SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ОПЕТ ОТРОВ У ПРЕПАРАТУ ЗА ПЧЕЛЕ У СЛОВЕНИЈИ, ОВОГ ПУТА ИЗ ХРВАТСКЕ ИЛИ БиХ, ОДНОСНО ТУРСКЕDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.780

Након афере у Словенији 2016. године због тешких отрова пронађених у нелегалном словеначком ”леку” против варое (детаљније ОВДЕ), сада је откривено да је у храни за пчеле увезеној из Хрватске или БиХ MEDOPIP TABLET која се већ ”прочула” као ефикасна против варое (што је ван сваке памети, јер није регистрована као лек, чак се међу пчеларима Хрватске, Словеније и БиХ рекламирала као еколошки препарат), пронађена активна материја флуметрин.

Јер, увелико се на пчеларским интернет групама Хрватске, Словеније и БиХ овај препарат хвалио како је ефикасан против варое (ево примера ОВДЕ и ОВДЕ), а нико се није осмелио да напише да је то у најмању руку чудно да храна може да сузбија паразита вароу. 

Кад смо чули за ову вест, у припреми овог текста покушали смо на сајту произвођача из Хрватске да га пронађемо, али је уклоњен, што признаћете, личи на признање тачности анализа из Словеније? Иначе пише да је произведено у Турској, а носи име фирме ПИП из Хрватске која увози из Турске (ОВДЕ). 

Ево објаве на сајту Пчеларског савеза Словеније о томе ОВДЕ

Ево и превода тог текста на српски језик: 

 

Повлачење шећерне погаче за пчеле

УВХВВР је у оквиру службене контроле узео узорак крмне смеше за пчеле. Анализа урађена у званичној лабораторији показала је присуство активног састојка флуметрина, који је активни састојак ветеринарских лекова за лечење пчела. Одговорни оператер у пословању са храном за животиње повлачи производ из промета.

Информације о производу за храну:
Врста хране: потпуна мешавина за пчеле
Тржишни назив: Медопип ТАБЛЕТ, шећерна погача за исхрану пчела
Партија/Лот: 05 2025
Датум истека: 05/2025
Паковање: 10 комада к 60 г (600 г)
Произвођач: ABB Kimya Sanayi Tic. Ltd. Sti., Турска
Агент: Logar trade d.o.o, Пословна цона А 41, 4208 Шенчур

Оператери у пословању са храном за животиње укључени у ланац дистрибуције повлаче горњу серију производа са тржишта.
Да бисте вратили производ, обратите се месту куповине. 

 

Просто је невероватна слобода коју себи узимају за право произвођачи лажних лекова не би ли постигли финансијску добит. 

Годинама уназад упозоравамо пчеларе да НЕ КОРИСТЕ НЕЛЕГАЛНЕ ЛЕКОВЕ, јер никад не могу знати чега у њима има, јер их нико не контролише. Како се већ може видети, вароа је постала отпорна на такве лажне ”лекове” што није ништа чудно с обзиром на то да се у њима најчешће користе веома високе дозе (о чему смо већ писали пчеларима у часопису СРПСКИ ПЧЕЛАР за јануар 2022. године на 19. страни), те се очекују значајни губици пчела ове зиме на ширем подручју Балкана, тамо где се нелегални лекови масовно користе. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE