SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

УСПЕШНО ОДРЖАНО САВЕТОВАЊЕ ЗА ПЧЕЛАРЕ, ВОЋАРЕ И МАЛИНАРЕDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.072

 

У организацији удружења пчелара ,,Рашка“ у сарадњи са Пољопривредном саветодавном и стручном службом из Краљева у суботу, 18. марта 2017. године,  успешно је одржано Саветовање за пчеларе, воћаре и малинаре.

Саветовање је почело у 10 часова у просторијама Машинске школе ,,Рашка“ поздравном речју домаћина скупа председника удружења.

Одмах након уводног дела, прво предавање на тему: ,,Утицај пестицида на пчеле“ је одржао Владимир Костић, дипл.инж. заштите биља. У оквиру прве теме, предавач је детаљно презентовао утицаје пестицида и последице њихове примене на пчелињу заједницу. Делујући на пчеле, зависно од концентрације, долази до њихове ране, акутне фазе тровања или касније, хроничне фазе тровања и пада имунитета који на крају имају ширење разних врста  болести код пчела.

У оквиру друге теме саветовања : ,, Пестициди и животна средина“ предавање је одржала Јелена Грбић, дипл.инж. заштите биља. У теми је указано да пестициди данас представљају велики извор загађења. Пестициди се растурају у све сфере Земље и укључују у ланац исхране, при чему долази до њиоховог прикупљања у појединим ткивима. При доспевању у земљиште пестициди подлежу квантитативним и квалитативним променама, које су резултат дејства низа врло сложених биохемијских, хемијских и физичких процеса, и то: премештање пестицида кроз слојеве,сорпција и испаравање, фотохемијска, микробиолошка и хемијска деградација и усвајање у биљкама, микроорганизмима или инсектима које врше природно опрашивање биљака – у првом случају код пчела.  За крајњи резултат има слабљење и угинуће целих пчелињих заједница . Ова измена у пчелињим колонијама узрокује измену у бројности пчела као највећих опрашивачау природи, што доводи до измене састава биоценозе. Проблеми у заштити животне средине се јављају услед неодговарајућег или законом забрањених хемијских средстава у пољопривредној производњи, у првом реду инсектицида, који се нестручно користе од стране пољопривредника и тиме веће количине загађујућих материја доспевају у организам пчеле и тада долази до масовног тровања и колапса пчелињих заједница.

У трећем делу саветовања, тема је била : ,,Пчеле – опрашивање воћака“ у оквиру које је Мирјана Остојић, дипл.инж. воћарства, воћарима и малинарима детаљно образложила значај и корисност пчела током опрашивања и презентовала случајеве у производњи воћа и малина када до природног опрашивања изостане – форме недовољно развијеног воћа и поврћа. Пчеларима је указано и на разлику у атрактивности поједних цветова воћа и значај правилне концетрације и распореда кошница у воћарским засадима, како би искоришћеност воћне паше била највећа.  

У четвтртом делу саветовања тема је била : ,,Контрола плодности обрадивог пољопривредног земљишта’’. Предавач Ненад Нешовић, дипл. инж. пољопривреде за ратарство и виши стручни сарадник за ратарство, је нагласио важност анализе земљишта, која је за регистроване пољопривредне произвођаче бесплатна. Презентовао је правилно сакупљање узорака за анализу и тумачење њихових резултата на основу којих пољопривредник треба да усклади гајање воћарских култура. Веома је истакао правилан одабир вештачког ђубрива у зависности од pH вредности земљишта. Као пример навео је амонијачна ђубрива, која унета у земљиште могу делимичним прцесом оксидације створити азотасту киселину што ће изазвати снижавање pH земљишта (појава киселих земљишта). Коришћење воде са повећаним  садржајем нитрата може да доведе до њихове редукције у желуцу до нитрита. Нитрит у организму човека, а посебно деце доводи и до озбиљних поремећаја у организму. Други вид негативног деловања минералних ђубрива је њихово сакупљање у биљкама. Из свих презентованих примера закључак је да је неопходно помоћи пољопривредницима да успоставе планове за управљање азотом и фосфором као и спровести упознавање са утицајима загађујућих материја ради бољег разумевања начина за смањење утицања нутријената и пестицида. Заједничком сарадњом свих могуће је  спровести имплементацију „кодекса добре пољопривредне праксе“, све у циљу спречавања даљег загађивања.

Присутних слушаоца на Саветовању је било око тридесетак и тај број је показао спремност пчелара, воћара и малинара да и убудуће међусобно сарађују на обострану корист.

Након Саветовања слушаоцима су бесплатно подељене кратке брошуре о важности пчела у опрашивању од стране ПССС из Краљева, а у име удружења пчелара ,,Рашка“ пчеларима је подељена брошура о правилном поступању у случају масовног тровања пчела. У брошури је детаљно објашњен поступак пријаве. У оквиру исте брошуре пчелари су добили контакте свих надлежних инспекцијских служби за Рашки округ како би на време и на тачну адресу поднели писмене пријаве.  Свим пчеларима су бесплатно подељени постери ,, НЕ ПРСКАЈТЕ ВОЋЕ И МАЛИНЕ У ВРЕМЕ ЦВЕТАЊА“ који су они у наредним данима поставили у својим месним заједницама.На тај начин свест и порука против тровања пчела је проширена на територији целе општине Рашка.

Целокупно Саветовање је снимила локална радио и телевизија Рашка Коперникус и снимак саветовања ће у наредним данима бити емитован у ударним телевизијским емисијама.

Гости из Пољопривредне саветодавне и стручне службе су дали интервју за РТВ Рашка Коперникус.

Договорена је и будућа сарадња са Пољопривредном саветодавном и стручном службом.

На овоме месту  захваљујемо се предавачима Пољопривредне саветодавне и стручне службие из Краљева на успешно одржаном предавању  за пчеларе, воћаре и малинаре, РТВ Рашка Коперникус на помоћи и одличној сарадњи у циљу ширења свести о значају пчела у опрашивању и подизању родности воћа и малина на територији општине Рашка и спречавању тровања пчела током активне пољопривредне сезоне.

Ефекте саветовања ћемо видети током сезоне и надамо се да ће тровање пчела постати само спорадични случај код ,,пољопривредника“ који ће за своје поступке пчеларима и држави платити законом прописане казне.

За удружење пчелара ,,Рашка“

        председник удружења

             Бранко Зечевић

 

Raska 1 Raska 2

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien