SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA SPOS-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.331

Juče je u amfiteatru Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, održana redovna godišnja Skupština SPOS-a.

Odavno nismo imali tako veliki odaziv delegata na godišnjoj Skupštini! Od ukupno 170 delegata Skupštine, došlo je čak 138, celih 81,2%, što je za svaku pohvalu! Ovakva prisutnost je najbolja potvrda da širenje aktivnosti SPOS-a povećava koheziju članstva, a to ne samo da je potvrda da je SPOS na pravom putu, već potvrđuje i da su aktivnosti SPOS-a u potpunosti usklađene sa željama članstva. 

Na Skupštini su usvojeni Izveštaj o radu SPOS-a u 2016. godini, Finansijski izveštaj za 2016. godinu, Program rada za 2017. godinu i Finansijski plan za 2017. godinu

Skupština je protekla u izuzetnoj atmosferi, i sve odluke su donete jednoglasno, sem jedne, koja je doneta sa 4 glasa protiv (što je 2,9% prisutnih delegata). Radi se o odluci o izmeni Statuta SPOS-a, shodno nalogu Skupštine SPOS-a sa prethodne sednice Skupštine. Iako je shodno Statutu postojao statutarni rok za davanje primedbi na nacrt izmena i dopuna Statuta od celih 60 dana, SPOV u tom roku nije dostavio nijednu primedbu, ali je svega par dana pre Skupštine SPOS-a, IO SPOV-a pozvao delegate Skupštine SPOS-a sa teritorije AP Vojvodina da ne glasaju za izmene Statuta. Na samom glasanju, samo je jedno jedino društvo pčelara sa teritorije Vojvodine podržalo taj predlog IO SPOV-a, a podržan je i od dva delegata SPOV-a (predsednik i sekretar), i jednog društva van teritorije Vojvodine. Time su društva Vojvodine pokazala šta misle o tom predlogu. Smatramo da je predlog koji je IO SPOV-a dostavio društvima bio neusklađen sa Statutom, jer je prispeo van statutarnog roka od 60 dana, ali i vidljivo ne odražava stavove udruženja pčelara sa teritorije Vojvodine. 

Pošto je istekao mandat trojici članova Suda časti SPOS-a (od ukupno pet), Skupština je jednoglasno izabrala tri nova člana Suda časti, Čedomira Mladenovića iz Vranja, Gorana Ilića iz Donjeg Suhotna i Miladina Milosavljevića iz Zrenjanina. 

Za novog predsedavajućeg Skupštine SPOS-a jednoglasno je izabran Đorđe Mrkić iz Veternika kod Novog Sada. 

Od delegata iz Ljubovije usledio je predlog da i Skupština SPOS-a podrži odluku IO SPOS-a da se pozove članstvo da donacijama pomogne gradnju pogona SPOS-a za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a, kako bi pogon što pre proradio, nadamo se već u proleće naredne godine. Ako te pomoći ne bude bilo, teško je obezbediti da pogon tada počne sa radom. SPOS je u saradnji sa opštinom Rača do sada obezbedio 35 miliona dinara (282.228 evra po današnjem srednjem kursu NBS), kao i sredstva za sve komunalne priključke i dobijanje svih dozvola, do upotrebne, ali to je nedovoljno. Skupština je ovaj predlog pozdravila gromoglasnim aplauzom. Zato apelujemo na sve pčelare da pomognu, a uskoro će SPOS objaviti predlog načina podrške članstva SPOS-u na gradnji ovog našeg zajedničkog pogona, koji će rešiti najveće probleme pčelara SPOS-a u plasmanu meda. 

 

 

Autor fotografija: Milan S. Matejić, tehnički urednik časopisa „Srpski pčelar“ 

Skupstina 1 Skupstina 2 Skupstina 3 Skupstina 4 Skupstina 5

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien