SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OVAKO SE SUZBIJAJU KOMARCI I KRPELJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.454

U situaciji kada se svi žale da imaju problem sa tretmanom komaraca, i kada se praktično simboličan broj udruženja javio Odobru za zaštitu pčela SPOS-a na njegov poziv da pravovremeno predlože termine prskanja komaraca radi pravovremene reakcije Odbora u pokušaju da se potencijalne štete svedu na minimum (OVDE), objavljujemo kako se to već godinama unazad radi u opštini Aleksinac, i kako će se raditi od ponedeljka 17. juna ove godine, koja je ne samo proglašena Prvom pčelarskom opštinom u Srbiji, već i ima dobru sistemsku saradnju sa Društvom pčelara Aleksinac i puno razumevanje za probleme pčelara. Sve ostale opštine Srbije mogu da se ugledaju na brigu opštine Aleksinac za životnu sredinu, pčele i druge neciljane organizme, jer u opštini Aleksinac nema tretmana iz aviona godinama unazad.

Obaveštenje se svakodnevno objavljuje na Radio Aleksinacu i RTV Bosphorus. Kao i prethodnih godina nema razloga za strah pčelara, uglavnom su obuhvaćene lokacije gde nema pčelinjaka, radi se sa zemlje (nema neželjenog raznošenja preparata na velike udaljenosti), sve lokacije se pre tretmana proveravaju (da li ima košnica u blizini), a kritične lokacije radiće se u večernjim časovima. 

Evo i zvaničnog saopštenja opštine Aleksinac: 

Opštinska uprava opštine Aleksinac obaveštava građane da će se u ponedeljak 17. juna 2019. godine započeti sa izvršenjem akcija suzbijanja krpelja na frekventnim zelenim površinama i suzbijanja komaraca na teritoriji opštine Aleksinac.
Akcije će izvoditi zajedno preduzeća DE MUS doo Beograd i SINITRA DDD doo Valjevo.
Suzbijanje krpelja vršiće se uređajima sa zemlje u parku Brđanka i drugim manjim zelenim površinama u Aleksincu, Starom i Novom groblju i neformalnim izletištima u okolini, parkovima na Aleksinačkom Rudniku i u Žitkovcu, na uređenom delu obale Bovanskog jezera i na memorijalnim mestima, na istim lokacijama i u istom obimu kao i prethodnih godina.
Da bi se akcija uspešno realizovala i izbegle neželjene posledice mole se građani da u vreme tretmana ne borave na pomenutim lokacijama i ne izvode kućne ljubimce. Pčelari se obaveštavaju da preduzmu mere zaštite pčelinjih društava.
U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika tretman se odlaže za prvi naredni dan kada vremenski uslovi pogoduju za izvođenje istog.

Suzbijanje larvi komaraca vršiće se u barama, iskopima, kanalima i delovima starog korita reke Južne Morave i pojedinim delovima toka reke Moravice.
Suzbijanje odrasle forme komaraca vršiće se na dostupnim površinama pod trskom, drvenastom i drugom visokom vegetacijom na obalama opisanih vodenih površina, a osim toga i u parku Brđanka i neformalnom izletištu Jaz u Aleksincu i pojedinim ulicama sa drvoredima u Aleksincu.
Tretman se vrši preparatima neškodljivim za ljude i domaće životinje. Suzbijanje larvi komaraca vrši se direktnim apliciranjem preparata u vodene površine koje su staništa larvi komaraca i ne predstavlja nikakvu opasnost za pčele. Suzbijanje odrasle forme komarca, odnosno adulcidni tretman, vrši se prskanjem motornim leđnim pumpama, ULV uređajima sa vozila i termalnim zamagljivanjem i predstavlja opasnost za pčele, pa je potrebno da građani koji žive u neposrednoj blizini parka Brđanka i neformalnog izletišta Jaz u Aleksincu, reke Moravice u Kraljevu, žitkovačke bare, bare u Srezovcu i Gornjem Ljubešu, bare i priobalnog pojasa J. Morave u Bobovištu i sličnih površina koje su u blizini naselja, spreče kretanje pčela za vreme vršenja akcije.
Ukoliko vremenske prilike to dozvole, akcije bi trebalo da budu u potpunosti okončane do petka 21. juna 2019. godine.
Detaljnije informacije o lokacijama i toku akcije zainteresovani mogu dobiti od Vladimira Nikodijevića, rukovodioca akcije ispred Opštinske uprave opštine Aleksinac na telefon 060 2182244

 

Društvo pčelara Aleksinac zahvaljuje se opštini Aleksinac, predsedniku opštine Nenadu Stankoviću i njegovim najbližim saradnicima. Posebnu zahvalnost upućujemo i Vladimiru Nikodijeviću, diplomiranom inženjeru zaštite životne sredine, savetniku u Odeljenju za privredu, Odsek za urbanizam, stambeno komunalnu delatnost i zaštitu životne sredine, jer se svake godine visoko odgovorno ponaša i punim poštovanjem zakona obezbeđuje maksimalnu zaštitu pčela, te do ove godine nismo nikada imali nikakve gubitke pčela zbog navedenih tretmana, a nadamo se da nećemo ni ove ni narednih godina! 

Društvo pčelara Aleksinac 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE