim Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja maksimalno izašla u susret, i od 2021. godine se uvodi obaveza pohađanja obuke za svakog ko tretira pesticidima bilo koje kulture, što će sigurno značajno pomoći u rešavanju ovog problema, a takođe će morati da se vode precizne evidencije o tretmanima. 

Upućujemo veliku zahvalnost GIZ-u i Ministarstvu poljoprivrede što su nakon dobrog predstavljanja kompleksnosti i veličine problema, odlučili da nam sistemski pomognu u suzbijanju trovanja pčela. 

Medijsku propraćenost ovog skupa možete pogledati na sledećim linkovima: OVDE, OVDE, OVDE i OVDE

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien